Nemcsak a hőség, még ez is kínozza a magyarokat: mikor lélegezhetünk fel?

HelloVidék   
  Megosztom
Nemcsak a hőség, még ez is kínozza a magyarokat: mikor lélegezhetünk fel?

Az orvosmeteorológiai jelentések szerint az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Ilyenkor ugyanis a szervezet számára nehezebb a plusz hőt leadni. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék pótlására. Persze nem csak a hőség az, ami most a magyarok többségének kellemetlen napokat okoz.

A szakemberek szerint hétfőn térségünket már megközelíti egy hullámzó frontálzóna, ami miatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. Éppen ezért érdemes megfogadni a javaslatokat:

Persze nem csak a hőség okoz gondot a magyarok többségének

A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint fokozatosan emelkedik a parlagfű pollenterhelés – tart a parlagfű pollenszezon csúcsidőszaka. A napokban a parlagfű virágporának koncentrációja jellemzően a magas-nagyon magas tartományban alakul, országos átlagban eléri a nagyon magas szintet. Hétvégén a tünetek fokozódására kell felkészülni, amelyben csak átmeneti enyhülést hozhatnak helyi záporok.

A csalánfélék virágpora jellemzően magas koncentrációban van jelen, a kenderféléké a közepes-magas tartományban alakulhat, az ürömé, az útifűé és a libatopféléké alacsony, esetenként közepes szintet érhet el. Jelen van még a levegőben a pázsitfűfélék, a lórom, az ernyősvirágzatúak, illetve a rézgyom és a szerbtövis pollenje, országosan alacsony koncentrációban.

Helyenként még jelen van a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, illetve a fenyőfélék virágporából néhány szem, legfeljebb alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan a magas-nagyon magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A parlagfűre érzékenyeknél közepes/erős tünetek jelentkezhettek, melyek a pollenkoncentráció emelkedés hatására fokozódhatnak, jelentkezhet orr- és szájnyálkahártya viszketés, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

parlagfű

allergia

pollen allergia

pollenjelentés

nemzeti népegészségügyi központ