Koronavírus: Európában nálunk lesz először Covid-ellenes gyógyszer

MTI   
  Megosztom
Koronavírus: Európában nálunk lesz először Covid-ellenes gyógyszer

Holnap érkezik Magyarországra az egyik leghatékonyabb Covid-ellenes hatóanyag első szállítmánya. Ez a gyógyszer a koronavírus új típusú, angliai mutációja ellen is hatékony.

A magyar infektológusok folyamatosan vizsgálják a COVID-19 fertőzés terápiájába beépíthető új gyógyszereket. Ennek eredményeként Európában elsőként engedélyeztük az amerikai Eli Lilly gyógyszergyár által előállított készítményt, a bamlanivimab gyógyszert - ismertette legújabb videójában Kásler Miklós.

Üzenetében a miniszter elmondta: kezdeményezésére az Országos Gyógyszerészeti Intézet 2020. december 12-én engedélyezte a készítmény veszélyhelyzeti, ideiglenes alkalmazását, és a legújabb vizsgálatok szerint ez a gyógyszer az új típusú koronavírus angliai mutációja ellen is hatékony.

A bamlanivimab egy COVID-19-ből 2020-ban felgyógyult beteg vérplazmájából molekuláris technikával készült monoklonális antitest. Lényegében passzív immunizációról van szó, hiszen az ellenanyagokat bejuttatjuk a fertőzés kezdeti állapotában lévő, fertőzött betegekbe.

A gyógyszer beszerzésével kapcsolatban kiemelte: a megkötött nemzetközi szerződés szerint három ütemben, összesen 6236 ampulla érkezik Magyarországra, így január 27-én 2400, február második felében 2800, március második felében pedig 1000 dózishoz juthatunk.

Az első 300 dózist a koronavírussal fertőzött betegek ellátásában vezető szerepet játszó két országos gyógyintézetben, a Dél Pesti Centrumkórházban lévő Infektológiai Intézetben és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, utána pedig a többi nagy magyar kórházban alkalmazzák. A gyógyszer csak szakmailag ellenőrzött, felügyelt körülmények között adható be, alkalmazásához klinikai vizsgálatra nincsen szükség, mert az már megtörtént.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

koronavírus

gyógyszer

kásler miklós

covid-19