Íme a hosszú élet titka: ezeket a gyógynövényeket ajánlja születésnapján a bükki füvesember

HelloVidék   
  Megosztom
Íme a hosszú élet titka: ezeket a gyógynövényeket ajánlja születésnapján a bükki füvesember

Születésnapján mi is köszöntjük az ország szeretett Gyuri bácsiját, jó egészséget kívánva neki még sokáig! Egyúttal néhány tippet is adunk tőle az immunrendszer hatásos felturbózására.

Az ország Szabó Gyuri bácsija, a bükki füvesember ma ünnepli 93. születésnapját. Jó egészségnek örvend, amihez az is hozzájárul, hogy gyerekkora óta ismeri, és fogyasztja a természet kincseiből, a gyógynövényekből főzött teát.

Születésnapja alkalmából lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa így emlékezett meg szeretett édesapjáról, az ország Gyuri bácsijáról honlapjukon, a gyorgytea.hu oldalon:

  • 1928-ban született második gyerekként.
  • Kicsi baba volt, amikor a gazdasági világválság elérte az ő családját is.
  • Kamaszként élte át a II. világháborút, ahol megtanulta, hogyan kell túlélni a szörnyűségeket.
  • Megúszta a leventesorozást, a frontot, a malenkij robotra terelt emberek sorai közül egyszerűen és elegánsan kilépett.
  • Csempészett sót Romániából, lőttek rá a nyilasok.
  • Végignézte, ahogy nagyrabecsült és végtelenül tisztelt munkaadóját, Ferenczi Károlyt, a híres Ferenczi Sándor bátyját elhurcolják a nyilasok, a könyvesboltból elviszik a nagy értékű eredeti könyveket és a Mozart kottákat.
  • Megélte a Rákosi korszak összes furcsaságát, a Kádár-rendszert és a rendszerváltást.
  • És mindig arra várt, hogy egyszer majd azzal foglalkozhasson, amit igazán szeret: a természet adta kincsekkel, a gyógynövényekkel.
  • A sors megadta neki, hogy így legyen. És észrevétlenül, lassacskán országszerte híres ember lett, akinek a szavára odafigyelnek az emberek. Számos beteget meggyógyítottak a gyógynövények az ő tanácsai segítségével.
  • Szeretettel és hálával köszöntjük sokak nevében születésnapján, isten éltesse sokáig!

A gyógynövények kiváló ismerőjeként Gyuri bácsi sokaknak segített már élete során teáival. Születésnapja alkalmából a téli teájukat ajánlja most mindenkinek, aminek a neve csalóka lehet, hisz nemcsak télen ajánlott a fogyasztása, de a hűvösebb napokban bármikor jólesik elkortyolgatni a gyógyfüvekből álló, testet-lelket felmelegítő főzetet.

Ezt a téli teakeveréket otthon is elkészíthetjük, és jóízűen elfogyaszthatjuk hűvösebb napokon, de igazából máskor is jót teszünk vele a szervezetünknek.

A szárított növények keverékéből egy adag teafüvet (3-4 g) forrázzunk le 2.5 dl vízzel, hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le, de ne fémszűrővel. Ízesítés nélkül vagy kevés mézzel fogyasszuk a nap bármely szakában.

Erre jók ezek a gyógynövények

Apróbojtorján: főzete belsőleg gyulladáscsökkentő, valamint enyhe hasmenés kezelésére is használható. Külsőleg sebgyógyulás elősegítésére, öblögetőként a száj és a garat nyálkahártya gyulladásainak kezelésre ajánlott.

Szurokfű: az antikvitás óta ismeri az emberiség, felső légúti megbetegedések megelőzésére és kezelésére javasolják. Segíti a légzőszervek egészséges működését, csillapítja a köhögést, és támogatja a szervezet ellenállóképességét.

Lándzsás útifű: a népi gyógyászat már a kezdetektől használja. Napjainkban légúti hurutok kezelésére javallott, valamint enyhíti a garat- és szájnyálkahártya gyulladásait is.

Borsmenta: emésztési zavarok, gyomorbaj, gyomorhurut, puffadás kezelésére nagyon hasznos gyógynövény. Görcsoldó, fájdalomcsillapító és antimikrobiális hatása is ismert, emellett fokozza az epetermelést is.

Megfázásra, immunerősítésre: bíbor kasvirág

A bíbor kasvirág, vagy ahogy sokan ismerik, Echinacea purpurea 2020-ban az év gyógynövénye volt, és egyike a legjobb immunstimuláns hatású gyógynövényeinknek. Hatását az immunsejtek aktiválásán keresztül éri el. A növényből készült termékeket elsősorban a téli megfázásos megbetegedések megelőzésére és gyógyítására, az influenza, a felső légúti betegségek kezelésére használhatjuk, így most különösen ajánlott a fogyasztása leginkább szirup formájában, mivel hatóanyagainak egy része hőre érzékeny, ráadásul vízben szinte egyáltalán nem oldódik, ezért tea formájában nem fejti ki hatását, de gyökeréből készíthetünk alkoholos kivonatot, és naponta 2-3 alkalommal vízbe csepegtetve fogyaszthatjuk ezt a tinktúrát.

Tinktúra:

0,5 liter pálinka (minimum 40 %-os)
25 gramm bíbor kasvirág,
10 gramm medvehagymalevél,
1 kisebb fej vöröshagyma,
4 gerezd fokhagyma,

A hagymát és a fokhagymát apróra vágva összekeverjük a gyógynövényekkel, pálinkában áztatjuk 14 napon át, majd leszűrjük, és hűvös helyen tároljuk a kivonatot. Erőteljes ízét mézzel finomíthatjuk. Fogyasztása naponta három alkalommal javasolt, csepegtessünk 20 cseppet 1 dl vízbe minden alkalommal.

Címlapkép: Györgytea

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gyuri bácsi

bükki füvesember

születésnap

gyógytea

gyógyfüvek

szabó gyuri bácsi

ünneplés

megemlékezés