Felejtsd el a méregdrága coachokat: ősi önismereti tréning hódít vidéken

Harmati-Nagy Brigitta   
  Megosztom
Felejtsd el a méregdrága coachokat: ősi önismereti tréning hódít vidéken

Sokan úgy vélik, a lovaglás csak egy sport. Ám a tapasztalt lovasok ennél sokkal többet látnak a ló és lovasa közti kapcsolatban. Ennek a kapcsolatnak a felkutatására tettünk kísérletet, ezért a HelloVidék felkereste Gáspár Noémit, aki a Horse Stairs lókiképzője.


 

Noémi fiatal kora ellenére hatalmas tapasztalattal rendelkezik a lovak és a kiképzésük terén. Véleménye szerint a hatékony és sikeres, mind lovat, mind embert építő és fejlesztő ló-lovas kapcsolat alapja az ember és a ló személyiségtípusaiban gyökerezik.

Az ismert és évszázadok óta bevált karakterismereti módszer, az enneagram szerint kilenc karakter típus létezik. Természetesen ez nem ilyen egyszerű, hiszen minden típusnak vannak árnyalatai, de az alap rendszer segítségével a legbonyolultabb viselkedési minták is feltérképezhetőek. Bár az enneagram alapvetően az emberek viselkedésének megfigyeléséből született, az egyszerűbb fajok – így a lovak – viselkedésének megismerésére is alkalmazható

– magyarázta Noémi.

Magyarázatából megtudtuk, ha a ló és lovas típusa nagyon különböző, a közös munka is jóval nehezebb. Ám, ha ismerjük lovunk személyiségtípusát – és persze sajátunkat -, sokat segíthet a lóval való együttműködésben.

Ahogy Noémi kifejtette:

Például egy finom kezű ember egy konok lóval, sokkal nehezebben boldogul, épp úgy, ahogy egy keményebb lovas egy érzékeny lóval. Bármilyen lovat lehet képezni, a viselkedésére lehet hatni, de az alapvető karaktere ugyanaz marad, épp úgy, mint az embernél. A típusának ismerete abban segít, hogy tudjuk, miképp viselkedjünk vele, hogyan taníthatjuk és mire kell figyelnünk a közös munka során.

Noémi azt is kifejtette, bármelyik karakterbe is tartozik egy lovas, mindig sokat tanulhat a lovaktól.

Sokan azt hiszik, a lovaglás annyi, hogy felülünk a lóra és lovagolunk. Ám, ez a legkisebb része a teljes egésznek. A nagyobb hányad az ezt megelőző és az ezt követő időszak, vagyis mikor kapcsolatot, bizalmat építünk a lóval. Az állat nem egy gép, vannak jobb és rosszabb napjai, mindnek más és más a személyisége, így idő és tanulásra való hajlandóság szükséges ahhoz, hogy a ló és lovasa közötti kapcsolat erős legyen.

Ahogy a mondás tartja: „Lóvá tesz az ember, de emberré a ló”. A lovaglás, a lovakkal való kapcsolat kiépítése és a tanulás türelemre tanítja az embert – ha akarja, ha nem.

„A teljes folyamat során komoly és mély önismeretre és alázatra van szükségünk. Mély alázatra, hogy a ló nyelvének megértése által elérjük, hogy ugyanazt akarjuk, és ugyanaz adjon nekünk örömet: a közös munka. Mire idáig elérünk, már eltörpül az én, és már csak a „mi” élménye marad a lóval

– magyarázta Noémi, majd hozzátette:

Nagyon szerencsés helyzet, ha az ember olyan karakterű lóval dolgozik, ami illik a saját személyiségéhez, mivel ezekkel a lovakkal lehet a legkönnyebben harmonikus kapcsolatot kiépíteni. Persze, ha valaki kihívásokkal szeret tanulni annak pont olyan lovat kell választania, aki szöges ellentéte a saját karakterének. Ezért tartom fontosnak, hogy a lovasok megismerjék a saját és a lovak személyiségtípusait is. A lóvásárlás folyamán, vagy a közös munka során rendkívül fontos, hogy tudjuk, mit rejt a ló viselkedése, illetve, hogy milyen típusú ló passzol hozzánk.

Noémi magyarázatából megtudtuk, hogy a lovak típusainak beható ismerete nem csak a hobbilovasoknak fontos, de a versenyzőknek különösképp. Egy ló és lovasa sem tudja kihozni magából a legjobbat, ha nem értik egymást, márpedig a versenyeken való feszültség közben rendkívül sokat számít, mennyire „pendülünk egy húron” hátasunkkal.

Arra a kérdésre, hogy a lovak valóban a lélek csendes gyógyítói-e, Noémi az alábbiakat válaszolta:

Aki már látott olyan lovat, ami elől harap, hátul rúg, középen meg ráz, azonnal elfelejt minden ilyen romantikus képzelgést. Ezek az állatok több száz kilót nyomnak, erős a harapásuk, és egyetlen rúgásukkal egy másik állatot, de egy embert is eltelhetnek láb alól. Attól, hogy valaki kiáll a legelőre a lovak közé, semmi sem fog történni a lelkében. Akkor történik meg ez a misztérium, ha egy lóval kitartóan dolgozunk, sikereket és kudarcokat élünk át együtt és összhangba kerülünk. Tulajdonképpen nem a ló maga az, ami gyógyít, hanem az a munka, törődés, alázat és önismeret, amit a vele való együttműködés megkövetel.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

lovaglás