Felejtsd el a méregdrága boltit: így készíts otthon fillérekből kényeztető fürdőbombát

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Felejtsd el a méregdrága boltit: így készíts otthon fillérekből kényeztető fürdőbombát

Milyen jólesik egy hosszú nap után elnyúlni a kádban, és élvezni egy illatos fürdő jótékony hatását! Igen ám, de a legtöbb bolti fürdőbomba tele van nemkívánatos vegyszerekkel, vagy ha nem, rengeteg pénzbe kerülnek. A fürdés pedig nem az érzés, hanem az árak miatt lesz igazi luxus, hetente egyszer megejtve is, ugyanis egy teljesen természetes alapanyagokból előállított, olajokat, gyógynövényeket tartalmazó fürdőcsoda ára alsó hangon 2500 forintnál kezdődik. A jó hír az, hogy otthon is készíthetünk olyat, ami kellően illatos, táplálja a bőrt, és a habzása, színe sem káros vegyszereknek köszönhető. Ha érzékeny a bőrünk, vagy esetleg nincs ajándékötletünk, akkor érdemes megpróbálkozni otthon a fürdőbomba készítésével. Mutatjuk, hogy csináld!

Ha valami igazán természetes, kényeztető fürdőt készítenénk magunknak vagy ilyennel ajándékoznánk meg egy szerettünket, barátunkat, ez igazán jó ötlet lehet, hiszen mi válogatjuk össze az alapanyagokat, így dönthetünk arról, hogy illatos legyen-e a fürdőgolyó, ha igen, milyen illatú, színű, és milyen olajokat, gyógynövényket tartalmazzon.

Válasszunk kedvünkre illatot

Ha az illatos változat mellett döntünk, akkor érdemes szárított rózsa, levendula, citromfű, jázmin, zsálya, vagy körömvirág darabokat tenni a készülő golyóba vagy kockába, de az esszenciális, természetes illóolajak is jó választások. Az aromaterápia segít ellazulni, hat az érzelmeidre és a hangulatodra is.

Nem minden a szín

A fürdőbomba vagy golyó színes, ugyanis a színek is javítják a hangulatot, de ezt az eredményt sokszor csak mesterséges színezékkel lehet elérni. Ha mi ezt nem szeretnénk, de mégis a színterápia mellett döntünk, akkor a következő természetes színezőanyagok közül választhatunk: kurkuma, kakaó, fahéj, céklapor, csalánpor, alga, rózsaszín vagy zöld agyag. Valamint egyes illóolajoknak is van enyhe színező hatása.

Olívaolaj, a jótékony összetevő

A klímaváltozás miatt Európában egyre északabbra megél az olajfa, a mediterráneumban a hatalmas ültetvényekben viszont mindenféle betegség ütötte fel a fejét. Ezek a betegségek azonban csak azon az éghajlaton jellemzőek, minél északabbra megyünk, annál kevésbé jelennek meg ezek a kártevők. Ha épp megél Magyarországon az olajbogyó, akkor a betegségekre sokkal kevésbé hajlamos, mint például az őshazájában, így ki tudja, hamarosan mi is olajfa-termelőkké léphetünk elő.

Az olívaolaj linolsav, zsírsav tartalma segíti a hidratálást. Mivel az olaj mélyen behatol a bőr rétegeibe, ott segíti a bőr nedvességtartalmának a megőrzését. Minden bőrtípus számára ideális, az egészen érzékeny, száraz bőrtől a kombinált bőrtípuson át a zsírosodásra hajlamos bőrig kedvezően hat.

Így készül a házi fürdőbomba lépésről lépésre

Az alábbi TikTok videó egy egyszerű fürdőbombát mutat be, a fentiek szerint a gyógynövényeket, illóolajokat vagy épp a színeket kedvedre variálhatos. A videóban ételfestéket használnak színezőül, ez a kevésbé ártalmas mesterséges színezőanyagok közé tartozik.

Hozzávalók:

  • 200 gramm szódabikarbóna
  • 100 gramm citromsav
  • 150 gramm keményítő
  • 60-70 ml kókuszzsír(olaj) vagy olívaolaj
  • illóolaj
  • ételfesték (opcionális)
  • szárított virág vagy gyógynövény (levendula, rózsa, zsálya, menta stb.)
  • A kiválasztott forma aljába tegyünk a szárított virágból, növényből.
  • Erre szórjuk, nyomkodjuk rá a masszánkat.
  • Pár órát pihentessük, majd nyomkodjuk ki a szilikonformából.

Elkészítés

  • Keverjük össze egy tálban a száraz összetevőket.
  • Adjuk hozzá az illóolajat (20-30 cseppet),
  • adjunk hozzá opcionálisan ételfestéket.
  • Gyorsan dolgozzuk össze a száraz alapanyagokkal a folyékonyat, mert a szódabikarbóna rögtön reakcióba lépne velük, pezsegni kezdene egyébként.
  • Jöhet a folyékony kókuszolaj vagy az olívaolaj.
  • Dolgozzuk jól össze az egészet a kezünkkel.

@palotastimu Készítsünk Hàzi fürdőbombát? #furdobomba #recept #hazifurdobomba #bathbomb #homemadebathbomb #fy #foryou #nekedbelegyen #diy ♬ eredeti hang - Tímea Palotás

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fürdőbomba

házi

recept

saját kezűleg

házi készítésű fürdőbomba

tiktok

videó