Te készülsz már a télre? Rengetegen vásárolnak tűzifát hazánkban!

HelloVidék   
  Megosztom
Te készülsz már a télre? Rengetegen vásárolnak tűzifát hazánkban!

Annak ellenére, hogy az idő még meleg, sokan előre gondolnak a hideg hónapokra is, amikor fűteni kell. Az előrelátóbbak már a legforróbb hónapokban elkezdik feltölteni a fáskamrát, de szeptemberben általában az is tüzelő után néz, aki eddig nem gondolt a fagyos télre - írja a Szoljon.hu.

A szolnoki Várady Tüzépnél azt tapasztalják, hogy augusztustól elkezdtek gondoskodni az emberek a tűzifa beszerzéséről. Legtöbben 10-25 mázsányi adagokban vásárolják a téli tüzelőt.

Minden fafajta iránt van kereslet, de főként azt viszik, amit felhasogatva megkapnak. A kemény fát sokan keresik, inkább megveszik a drágábbat. De van kereslet a lignit és a szén iránt is, bár évről évre csökken. Áraink egyelőre nem emelkednek, de valószínűleg a jövő hónaptól számítanunk kell arra, hogy az import szenek drágulni fognak, a forint árfolyama ugyanis elég alacsony.

– mondta el Várady Attila, a Tüzép ügyvezetője.

Tiszafüred vonzáskörzetében is veszik már télire a tüzelőt, augusztus elejétől fokozatosan emelkedik a forgalom a Tisza-tói Tüzép Telepen.

Nálunk tölgy, bükk és akác kapható, karikára vágva, illetve konyhakészre hasogatva. Nyolc-tíz évvel ezelőtt még kilencven százalékban az akácot vásárolták és csak tíz százalékban a tölgyet, bükköt. Mára már belátták az emberek, hogy az olcsóbb fának, a tölgynek és a bükknek nagyobb a fűtőértéke, így azt érdemesebb vásárolni.

– mondta Feren¬czi Sándor, a Tisza-tói Tüzép Telep és Fészek Áruház igazgatója.

A bükk és a tölgy rövid lánggal ég, és van parazsa, míg az akác hosszú lánggal ég és rövidebb ideig, utána összeroppan. Az igazgató elmondása szerint kellett hat-nyolc év, mire meggyőzték erről az embereket. A telepnek folyamatos az ellátása tűzifából, jelenleg minden igényt ki tudnak elégíteni. A tűzifát még most érdemes beszerezni, mert ezek még tavaszi vágásúak, így már elég szárazak. A lignit iránt is van már érdeklődés, sőt keresik a préselt brikettet is.

Lengyel szénből van kétfélénk, az olcsóbb, alacsonyabb kalóriaértékűt viszik, pár napja rendelnünk is kellett utánpótlást. Más szénfajtákat még nem hozunk, mivel magasabb a víztartalma, és a melegben, napon, porladásnak indul. Így megvárjuk az árusításával, míg 18–20 fok alá csökken a hőmérséklet.

– mondta Ferenczi Sándor.

A zagyvarékasi Kézér Tüzép dolgozóinak tapasztalata szerint a térségben már jó korán elkezdték beszerezni a tűzifát, náluk a fát főleg nyáron vitték. A tűzifa iránti még most is nagy a kereslet, viszik folyamatosan nyár eleje óta, de a nagy tételeket többnyire már beszerezték. Korán megvásárolják, hogy legyen ideje kiszáradni, mire fűteni kell. A pár mázsányi vagy kiskocsis adagokat a szerényebb anyagi helyzetűek veszik, ők télen is vásárolnak, egyik napról a másikra gondoskodva a fűtésről.

A legkeresettebb tüzelő egyértelműen a hasított tölgy és bükk, ennek mázsája nálunk 3800 forint, az akác kicsit drágább. Az olcsó, alacsony kalóriájú lignitet is vinni kezdték már több mint egy hónappal ezelőtt. A barna és fekete szenet pedig szeptember végén, októberben szokták keresni, a német brikettet és a fabrikettet pedig majd télen viszik igazán – sorolta. Elmondta azt is, az árak valamelyest emelkedtek idén. Az import szeneknél pár százalékos a drágulás, a lignit ára a tavalyihoz képest 15 százalékkal magasabb. A tűzifát egyelőre nem érintette a drágulás.

– mondta el Kézér Tamás, a zagyvarékasi Kézér Tüzép vezetője.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tűzifa

tűzifa árak

tüzép

fa

hideg

fűtés

szén

kereslet