Figyeljünk a jelekre: nem játék a cukorbetegség, súlyosak a következményei

HelloVidék   
  Megosztom
Figyeljünk a jelekre: nem játék a cukorbetegség, súlyosak a következményei

H.G.Wells író és Dr. R.D. Lawrence –akik maguk is diabéteszesek voltak– 1934-ben vezették be a köztudatba a Diabétesz Hetet. A jeles hét célja, hogy felhívja a figyelmet a cukorbetegségre, melyet főleg kialakulása előtt, de sokan a diagnózis felállítása után sem vesznek elég komolyan. Annak, akit diabétesszel diagnosztizáltak, a betegség kezeléséből kifolyólag érdemes változtatnia életmódján és mindennapjain - ezek a változások részben apróságok, azonban mégis a sikeres terápia múlhat rajtuk.

Magyarországon manapság több, mint 700 ezer diagnosztizált beteg szenved 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben, valamint magas azoknak a száma is, akik még diagnózis nélkül élnek.

Veszélyes szövődmények- milyen tünetekre figyeljünk?

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei szembetűnőek: erőteljes szomjúságérzet, mely a vizelet mennyiségének megnövekedésével jár, fokozott lehet az étvágy, ami azonban többnyire egyidejű fogyással jelentkezik, valamint levertség, fáradtság is jellemző. A 2-es típusú cukorbetegség azonban sokáig észrevétlen maradhat, a tünetek sokszor nem elég egyértelműek –előfordulhat, hogy kialakulása után akár évekkel később fedezik fel a betegséget– így a betegnek nincs lehetősége a betegség kezdetekor orvoshoz fordulni.

A 2-es típusú cukorbetegség kezdeti tünetei közé sorolható a gyakori bőrfertőzések kialakulása, kelések megjelenése, vagy bizonyos testrészek, elsősorban a szeméremtest viszketése. A betegség előrehaladtával a beteg testsúlycsökkenést is produkálhat, ugyanis a kezdeti éhségérzetet étvágytalanság válthatja fel.

A cukorbetegség szövődményei:

Az 1-es típusú cukorbetegség jellemzően gyermek, vagy serdülőkorban induló betegség, melynél a kisér-szövődmények a meghatározóak, de hosszabb betegségtartam esetén nagyér-szövődmények is felléphetnek. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél a betegség gyakran késői diagnózisa miatt a nagyér- és a kisér-szövődmények már a betegség felismerésekor egyaránt jelen lehetnek. A cukorbetegség késői szövődményei közé tartoznak a kisér-szövődmények vagyis a szemet, vesét és idegrendszert érintő elváltozások. A nagyér-szövődmények pedig az alsó végtagi ütőereket, a szív- és agyi ereket érinthetik, alsó végtagi fekélyt, szívizomelhalást vagy akár stroke-ot is okozhatnak.6

Retinopátia –szemészeti problémák

Magyarországon a felnőtt lakosság esetében az egyik vezető vaksági ok a 2-es típusú cukorbetegség. Hazánkban a 2-es típusú diabéteszesek 4,5%-a vak, ami sajnos Európában egy kiemelkedően magas átlag. A 2-es típusú cukorbetegség miatti vakság megelőzhető, amennyiben évente járunk szemészeti kontrollra. A betegség miatti látással összefüggő eltérések eleinte nem okoznak panaszt, ezért érdemes rögtön a cukorbetegség diagnosztizálásakor elmenni az első szemvizsgálatra.3

Nefropátia – veseproblémák

Tíz 2-es típusú cukorbeteg közül legalább kettőnél jelentkezik vesebetegség élete során. A magas vércukorszint hatására a vesében található hajszálerek károsodhatnak, mely következtében elzáródhatnak, felhasadhatnak, ami a vér szivárgását eredményezheti. A cukorbetegség szövődményeként kialakuló veseproblémák megelőzése érdekében, törekedjen a legmegfelelőbb vércukorszint beállítására, legalább évente egyszer vegyen részt vesefunkció- vizsgálaton, figyeljen oda a sóbevitelre, mozogjon rendszeresen és pontosan tartsa be kezelőorvosa által előírt terápiát!4

Neuropátia ¬– idegrendszeri problémák

A cukorbetegség hatására az idegsejtekben anyagcserezavar léphet fel, melynek hatására alternatív anyagcsereutak alakulnak ki, így pedig felszaporodhatnak a kóros anyagcseretermékek. A károsodás az idegsejtek rostjaiban kezdődik, mely lassan végül a sejt pusztulását okozhatja. Ezért a leghatékonyabb megelőző módszer az anyagcsere folyamatos normalizált állapotban tartása és ellenőrzése kezelőorvos segítségével.

Okozhatnak akár stroke-ot is

A nagyér-szövődmények a cukorbetegek elhalálozásában meghatározó szerepet játszanak, – érinthetik az alsó végtagi ütőereket, a szív koszorúereit vagy az agyi ereket, de okozhatnak akár stroke-ot is. A nagyérszövődmények kialakulásában a megemelkedett vércukorszint mellett a magas vérnyomás, a magas vérzsírértékek, a véralvadási problémák, valamint a túlsúly és a dohányzás is egyaránt fontos tényező. A nagyérszövődmények megelőzése, vagy a már kialakult elváltozások súlyosbodásának lassítása csak a felsorolt kockázati tényezők folyamatos kezelésével (vagy mellőzésével) lehetséges. 6

Amennyiben bebizonyosodik, hogy kialakult a cukorbetegség, ne essünk kétségbe, manapság a cukorbetegség 1-es és 2-es típusára is hatékony terápiák léteznek. A cukorbetegség egy rendszerszintű betegség, így nem elegendő az eredményes kezeléséhez csupán a gyógyszerünk pontos bevitelére odafigyelnünk- életmódváltásra lesz szükség, mely a táplálkozástól kezdve, a megfelelő mennyiségű mozgáson túl, a rendszeres vércukorszintmérésig mindent magában foglal. Bármilyen kérdés merül fel bennünk a betegséggel kapcsolatban, forduljunk kezelőorvosunkhoz!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

cukorbetegség

megelőzés

életmód

diabétesz

diabetikus