Horror Szentgotthárdon: újabb fordulat a poloskás pszichátria ügyében

HelloVidék   
  Megosztom
Horror Szentgotthárdon: újabb fordulat a poloskás pszichátria ügyében

Mint ahogy a HelloVidék is korábban beszámolt róla, Szentgotthárdon, az EU legnagyobb olyan zárt intézményében, ahol pszichiátriai betegeket gondoznak tartósan, borzalmas állapotok uralkodnak. Ezzel az üggyel kapcsolatban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) most bejelentést tett.



 


"Szentgotthárdon, az EU legnagyobb olyan zárt intézményében, ahol pszichiátriai betegeket gondoznak tartósan, évek óta borzalmas állapotok uralkodnak" - állítja a TASZ. A szövetség régóta dolgozik azon, hogy az ilyen szociális intézmények működése megszűnjön.

A szentgotthárdi fogyatékos otthon (hivatalos nevén Rábaparti Integrált Szociális Intézmény) az Európai Unió legnagyobb olyan zárt intézménye, ahol pszichiátriai betegeket gondoznak tartós bentlakásos szociális intézményi keretek között. "Az intézményről évek óta tudni lehet, hogy borzalmas állapotok uralkodnak itt: iszonyatos mértékű a munkaerőhiány, a pszichiátriai betegek 6-10 fős szobákban élnek. Az itt élőknek emellett az öt éve folyamatosan jelenlévő ágyi poloskainvázió is elviselhetetlenné teszi a mindennapjait. A hírek szerint sokaknak már gennyes sérüléseket is okoznak a poloskák folyamatos csípései" - olvasható a TASZ közleményében.

A konkrét ügy kapcsán közérdekű bejelentést tett a TASZ az Alapvető Jogok Biztosának Esélyegyenlőségi Főosztályánál, a Nemzeti Megelőző Mechanizmus Főosztályánál, az intézményt fenntartó Vas Vármegyei Szocális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnál és a Vas Vármegyei Kormányhivatal Népegészségyügyi Főosztályánál is, aminek hatására az intézmény vezetőjét pozíciójából eltávolították. "Hosszú távon pedig az lenne a megoldás, ha a szentgotthárdihoz hasonló intézményeket végleg bezárnák" - mutat rá a TASZ.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

pszichiátria

szentgotthárd

poloska

poloska-invázió