Magyarok ezrei halnak meg a súlyos kórban minden évben: így megelőzhető lenne a baj

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Magyarok ezrei halnak meg a súlyos kórban minden évben: így megelőzhető lenne a baj

Évente ötezer ember hal meg Magyarországon vastagbéldaganat következtében, pedig ez a betegség hatékonyan megelőzhető szűrésekkel - mondta az országos tisztifőorvos szerdán a TV2 Mokka című műsorában. A vastagbéldaganat civilizációs betegség, ami a rostban szegény táplálkozásra és az inaktív életformára vezethető vissza - magyarázta az országos tisztifőorvos.


 


 


 

Müller Cecília kifejtette:

Magyarországon, de Európában is, az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganat a vastagbélrák; pedig nem kellene, hogy így legyen, mert nagyon jól szűrhető betegségről beszélünk.

Jelezte, hogy évente 10 ezer új megbetegedést regisztrálnak Magyarországon, és 5 ezer ember hal meg. Minimálisra lehetne szorítani ezt a számot, ha időben felfedeznénk a betegséget, aminek alapvető módszere a szűrés - tette hozzá.

Az első lépcső a székletminta vizsgálata, amire névre szóló meghívót küld az NNK, s a szükséges mintavételt mindenki otthon elvégezheti; az ehhez szükséges eszköz postai úton vagy a háziorvosán keresztül jut el a pácienshez. A tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a 1812-es ingyenes telefonszámon bárki maga igényelhet ilyen eszközt.

Terápiás beavatkozás is lehet a tükrözés, mert közben eltávolíthatók az esetlegesen talált olyan elváltozások, amelyek az évek folyamán rosszindulatú daganattá is válhatnának.

A vastagbéldaganat civilizációs betegség, ami a rostban szegény táplálkozásra és az inaktív életformára vezethető vissza - magyarázta az országos tisztifőorvos.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vastagbélrák

szűrés

müller cecília

nnk

szűrővizsgálat

daganat

betegség