5 túlélő tipp a biztonságos téli vezetéshez

HelloVidék   
  Megosztom
5 túlélő tipp a biztonságos téli vezetéshez

Országosan havazott az elmúlt napokban, a héten kemény fagyok várhatók. Csúszós, télies útviszonyok között vezetni nagyobb körültekintést és elővigyázatosságot igényel. A HelloVidék az Autonavigátor segítségével ad pár tippet, mire érdemes figyelni az autózás kapcsán.

1.Megfelelő gumiabroncs

A télies útviszonyok mellett a téli guminak nincs alternatívája. Sokan nincsenek azzal tisztában, hogy a gumik életkora is számít. Egy nyári, vagy egy régi (5 évnél idősebb) téli gumi esetén akár négyszeres fékutat is kaphatunk. Ez azt jelenti, hogy míg 40 km/órás tempóról a jobb téli gumikkal 20-30 méteres fékút adódik, a nyári gumikkal ez 50-80 méter is lehet. Hiába téli a gumi, ha 5 évnél idősebb, akkor majdnem annyira balesetveszélyes, mintha nyári gumival közlekednénk. A gumin található a DOT-szám, ez egy négyjegyű számsor, aminek az első kettő számjegye a gyártás hetét, az utolsó két számjegy az évet mutatja. Érdemes megnézni.

2. Mindig legyen az autóban elég üzemanyag, takaró, víz és élelem

Nagyon fontos, hogy ne centizzük ki a tankolást, ha útnak indulunk, ugyanis ha nincs elég üzemanyag, nem tudunk fűteni az autóban, pedig az nagyon fontos. Jó, ha van az autóban egy kis „túlélőcsomag” télen, pokróc, némi elemózsia és víz. A láthatósági mellény kötelező ugyan, de télen még fontosabb, hogy jól láthatók legyünk.

3. Biztonságos és kényelmes üléspozíció

A szakemberek azt javasolják, ha beülünk az autóba, fűtsünk be, mielőtt elindulnánk és utána vessük le a téli kabátot, hogy kényelmesen és biztonságosan tudjunk vezetni.

4. Körülményeknek megfelelő sebességválasztás

Fontos, hogy mindig az útviszonyoknak és az időjárásnak megfelelően válasszunk tempót. Szakadó hóesésben, ködben vagy ónos esőben semmiképp se maxoljuk ki a sebességhatárt. Számoljunk a rossz látási viszonyokkal és azzal, hogy a fékút a sebességgel négyzetesen nő. Csúszós úton eleve jelentősen hosszabb fékút adódik, ezért különösen fontos figyelni arra, hogy ne hajtsunk túl gyorsan, legyen időnk és helyünk megállni egy hirtelen felbukkanó akadály előtt. Az Autónavigátor tesztjéből kiderül: jeges úton akár 1 km/óra sebességtöbblet akár 12 méter fékúttöbbletet is eredményezhet.

5. Mit tegyünk, ha megcsúszik az autó?

A köznyelvben az él, hogy „ellenkormányozni” kell, de helyesebb lenn a „rákormányzás” szót használni, hiszen ilyen esetben a csúszással azonos irányba kell tekerni a volánt. Semmiképp ne fékezzünk, ne adjunk gázt, mert azzal csak rontunk a helyzeten. Ha mégis elvesztettük az uralmunkat az autó felett, akkor egy erőteljes és határozott vészfékezéssel – jó esetben – még megmenthetjük a helyzetet. Ha nincs az autóban ABS, akkor ne satuféket nyomjunk, hanem pumpálva fékezzünk, így növelve a hatékonyságot és megőrizve az autó irányíthatóságát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

biztonságos vezetés

biztonság

csúszós út

vezetés

felelősség