Szörnyű kór szedi áldozatát a magyarok között: hogyan védekezhetünk ellene?

HelloVidék   
  Megosztom
Szörnyű kór szedi áldozatát a magyarok között: hogyan védekezhetünk ellene?

A migrén világszerte több mint egymilliárd4, Magyarországon – a mértékadó becslések szerint – legalább 1,2 millió embert érint. A bénító, akár 72 órán át tartó erős fájdalommal járó rohamok epizodikus vagy akár rendszeres munkaképtelenséget okozhatnak, súlyos esetben akadályozhatják a hétköznapi teendők ellátását is.

Szakemberek rámutatnak: a migrénnel élőknek hatékony segítséget nyújthatnak a hazai fejfájáscentrumok szakorvosai. Egyszerre magyar és globális probléma azonban, hogy – a széles és célzott terápiás paletta ellenére – az érintetteknek csak a töredéke kér orvosi segítséget.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének megállapításai szerint a migrén világszinten a második leggyakrabban előforduló, munkaképtelenséget okozó betegség. A migrénben szenvedők évente akár 30 napra is kieshetnek a munkából, ennek gazdasági hatását pedig csak Európában évi 50 milliárd euróra becsülik. Magyarországon a migrén miatt kieső munkanapok száma évente mintegy 1,4 millió, és további 2,4 millió munkanapon csökkent.

Hogyan kezelhető a migrén?

A migrén kezelésének alapvető céljai egyszerűen megfogalmazhatók: az aktuális tünetek enyhítése és a jövőbeli rohamok megakadályozása. Ez általában 3 fő megközelítést foglal magában, amelyek önmagukban vagy kombináltan alkalmazva képesek lehetnek enyhíteni a migrén tüneteit: nem gyógyszeres kezelés, akut kezelés és megelőző kezelés.

Egyes esetekben a migrén kezelhető vagy enyhíthető az életmód megváltoztatásával és a kiváltó tényezők mérséklésével, mint pl.:

  • Rendszeres étkezési-, ivási-, alvási- és a testmozgással kapcsolatos szokások kialakítása,
  • A gyakori kiváltó tényezők kerülése, mint például túlzott koffein- és alkoholfogyasztás, túlzott mennyiségű stressz, illetve túlsúly,
  • Biofeedback kezelés,
  • Relaxációs gyakorlatok végzése a stressz csökkentése érdekében, mint például jóga, meditáció, stb.

A migrénes rohamok kezelésére számos gyógyszer létezik, ezek egy része – az általános fájdalomcsillapítók – vény nélkül is elérhető a gyógyszertárakban. A súlyosabb, vagy gyakran jelentkező rohamok kezelése orvosi felügyelet mellett történhet. Az orvosok adott esetben vényköteles, célzott migrénellenes gyógyszerek, például a triptánok vagy CGRP vonalon ható készítmények alkalmazását javasolhatják.

A megelőző kezelés magában foglalja az olyan gyógyszerek alkalmazását, amelyek csökkentik a migrénes rohamok gyakoriságát és súlyosságát. Ezek között szerepel számos olyan hagyományos vényköteles készítmény, amely más kórképek kezelésében is használatos és ismert, illetve az utóbbi években célzottan migrénellenes gyógyszerek is elérhetővé váltak, mind az akut roham terápiában, mind a megelőző kezelésben.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a migrénes betegek egymástól eltérő, egyedi módon reagálhatnak a kezelésekre. Panasz esetén a megfelelő kezelés érdekében konzultálj háziorvossal vagy neurológus szakorvossal.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

migrén

fejfájás

betegség