Nagyanyáink titkos receptje: íme a kapor 7 jótékony hatása

HelloVidék   
  Megosztom
Nagyanyáink titkos receptje: íme a kapor 7 jótékony hatása

A kapor a halas ételek és az ínycsiklandó, üde mártások elmaradhatatlan kelléke, amelyet a magyar konyha is hasznosít jellegzetes, autentikus ételeinkben felhasználva. Amellett, hogy egy igazán jellegzetes ízű, hazánkban is megtermő fűszernövény, gyógynövényként sem utolsó, ugyanis fogyasztása és a belőle készült tea sokat segíthet például a cukorbetegségben szenvedőknek. Most annak jártunk utána miért érdemes belecsempészni ételeinkbe, illetve mennyiért vehetjük meg most a téli hónapokban a piacokon, áruházakban.

A Gyógynövény Szövetség és Terméktanács (GYSZT) adatai szerint Magyarországon jelenleg körülbelül 30 ezer hektáron foglalkoznak gyógynövénytermesztéssel, a legfontosabb fajok többek között a kamilla, a csipkebogyó, a homoktövis, a majoranna és a kapor.

Hazánkban a gyógynövények termesztő területe 25-30000 hektár (2020-ban 31 304 ha volt), az előállított drogtömeg pedig 27-30 000 tonna körüli. Körülbelül 70-80 faj kerül rendszeres begyűjtésre a természetes élőhelyekről.

A 10 legfontosabb termesztett faj és azok termőterülete 2020-ban (ipari termesztésűek nélkül):

  • Kamilla - 437,2 hektár
  • Levendula - 206,3 hektár
  • Majoranna 439,3 - hektár
  • Kapor 440,5 - hektár
  • Máriatövis - 309,4 hektár
  • Cickafark - 163,4 hektár
  • Oregánó (szurokfű) - 94,9 hektár
  • Csipkebogyó - 593,7 hektár
  • Kerti kakukkfű - 60,5 hektár
  • Homoktövis - 410,9 hektár

Kertek elfeledett fűszernövénye?

Számtalan magyar étel receptjében megtalálható a kapor, nem csoda, hiszen nagyszüleink korában a legtöbb ház kertjében mindig megtalálható volt a különleges ízű fűszernövényt. Ma már egyre kevesebb szó esik róla, sokan nem kedvelik intenzív íze miatt, pedig fogyasztása kifejezetten ajánlott, mivel rengeteg jótékony hatással rendelkezik.

A kapor a népi gyógyászatban évezredek óta elismert gyógynövény, ami rengeteg pozitív hatással bír egészségünkre nézve:

  • A kapor hatékony vízhajtó,
  • segít leküzdeni a puffadást
  • és az emésztési zavarokat,
  • de jó hányinger
  • vagy étvágytalanság ellen is.
  • A kapor mindemellett csökkenti a fogínygyulladás tüneteit, sőt,
  • még sebgyógyításra is használható antimikrobális hatásának köszönhetően.

A kapor gazdag A-, B-, C- és E-vitaminban, emellett tartalmaz kalciumot, rézt, vasat, magnéziumot, foszfort, cinket és különböző egészséges folsavakat, telítetlen zsírsavakat (pl. omega 3) is. A kapor rosttartalma magas, kalóriatartalma alacsony, mindemellett kiváló antioxidáns, vagyis erősíti egész szervezetünket. A kapor tágítja az ereket, ezáltal növeli a fogyasztója testi és szellemi teljesítőképességét, segít küzdeni a fáradtság és a fejfájás ellen.

Konyhai felhasználása

Levele, fiatal virága és beérett termése egyaránt alkalmas fűszerezésre. A hajtásokat és a leveleket frissen és szárítva is használjuk. Zöld virágos részét nyersen és szárazon morzsolva, magját egészben és darálva is fogyasztjuk. Átható aromáját illóolajok adják.

A magyar konyha régi, kedvelt fűszernövénye. Nélküle elképzelhetetlen a kovászos uborka, a túrós lepény, a tökfőzelék, kapros-túrós palacsinta. Használják levesek, főzelékek, saláták, egyes hal, gombaételek, körözöttek, mártások, túró ízesítésére, a kovászos uborka, a paprika, a savanyú káposzta és a tök eltevésénél. Szinte minden friss és eltett savanyúságba alkalmazható.

Gyakran használják fűszeres ecetekben és páclevekben, likőrökhöz. A friss zöld kapor az erdélyi ordás-palacsinta ízesítője; a tökfőzelékhez szinte elengedhetetlen. Őrölt magjával a véres hurkát ízesítik. Több étel frissen vágott kaporral meghintve (pl. székelygulyás) különösen ízes lesz.

A kapormártás, illetve -leves nálunk kedvelt csemege. A frissen szedett, zsenge hajtásaiból készített kaporszósz főtt húsokhoz, húsgombócokhoz, hal-, rák- és csigaételekhez is kiváló. Fűszerezésre, ízesítésre felhasználja a konzerv-, a cukor-, a likőripar, de megtalálható az illatszeripar készítményeiben is. Az élelmiszeriparban főleg tisztított illóolaját használják.

Irány a bolt?

Ha kedvet kaptunk a kapor felhasználásához, érdemes körbenézni a piacokon, hiszen itt találhatunk friss árut, a boltok polcain legtöbbször inkább szárított formában juthatunk hozzá. Hogy milyen áron kínálják a kereskedők a kaprot? Ennek jártunk most utána.

  • Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszere szerint, a Budapesti fogyasztói piacokon 90-100 Ft/kiszerelés áron vehetjük meg. A fővárosi Nagybani Piac kínálatában olcsóbban vásárolhatunk, itt 60 Ft/kiszerelés áron juthatunk kaporhoz.
  • Ezzel szemben a vidéki fogyasztói piacok sokkal drágábbna, 160 Ft/kiszerelés áron kínálják a kaprot. A vidéki nagybani piacok pedig közel a fővárosi árakhoz, 100-110 Ft/kiszerelés áron árulják ezt a fűszernövényt.

Az áruházak széles kínálattal várják a vásárlókat, így friss, szárított és fagyasztott kiszerelésben is megtaláljuk a kaprot a polcaikon:

  • A Tesco online kínálatában a friss kapor 299Ft/db, a fagyasztott kiszerelés 499 Ft/doboz, a morzsolt, tasakos kapor ára pedig 155-285 Ft/csomag.
  • A Spár polcain a morzsolt kapor 249 Ft/csomag, a szárított kaporlevél pedig 119 Ft/csomag.
  • Az Auchan online áruházában a friss kapor 699 Ft/db, a fagyasztott kiszerelés 479-869 Ft/csomag áron kapható, a morzsolt kapor 249 Ft/csomag, a szárított kaporlevél 49-119 Ft/csomag áron érhető el.

Összességében azt láthatjuk, hogy, ha friss kaport vásárolnánk inkább, akkor érdemes a piacokat felkeresni, hiszen jó árban adják a fűszernövényt, viszont, ha csak kis mértékben fogyasztanánk, ízesítés céljából, akkor olcsón juthatunk hozzá a nagyobb áruházakban is.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kapor

kapor tea

kaport felhasználása

kapormag

egészség

egészséges étkezés

gyógynövény

fűszernövény