Kutyások, figyelem! Megszólalt a hazai szakember: erről minden gazdinak tudnia kell

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Kutyások, figyelem! Megszólalt a hazai szakember: erről minden gazdinak tudnia kell

A fajtatiszta kutyák népszerűsége az utóbbi években folyamatosan nőtt, és egyre több kutyatulajdonos dönt úgy, hogy egy ilyen kutyafajtát választ magának. A fajtatiszta kutyák népszerűségét a különféle tényezők befolyásolják, amellyel érdemes tisztában lenni. A gazdik tájékoztatására jött létre a Magyar Ebtartók Segítő Egyesülete, ahol Csillik Szilvia válaszolt kérdéseinkre.

Hellovidék: Hogyan segíti az egyesület az elköteleződés előtt álló fajtatiszta kutyákat kereső gazdikat?

Csillik Szilvia: Elsősorban tájékoztatással segítjük a gazdikat. A célunk, hogy minél több gazdijelölt felkeressen minket és el tudjuk mondani, egy-egy fajtánál milyen kockázatokra érdemes odafigyelniük. A kutyafajtáknak specifikus betegségei vannak, amelyekkel fontos tisztában lenni, mielőtt megvásárolnak egy állatot. Van egy holland adatbázisunk, amely körülbelül 250 örökletes rendellenességről ad áttekintést, több mint 100 kutyafajtába, amit tájékoztató jelleggel használunk. Nagyon fontos a szerződéskötésben foglaltakra felhívni a figyelmet, hogy mit írnak alá a tenyésztőnél, arra kiemelten kitérve, milyen garanciát vállalnak a kutyára. A folyamat általában úgy zajlik, hogy a gazdijelöltek odamennek a tenyésztőhöz, ahol megörülnek a kiskutyának, ki is választják az alomból, majd a kezükbe adnak egy szerződést, amit elolvadva a kiskutyától alá is fognak írni. Mindig elmondjuk, hogy első látogatásra, ne gyerekkel menjenek, mert természetüknél fogva, jobban befolyásolhatók. Felhívjuk mindenki figyelmét a szerződés alapos átolvasására és értelmezésére!

Segíthetünk abban is, hogy miket vásároljanak a kutyának, de ez leginkább egyénfüggő, azonban a legfontosabb, hogy jogilag rendben legyen a szerződés és az, milyen szűrései legyenek meg a tenyészpárnak és ezek mikor készültek, hány generációra lehet visszakövetni. Vannak olyan betegségek, amelyek csak később derülnek ki, pl. az 1-1,5 évben egy MR vizsgálat nem mutat ki egy betegséget, pl. Chiari malformáció és syringomyelia CM/SM, ami 2-2,5 éves korban már látható. Több tenyésztő megcsináltatja az MR vizsgálatokat 1 éves korban és mutatja a gazdijelöltnek, hogy negatív, az állat egészséges. Aki nem tájékozott, el fogja hinni és rendben fogja találni. Illetve vannak olyan szűrések, amiket időközben, a kor előrehaladtával, újra el kell végeztetni.

Hogyan segíti az egyesület a fajtatiszta kutyákat tartókat a szerződéskötés során?

Aláírás és a foglaló kifizetése előtt érdemes kérni egy szerződés mintát a tenyésztőtől, amit az egyesület ügyvédjei átolvassák, és ha valamire érdemes rákérdezni, akkor arra javaslatot tesznek. Sajnos nem a legmegfelelőbb kifejezés rá, de az állatokra hasonló garanciális feltételek vonatkoznak, mint pl. egy elektronikai eszközre. A tenyésztő azt mondhatja, hogy nem rendeltetésszerű tartásból ered az állat problémája, ez ugyanazt jelentheti, mint amikor a gyártó azt mondja, nem rendeltetésszerűen használták az elektronikai eszközt.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor fajtatiszta kutyát szeretnének vásárolni?

