Steiner Kristóf: Nagyon nehéz "elviselni" ezt a fajta emberi hozzáállást

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Steiner Kristóf: Nagyon nehéz elviselni ezt a fajta emberi hozzáállást

A vegán életmóddal kapcsolatban számos tévhiedelem él az emberekben, sokan elképzelhetetlennek tartják, hogyan tud valaki úgy élni, hogy nem eszik húst. Minden meggyőződés ellenére, a főváros mellett a vidéki városokban is egyre jobban terjed a vegán életmód és sorra nyitnak az éttermek is. Szerettük volna megfejteni, hogy a növényi alapanyagú étkezés hosszú távon is gyökeret ereszthet-e vidéken, ezért megkerestük Steiner Kristófot, a vegán étkezés hazai és nemzetközi képviselőjét, számos szakácskönyv íróját, hogy milyen magyarázata van a vegán étkezés térhódításának.

HelloVidék: Milyen okok vannak leggyakrabban amögött, hogy valaki vegán életmódra vált?

Steiner Kristóf: Nincs egyetemleges válasz, mert a legtöbb ember az egészségéhez köti a növényi étrendet vagy ökológiai (öko) lábnyomát szeretné csökkenteni. Klasszikus értelemben a vegán szó és a vegán ideológia az állatok szervezet-kihasználásának és használatának visszaszorítását jelenti. Ha szó szerint nézzük a veganizmust, akkor az egyetlen valós oka, hogy valaki életmódot vált, a "nem ártás" szándéka lehet. Ennek ellenére nagyon sokan büszkén vallják magukat vegánnak, de mégis egészségügyi okuk van rá, hogy vegán étrenden éljenek.

Milyen előnyei és hátrányai vannak a vegán étrendnek/életmódnak?

Az egyetlen hátrány, hogy a vegánok a társadalomban kissé nehezebben találják meg a helyüket. Sokan kritizálják és sztereotípiák alapján döntik el, hogy milyenek is a vegán életmódot folytatók. Nagyon nehéz "elviselni" ezt a fajta emberi hozzáállást, de azt gondolom, hogy több az előnye, mint a hátránya. Az egyik legfontosabb előnye, a már említett "nem ártás" szándéka, a másik az egészségre gyakorolt hatása.

11 éve vagyok vegán, de fizikailag és mentálisan is érzem, hogy erősebb vagyok. Egy jól összeállított vegán étrend olcsóbb is, ha nem "csilliárdos" kamu húsokat és műsajtokat vásárolunk, hanem zöldségeket, gyümölcsöket és csonthéjasokat, leveleket, leveles zöldségeket fogyasztunk.

Vidéken is egyre inkább terjed a vegán étkezés. Mi lehet ennek az oka?

Annak, hogy vidéken is egyre jobban terjed a vegán étkezés több oka is van. Az emberek kezdik végre megérteni, hogy a vegán étrend nem az ördögtől való lilaködös furcsaság és növényi alapon is lehet tápláló ételeket fogyasztani. Az étterem üzemeltetők és vendéglátói-pari egységek kezdenek rájönni, hogyha nem állati alapanyagokkal dolgoznak, akkor frissebben tarthatóbbak az ételek, emiatt kevesebb az esély, hogy megromoljanak. Azt gondolom vidéken is egyre jobban odafigyelnek az Öko-lábnyom csökkentésre, ami nemcsak a veganizmusban nyilvánul meg, hanem igyekeznek szezonális, helyi termesztésű dolgokat fogyasztani. Ez az attitűd egyre jobban terjed vidéken is.

Szerinted gyökeret ereszthet a vegán étrend vidéken is?

Azt gondolom a veganizmus elterjedhet vidéken és bárhol máshol is. Ez egy folyamat, aminek még mindig az elején vagyunk, de szerintem 5-10 éven belül hatványozódni fog.

Mit szoktál javasolni azoknak, akik vegán étterem nyitásában gondolkodnak?

Bárki, aki vegán vagy vegán barát éttermet vagy kávézót szeretne nyitni, azt javasolnám, hogy ne méregdrága árakban gondolkodjanak és ne szejtán, tofu, különböző trendi húshelyettesítőkkel készítsék el az ételeiket. Próbálják megmutatni, hogy itthon, Magyarországon, helyi termelőkkel, kistermelőkkel szezonális alapanyagokat használva könnyen megfizethető, pénztárcabarát ételeket tudnak előállítani és kiszolgálni vendégeiket. Szuper lenne egy olyan étterem, ami klasszikusan magyaros konyhát visz, és bevállalná, hogy van egy vegán étlapjuk is. Nem kell 100%-osan vegánra váltani egy étteremnek, hogy tesztelje, hogy milyen a reakciója a vendégkörnek.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vegán

vegetariánus

vega

steiner kristóf

egészséges életmód