Új ösztöndíj jelent meg Magyarországon családoknak: mutatjuk, kiknek jár a pénz!

MTI   
  Megosztom
Új ösztöndíj jelent meg Magyarországon családoknak: mutatjuk, kiknek jár a pénz!

Ösztöndíjjal segíti a gyermekvédelmi gondoskodásban élők továbbtanulását a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató: a "Száz ok, hogy diplomázok" elnevezésű programban 38 fiatal kapott támogatást.

Kothencz János főigazgató a kedden, Szegeden tartott első ösztöndíjátadó ünnepségen azt mondta, az Ágota közösség célja, hogy a családját valamilyen oknál fogva nélkülözni kénytelen fiatalok lehetőséget, támogatást kapjanak. Törődni igyekeznek a gyerekekkel olyankor is, amikor gond van, és akkor is, ha valami jó még több, még jobb lehet - közölte.

A szakember, aki maga is állami gondozottként nőtt fel, úgy fogalmazott, ma Magyarországon gyermekvédelmi gondoskodásban élőként továbbtanulni normális és elvárható magatartás. Nagyon sok, főként késői bekerülő számára azonban - főként a szocializációs hátránya miatt - ez nehézséget jelent. Az állami gondozottak továbbtanulása régen sem volt egyértelmű, és sajnos napjainkban is ünnepelni kell, ha valaki egyetemre kerül.

A pályázó fiatalokhoz szólva hangsúlyozta, nem azért büszkék rájuk, mert egyetemre járnak, hanem azért, mert példát mutatnak abban, hogyan tudnak küzdeni magukért. Példájukkal lehet tompítani azokat a negatív, túlzó általánosításokat, amelyek a társadalomban élnek - tette hozzá.

Kik jelentkezhettek az ösztöndíjra?

Az ösztöndíjra olyan 18 év feletti fiatalok jelentkezhettek, akik egy hazai főiskola, egyetem alap- vagy mesterképzésére járnak, és aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek. A felhívásra 13 vármegyéből 38 érvényes pályázat érkezett.

A szegedi ünnepségen a Csongrád-Csanád, Békés, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében nevelőszülőknél nevelkedett hallgatók vehették át ösztöndíjukat. Közülük heten a Szegedi Tudományegyetem hallgatói, egy-egy fiatal a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre, a Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre, illetve a Budapesti Gazdasági Egyetemre jár.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató mintegy 6 ezer gyermekről, fiatalról gondoskodik gyermek- és lakásotthonokban, valamint nevelőszülői hálózatában, közülük mintegy nyolcszázukról utógondozás keretében. Ezek a 18 évesnél idősebb fiatalok egyetemi, főiskolai képzésen vesznek részt, illetve szakmát tanulnak.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

ösztöndíj

család

hátrányok

továbbtanulás

gyerekek