Bakancslistás program: nem akármilyen szürettel dobják fel az adventi hétvégét a Balatonnál

HelloVidék   
  Megosztom
Bakancslistás program: nem akármilyen szürettel dobják fel az adventi hétvégét a Balatonnál

Idén is megrendezi az immár hagyománnyá vált éves tobozszüretét a Folly. Ezúttal advent harmadik hétvégéjén, 2021. december 11-én vezetett túrák során fogják leszedni az öthektáros arborétum szüretelésre váró, atlasz- és himalájai cédrusainak, valamint az óriástobozú fenyők tobozait, egyes, több mint tízméteres fák esetében speciális eszközökkel, alpintechnikával.

A tobozok szüretelése minden évben egyedülálló élmény a Follyban, a BAlaton északi partján, hiszen az arborétum fenyői előfordul, hogy több mint tízméteres magasságokba nyúlnak, ezért bizonyos esetekben csak speciális eszközökkel, alpintechnikával szüretelhetők le. Idén kicsit később értek be a tobozok, mint az elmúlt években, ezért november helyett december 11-én, advent harmadik hétvégéjén lesz a tobozszüret. A Folly kertészei vezetett arborétumi túrán mesélnek majd a kert és fáinak történetéről, és a séták során a tobozok érettségétől függően atlasz- és himalájai cédrus, valamint a Pinus coulteri, azaz az óriástobozú fenyő tobozai kerülnek leszüretelésre.

A túrák kiindulópontja a Nádasház mellett álló több, mint 60 éves atlaszcédrus lesz, amelyet még Folly Réka édesapja, Folly Gyula ültetett. Az atlaszcédrus tobozai könnyen felismerhetők a tojásdad alakjukról. A himalájai cédrus tobozai is hasonló formájúak, de az atlaszcédrusénál nagyobbak. Az óriástobozú fenyők 10-15 méter magasak, érett tobozaik pedig 30–40 cm hosszúak és 20-30 cm szélesek is lehetnek. A Follyban található egyik példány már 80 éves, a negyedik generációs tulajdonos, Folly Réka nagypapája ültette, a másik fa 60 éves, és még az édesapa, Folly Gyula ültette.

A tobozok kizárólag magfogás céljából kerülnek leszüretelésre, nem vihetők el, de a szüret napján a Folly ajándéktobozokkal kedveskedik a látogatóknak, akik erdei fenyő, feketefenyő, himalájai selyemfenyő, mexikói selyemfenyő és ciprus tobozok közül választhatnak majd.

Az érdeklődőket egy külön erre a napra összeállított speciális belépőjeggyel várják, amely a felnőtt belépő mellett tartalmaz egy 3 fogásos menüt a Folly éttermében, valamint egy saját nevelésű ciprus magoncot is. A speciális jegy árairól a Folly honlapján és Facebook oldalán tájékozódhatnak.

Program 2021.12.11. szombat (rossz idő esetén pótnap: 12.18. szombat)

  • 11:00 óra: 1. vezetett túra és tobozszüret
  • 14:00 óra: 2. vezetett túra és tobozszüret

A túrát vezetik: Imre Zsuzsanna pedagógus, az arborétum kertésze és Szegedy Barnabás biológus, az arborétum kertésze.Gyülekező a Nádasház előtt a túrák kezdési időpontjában. A túrán való részvételnek a belépőjegy megváltásán felül külön költsége nincs.

Forrás: folly.hu

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

toboz

tobozszüret

advent

karácsony

dísz