Szenzációs felfedezés: különleges leletre bukkantak a Balatonnál

HelloVidék   
  Megosztom
Szenzációs felfedezés: különleges leletre bukkantak a Balatonnál

Különleges római leletre bukkantak a Balaton közelében, Nagyvázsony környékén. A tervek szerint a leletek olyan helyen szeretnék majd kiállítani, ahol a turisták is láthatják. Magát a feltárt épületet pedig visszatemetik, letakarják.

Nyílt napon lehetett megtekinteni szombaton a 77-es főút mellett található régészeti ásatást, ahol újabb kivételes római kori leletet találtak a szakemberek.

Már 2009 óta tudni lehetett, hogy érdekes régészeti kincsre bukkantak a 77-es út közelében. Mára kiderült, hogy egy olyan kétosztatú épületet találtak, amelynek van egy előtere, ahol a belső részben 40–50 centiméter magasan álló falak vannak - mondta a veol.hu-nak Győrffy-Villám Zsombor, a Janus Pannonius Múzeum régésze.

A sírkamrarészben magában, de valahol majdnem két méter mélyen maradt meg a falak

– magyarázta Győrffy-Villám Zsombor.

Mint mondta, a római kori épületek sorában ez azt jelenti, hogy különleges építmény lelőhelyén vagyunk, mert ilyen magasan álló római falakkal szinte sosem találkozunk ásatáson.Eddig egy szarkofágos sírt, illetve még három másik épített sírt találtak. A sírokat teljesen kifosztották, embercsontokat is csak szórványosan találtak.

Érdekesség, hogy írott forrás nincs arról, hogy ezt a települést miként hívhatták, milyen státusza lehetett, de a romok egy nagyméretű római villagazdaságnak a temetőjére utalnak.

Igazából az épület az érdekes. Az építési és az a temetkezési mód, ahogy ezt használták, mert az Pannóniának ezen a részén teljesen szokatlan

– hívta fel a figyelmet végül a régész.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

felfedezés

balatom

régészet