Először is tájékozódni kell, hogy a kutya megfelel-e a saját életmódjuknak: mekkora lakásban/házban élnek, van-e gyerek, mennyire alkalmazkodó a gyerekekhez és más állatokhoz, milyen az állat temperamentuma, mennyit lesz egyedül? Egyes fajták nagyon jól alkalmazkodnak az egyedülléthez, ennek ellenére mindennél fontosabb számukra az ember közelsége. Ezeket minden esetben figyelembe kell venni kutyavásárlás előtt, továbbá azt is, hogy milyen betegségekre hajlamos a kutyafajta és melyik tenyésztőtől vásárolják. A probléma az, hogy Magyarországon már csak az nem tenyésztő, aki nem akar az lenni. Sajnos a tenyésztői feltételek nagyon le vannak egyszerűsítve és sokan megfelelnek az előírásoknak.

Milyen kihívásokkal szembesülnek a gazdik az elköteleződés, a szerződéskötés és az állattartás során?

Összetett a kérdés, egy részük a fenti kérdésekben megválaszolásra kerültek. Figyelembe kell venni, hogy anyagilag is képesek-e a kutyagazdik a fajtatiszta kutya megvásárlásán túl, a tartással járó költségek finanszírozására. A havi élelmezéssel, állatorvosi költségekkel, váratlan kiadásokkal számolni kell, hogy megfelelő életminőséget biztosítsanak kedvencüknek. Betegség esetén a kisállatbiztosítások segítséget nyújthatnak, azonban meg kell nézni a kitételek között, hogy egyes kutyafajtáknál mire nem fizet a biztosító, pl. a genetikai betegségekre a biztosítók nem fizetnek.

Sok mindenre fel kell készülni. Nem csak azért kell figyelni a fajtabetegségekre, mert szenvedést okoz a kutyának, hanem jelentős költségekkel jár a gyógykezelés.

Hogyan lehet csökkenteni a fajtatiszta kutyák tenyésztéséből adódó problémákat, például az örökletes betegségeket és a túlzott szaporodást?

Az lenne az ideális, ha csak olyanok kaphatnának tenyésztési engedélyt, akik ténylegesen értenek az általuk választott kutyafajtához, akik nem csak azért állnak neki, mert divat. A gond az, amikor felkapnak egy-egy kutyafajtát, mert sok pénzt hozhat, akkor elindulhat a túlszaporítás. Fontos lenne még, hogy a fajtaklubok is aktívabban tájékoztassák a leendő kutyatulajdonosokat.

Továbbá fontos lenne, hogy a különböző laborok, ahol a kutyákat megvizsgálják, akkreditációval rendelkezzenek. Regisztrálni és nyilvántartani kellene a kutyákat, hogy mikor és milyen vizsgálatokat végeztek az állatokon. Véleményem szerint ezt egy mindenre kiterjedő adatbázissal meg lehetne oldani, ahol a gazdik tájékozódni tudnának, hogy „milyen kategóriájú” tenyésztőtől szeretnének vásárolni. Tenyésztő és tenyésző között is óriási különbségek vannak. Vannak akik mindent megtesznek a választott fajtájukért, ők azok, akiket nem zavar, hogy létrejött az egyesületünk és sajnos vannak, akik „megélhetésből” tenyésztenek kutyákat, ők nem örülnek a megkezdett munkánknak. Egyesületünket érte olyan „támadás”, hogy mi csak egy fajtára a Cavalier King Charles spánielre vagyunk „kihegyezve”, miért nem csak azzal foglalkozunk. Valóban a tagok között az említett fajta miatt van érintettség, de megalakulásunk apropója az volt, hogy amikor a fajta problémáit feszegettük, több fajta érintettjei is pl. tacskó, labrador rettriever megkerestek bennünket és rájöttünk, hogy egyesületünk, hiánypótló lesz az ebtartók tájékoztatásának segítésében.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kutyatartók

kutya

eb

kutyabarát

kutya

háziállat

kutyatartás