Szomorú képek: elképesztő pusztítást okozott a balatoni nádastűz

HelloVidék   
  Megosztom
Szomorú képek: elképesztő pusztítást okozott a balatoni nádastűz

Háromszáz hektáron égett a Balatoni nádas: a tüzet szándékos gyújtogatás okozhatta, a tűzvészben százezres nagyságrendben pusztultak el védett állatok. 4-5 év is eltelhet, mire teljesen helyreáll a területen a természet. 

Mint ahogyan arról mi is beszámoltunk, csütörtökön és pénteken több száz hektáros tűzvész tombolt a Balaton mellett Fonyódnál. A kár azonban sokkal nagyobb, mint ahogyan azt bárki is gondolta volna.

Az állomány munkáját nagyban nehezítette, hogy csak gyalogosan tudták megközelíteni a helyszínt. A kárhelyparancsnok több csoportra osztotta az állományt, több helyszínen kezdték meg az oltást szikracsapókkal, volt, ahol vízsugárral is be tudtak avatkozni

- sorolta az ATV-nek a körülményeket Mihályka Szabina, a Somogy megyei Katasztrófavédelem szóvivője. Az oltást a szél is nehezítette.

Rózner György, a Balatonfelvidéki Nemzeti Park tájegységvezetője az ATV-nek elmondta, hogy 300 hektárra becsülhető a leégett terület. A károk felmérése még nem történt meg, azonban a földön fészkelő madarakat nem érte nagy kár, ugyanis egy-két kivétellel még nem kezdődött meg a költési időszak. Hüllők és kétéltűek azonban a tűzben égtek.

Az itt jellemző béka, mocsári teknős, illetve vízisikló, kockás sikló állománynak esélye sem volt egy ekkora tűzben elmenekülni és hát ezek több tíz, vagy százezres nagyságrendben pusztulhattak el

- árulta el Rózner György. A riport azt is írja, hogy a terület nagy része európai védelem alatt álló élőhely. Épületeket nem veszélyeztetett a tűz. A szakértő szerint másfél-két hónap múlva fog kizöldellni a terület. A tűz okát egyelőre még vizsgálják, azonban erősen feltételezhető, hogy gyújtogatás okozhatta a pusztítást. Az RTL Klubnak nyilatkozó szakember szerint

A tűz pusztításáról az idokep.hu-n tettek közzé képeket.

Címlapi kép: MTI/Varga György

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tűz

nádas

balaton

tűzvész

tűzeset

gyújtogatás

állat