Szomorú képek: elképesztő pusztítást okozott a balatoni nádastűz

HelloVidék   
  Megosztom
Szomorú képek: elképesztő pusztítást okozott a balatoni nádastűz

Háromszáz hektáron égett a Balatoni nádas: a tüzet szándékos gyújtogatás okozhatta, a tűzvészben százezres nagyságrendben pusztultak el védett állatok. 4-5 év is eltelhet, mire teljesen helyreáll a területen a természet. 

Mint ahogyan arról mi is beszámoltunk, csütörtökön és pénteken több száz hektáros tűzvész tombolt a Balaton mellett Fonyódnál. A kár azonban sokkal nagyobb, mint ahogyan azt bárki is gondolta volna.

Az állomány munkáját nagyban nehezítette, hogy csak gyalogosan tudták megközelíteni a helyszínt. A kárhelyparancsnok több csoportra osztotta az állományt, több helyszínen kezdték meg az oltást szikracsapókkal, volt, ahol vízsugárral is be tudtak avatkozni

- sorolta az ATV-nek a körülményeket Mihályka Szabina, a Somogy megyei Katasztrófavédelem szóvivője. Az oltást a szél is nehezítette.

Rózner György, a Balatonfelvidéki Nemzeti Park tájegységvezetője az ATV-nek elmondta, hogy 300 hektárra becsülhető a leégett terület. A károk felmérése még nem történt meg, azonban a földön fészkelő madarakat nem érte nagy kár, ugyanis egy-két kivétellel még nem kezdődött meg a költési időszak. Hüllők és kétéltűek azonban a tűzben égtek.

Az itt jellemző béka, mocsári teknős, illetve vízisikló, kockás sikló állománynak esélye sem volt egy ekkora tűzben elmenekülni és hát ezek több tíz, vagy százezres nagyságrendben pusztulhattak el

- árulta el Rózner György. A riport azt is írja, hogy a terület nagy része európai védelem alatt álló élőhely. Épületeket nem veszélyeztetett a tűz. A szakértő szerint másfél-két hónap múlva fog kizöldellni a terület. A tűz okát egyelőre még vizsgálják, azonban erősen feltételezhető, hogy gyújtogatás okozhatta a pusztítást. Az RTL Klubnak nyilatkozó szakember szerint

A tűz pusztításáról az idokep.hu-n tettek közzé képeket.

Címlapi kép: MTI/Varga György

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tűz

nádas

balaton

tűzvész

tűzeset

gyújtogatás

állat