Koronavírus: Európában nálunk lesz először Covid-ellenes gyógyszer

MTI   
  Megosztom
Koronavírus: Európában nálunk lesz először Covid-ellenes gyógyszer

Holnap érkezik Magyarországra az egyik leghatékonyabb Covid-ellenes hatóanyag első szállítmánya. Ez a gyógyszer a koronavírus új típusú, angliai mutációja ellen is hatékony.

A magyar infektológusok folyamatosan vizsgálják a COVID-19 fertőzés terápiájába beépíthető új gyógyszereket. Ennek eredményeként Európában elsőként engedélyeztük az amerikai Eli Lilly gyógyszergyár által előállított készítményt, a bamlanivimab gyógyszert - ismertette legújabb videójában Kásler Miklós.

Üzenetében a miniszter elmondta: kezdeményezésére az Országos Gyógyszerészeti Intézet 2020. december 12-én engedélyezte a készítmény veszélyhelyzeti, ideiglenes alkalmazását, és a legújabb vizsgálatok szerint ez a gyógyszer az új típusú koronavírus angliai mutációja ellen is hatékony.

A bamlanivimab egy COVID-19-ből 2020-ban felgyógyult beteg vérplazmájából molekuláris technikával készült monoklonális antitest. Lényegében passzív immunizációról van szó, hiszen az ellenanyagokat bejuttatjuk a fertőzés kezdeti állapotában lévő, fertőzött betegekbe.

A gyógyszer beszerzésével kapcsolatban kiemelte: a megkötött nemzetközi szerződés szerint három ütemben, összesen 6236 ampulla érkezik Magyarországra, így január 27-én 2400, február második felében 2800, március második felében pedig 1000 dózishoz juthatunk.

Az első 300 dózist a koronavírussal fertőzött betegek ellátásában vezető szerepet játszó két országos gyógyintézetben, a Dél Pesti Centrumkórházban lévő Infektológiai Intézetben és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, utána pedig a többi nagy magyar kórházban alkalmazzák. A gyógyszer csak szakmailag ellenőrzött, felügyelt körülmények között adható be, alkalmazásához klinikai vizsgálatra nincsen szükség, mert az már megtörtént.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

koronavírus

gyógyszer

kásler miklós

covid-19