Nemcsak a hőség, még ez is kínozza a magyarokat: mikor lélegezhetünk fel?

HelloVidék   
  Megosztom
Nemcsak a hőség, még ez is kínozza a magyarokat: mikor lélegezhetünk fel?

Az orvosmeteorológiai jelentések szerint az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Ilyenkor ugyanis a szervezet számára nehezebb a plusz hőt leadni. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék pótlására. Persze nem csak a hőség az, ami most a magyarok többségének kellemetlen napokat okoz.

A szakemberek szerint hétfőn térségünket már megközelíti egy hullámzó frontálzóna, ami miatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. Éppen ezért érdemes megfogadni a javaslatokat:

Persze nem csak a hőség okoz gondot a magyarok többségének

A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint fokozatosan emelkedik a parlagfű pollenterhelés – tart a parlagfű pollenszezon csúcsidőszaka. A napokban a parlagfű virágporának koncentrációja jellemzően a magas-nagyon magas tartományban alakul, országos átlagban eléri a nagyon magas szintet. Hétvégén a tünetek fokozódására kell felkészülni, amelyben csak átmeneti enyhülést hozhatnak helyi záporok.

A csalánfélék virágpora jellemzően magas koncentrációban van jelen, a kenderféléké a közepes-magas tartományban alakulhat, az ürömé, az útifűé és a libatopféléké alacsony, esetenként közepes szintet érhet el. Jelen van még a levegőben a pázsitfűfélék, a lórom, az ernyősvirágzatúak, illetve a rézgyom és a szerbtövis pollenje, országosan alacsony koncentrációban.

Helyenként még jelen van a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, illetve a fenyőfélék virágporából néhány szem, legfeljebb alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan a magas-nagyon magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A parlagfűre érzékenyeknél közepes/erős tünetek jelentkezhettek, melyek a pollenkoncentráció emelkedés hatására fokozódhatnak, jelentkezhet orr- és szájnyálkahártya viszketés, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

parlagfű

allergia

pollen allergia

pollenjelentés

nemzeti népegészségügyi központ