Megdöbbentő dologra derült fény: fogadjunk, te sem tudtad, de erre is jó a konyhasó

HelloVidék   
  Megosztom
Megdöbbentő dologra derült fény: fogadjunk, te sem tudtad, de erre is jó a konyhasó

Ha idáig csak az ételek sózására használtad a sót, most megtudhatod, hogyan aknázhatod ki a sóban rejlő, szó szerint mágikus képességeket. Ez a hétköznapi anyag ugyanis képes bármilyen ízt módosítani. Azt sokan tudják, hogy a sima, natúr só a legtermészetesebb, legegészségesebb, természet által alkotott ízfokozó. De azt tudtad, hogy nemcsak a kellemes ízeket emelheted ki vele, hanem akár a nemkívánatosakat is semlegesítheti? Eddig senkinek sem sikerült megfejteni a rejtélyt, hogyan működik. Mi a titka?

Varázsold kávéd lágyabbá, cukor nélkül, egy csipet sóval!

Most tényleg azt javaslom, hogy cukor helyett tegyen sót a presszóba? Igen. Egy csipet só mágikus módon elnyomja a kávé keserű ízét. Persze nem azt mondom, hogy finom lesz, de szinte hihetetlen, ahogyan néhány szem só egész egyszerűen kioltja a fanyarságot

- írják az eletso.hu oldalon.

Az embert persze tovább hajtja a kíváncsiság. A kávénál vannak sokkal kesernyésebb italok is. Ha szinte ihatatlanul fanyar a sör vagy a tonik, egyszerűen keverj el benne egy csipet sót. Ha nem lett elég savanyú a saláta, azon is segíthet egy kis só - ajánlja az eletso.hu (Parajdi só webáruház)

Most biztos azon gondolkodsz, hogy valóban működik-e ez a trükk… Finomabbá varázsol egy kis só, vagy egy ihatatlan lötty lesz a végeredmény?

Próbáld ki! Tölts egy kis pohárba tonikot (vagy IPA sört), majd keverj bele csupán néhány szem sót. Megdöbbentő dolgot fogsz tapasztalni: a kellemetlen íz csaknem nyomtalanul eltűnik.

Mire használhatjuk még a sót?

Lenyűgöző, hogy egy ennyire egyszerű vegyület, mint a tiszta só (NaCl) teljesen megváltoztatja a legkeserűbb anyagok ízét is, mint például a koffein (kávé) vagy kinin (tonik). A só azonban nemcsak a keserűre, hanem minden alapízre hatással van. A só felerősíti az édeset és kiemeli a savanyút is.

Egy egyszerű, de roppant leleményes kísérlet segíthet felfedni a rejtélyt. Ez az úgynevezett osztott-nyelv kísérlet. A módszer pedig a következő:

  • Először a nyelv egyik felére cseppentjük a sós-keserű keveréket.
  • Ezután a nyelv egyik felére a sót, a másik felére pedig a keserű ízt helyezzük.
  • Mindkét esetben megfigyeljük, mennyire nyomja el a só a keserű ízt a szánkban.

Vajon a só összetétele a kulcs, és a Nátrium-Klorid molekula kémiai kölcsönhatásba lép a keserű ízmolekulával, majd módosítja azok szerkezetét vagy a folyamat csupán az agyunkban játszódik le és egész egyszerűen elménk csalfa illúziója? A válasz meglepő és zavarba ejtő egyben: egy kicsit mindkettő.

A második körben, mikor az ízek külön-külön értek a nyelvünkhöz csupán 20%-kal csökkent a fanyarság. Az első körben viszont, mikor a sósat összekevertük a keserűvel és egyszerre érzékeltük őket, 70%-kal csökkent a kesernyés íz.

Valójában ez a válasz csak még több kérdést vet fel. Ezeket boncolgatja tovább az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) roppant izgalmas videójában, mely a cikk forrásaként is szolgált.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

só sózás

ízfokozó

ízek

kísérlet