Naponta kétmillió ember él vele: nagyon nem mindegy, milyen ez a koszt

HelloVidék   
  Megosztom
Naponta kétmillió ember él vele: nagyon nem mindegy, milyen ez a koszt

Hazánkban a közétkeztetést - életkoruk vagy szociális helyzetük alapján - naponta másfél-kétmillió ember veszi igénybe. A gyermekétkeztetéssel szinte valamennyi magyar család találkozik élete során, ennek minősége tehát kiemelt közérdek. Az is fontos, hogy az anyagilag rendkívül nehéz helyzetben lévők étkeztetési ellátása is a normáknak megfelelő és minden szempontból biztonságos legyen. Mindennek nem csupán a közegészségügyi, hanem a gazdálkodási szabályok pontos betartása is meghatározó feltétele.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzést folytatott az önkormányzatok fenntartásában működő közétkeztetést nyújtó intézményeknél, aminek a pozitív társadalmi hatása jól érzékelhető: 71 ellenőrzött intézmény közül 37 esetében már az ellenőrzés folyamatában komoly intézkedések történtek a feltárt kockázatok megszüntetése, a gazdálkodás biztonságát megalapozó szabályosság erősítése érdekében. 25 esetben maguk az intézményvezetők hoztak azonnali, felelős intézkedéseket, 12 intézmény esetében pedig az irányító szerveik intézkedtek, hogy a hibák a jövőben már ne fordulhassanak elő.

Az önkormányzati intézmények fontos közszolgáltatásokat nyújtanak

Az önkormányzatok, illetve a társulások fenntartásában működő, közétkeztetést nyújtó intézmények olyan fontos közszolgáltatást nyújtanak, amelynek biztonságos működtetését nem szabad, hogy bármi veszélyeztesse. A gyermekétkeztetés, de a szociális alapon történő étkeztetés is társadalmi ellenőrzés alatt kell álljon, ezért különösen fontos, hogy az intézmények tevékenysége, működése átlátható és elszámoltatható legyen.

A vezetők felelőssége

A közétkeztetést végző intézmények a gyermekeink, a rászorulók, közvetve az érintett családok számára is közszolgáltatást nyújtanak, hatással vannak a mindennapi életminőségre, ezért alapvető társadalmi elvárás a vezetőik felé a felelős vezetői feladatellátás, amely a szabályszerűség megkövetelése révén az ellátás biztonságát garantálja. Ennek része, hogy az intézmények vezetői az ellenőrzés eredményeit hasznosítva a jövőben a vonatkozó jogszabályi előírások szerint kialakítsák belső kontroll környezetüket, elkészítsék a belső kontrollrendszer minőségének értékeléséről szóló vezetői nyilatkozatot, és arról igazoltan tájékoztassák az irányító szervet.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ász

közétkeztetés

önkormányzatok

állami számvevőszék