Nincs többé a kullancsszezon: egész évben támadnak a veszélyes vérszívók

HelloVidék   
  Megosztom
Nincs többé a kullancsszezon: egész évben támadnak a veszélyes vérszívók

A klímaváltozás következtében egyre magasabb egyedszámban jelennek meg a kullancsok Magyarországon, köztük olyan fajok is, amelyek ezen a területen eddig nem voltak jellemzőek. Ezzel párhuzamosan a kullancsok által terjesztett betegségek száma is növekszik. Amennyiben a kisállatokat nem óvjuk a kullancsoktól, úgy azok táplálkoznak az állatok véréből, később pedig egy “anyakullancs” kifejlett stádiumában több ezer utódot hoz a világra, tovább növelve ezzel a fertőzött kullancsok számát. Megfelelő védekezéssel azonban a kullancsok száma környezetünkben csökkenthető, ami nemcsak az állatokat, hanem az embereket is védi a kullancsok által terjesztett betegségektől.

Kullancsmentes kedvencek néven társadalmi érzékenyítő kampány indult, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a háziállatokat veszélyeztető, kullancsok által terjesztett betegségekre és a védekezés fontosságára. Miközben ugyanis nemzetközi szinten egyértelműen a kullancscsípés megelőzésére helyezik hangsúlyt, Magyarországon ebben a kérdésben még növelni kell az állattartói tudatosságot.

Külföldön a megelőzés van fókuszban, ott a kullancsok is kisebb mértékben fertőzöttek, ezért az esetszám is alacsonyabb. Egy magyar kutatók által publikált szakmai tanulmány szerint például a gyakran végzetes kimenetelű babéziózis közel harmincszor nagyobb eséllyel támadja meg hazánkban a kutyákat, mint Európa más országaiban. A kullancsok elleni védekezés a kedvencek, így részben a család közelében lévő egyedek számát mérsékelheti, így kisebb lesz az esély arra is, hogy házi kedvencünk a kertből esetleg a lakótérbe vigye be a kullancsot

- emelte ki dr. Paulina Anna, klinikus állatorvos, a Magyar Bőrgyógyász Állatorvosok Egyesületének elnökségi tagja, a kampány szakértője.

A kullancsok okozta megbetegedések közül a kutyákra nézve az említett babéziózis a legveszélyesebb. A vizsgált kullancsok 30 %-a volt babéziával fertőzött, amit ha a kutyák vérébe juttatnak a paraziták, pár napon belül akár végzetes kimenetelű is lehet a fertőzés. Ha a házikedvencnél lázat, étvágytalanságot, levertséget, hátsó testfél gyengeséget, vagy vörösbarnára színeződött vizeletet tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz.

A Lyme-kórt okozó baktériumot 5,6 %-ban mutatták ki a vizsgált kullancsokban, amelynek akár 5 hónapos lappangási ideje is lehet kutyákban. A nehezen diagnosztizálható betegséget az állatok akár évekig is hordozhatják, ami az emberre nézve is veszélyes, hiszen a kutyából lehulló kullancs által nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg Lyme-kórral a gazdik is. Ezek mellett a fehérvérsejteket pusztító anaplazmózist, bénulást és a macskákra különösen veszélyes hemobartonellózist is okozhatnak a kullancsok.

A városi környezetben található kullancsállományt és a fertőzöttséget is tovább növelheti, hogy az olykor több száz kullancsot hordozó rókák, vaddisznók, őzek egyre gyakrabban bemerészkednek a lakóövezetekbe is. Védekezés hiányában a házi kedvencekre így olyan kullancsok tapadhatnak, amelyek korábban vadállatok véréből táplálkoztak.

A megfelelő védelemmel ellátott háziállatok közvetett módon minket, embereket is megvédenek a kullancscsípéstől és a kullancsok által terjesztett betegségektől. Azáltal, hogy nehezebben találnak gazdatestet, csökken a kullancsok száma, ezáltal a fertőzések is visszaszoríthatók

- hívta fel a figyelmet az összefüggésekre a szakértő. A védekezés során választhatunk tablettás, spot on-os, nyakörves, és akár ultrahangos technológiával működő vegyszermentes megoldások közül is. Azonban mivel egyik termék sem biztosít 100%-os védettséget, ezért a kullanccsal sűrűn fertőzött területeken érdemes kombinálni a vegyszeres és ultrahangos védekezést.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kullancs

kullancsszezon

kullancsinvázió

védekezés

megelőzés