Szenzációs felfedezés: különleges leletre bukkantak a Balatonnál

HelloVidék   
  Megosztom
Szenzációs felfedezés: különleges leletre bukkantak a Balatonnál

Különleges római leletre bukkantak a Balaton közelében, Nagyvázsony környékén. A tervek szerint a leletek olyan helyen szeretnék majd kiállítani, ahol a turisták is láthatják. Magát a feltárt épületet pedig visszatemetik, letakarják.

Nyílt napon lehetett megtekinteni szombaton a 77-es főút mellett található régészeti ásatást, ahol újabb kivételes római kori leletet találtak a szakemberek.

Már 2009 óta tudni lehetett, hogy érdekes régészeti kincsre bukkantak a 77-es út közelében. Mára kiderült, hogy egy olyan kétosztatú épületet találtak, amelynek van egy előtere, ahol a belső részben 40–50 centiméter magasan álló falak vannak - mondta a veol.hu-nak Győrffy-Villám Zsombor, a Janus Pannonius Múzeum régésze.

A sírkamrarészben magában, de valahol majdnem két méter mélyen maradt meg a falak

– magyarázta Győrffy-Villám Zsombor.

Mint mondta, a római kori épületek sorában ez azt jelenti, hogy különleges építmény lelőhelyén vagyunk, mert ilyen magasan álló római falakkal szinte sosem találkozunk ásatáson.Eddig egy szarkofágos sírt, illetve még három másik épített sírt találtak. A sírokat teljesen kifosztották, embercsontokat is csak szórványosan találtak.

Érdekesség, hogy írott forrás nincs arról, hogy ezt a települést miként hívhatták, milyen státusza lehetett, de a romok egy nagyméretű római villagazdaságnak a temetőjére utalnak.

Igazából az épület az érdekes. Az építési és az a temetkezési mód, ahogy ezt használták, mert az Pannóniának ezen a részén teljesen szokatlan

– hívta fel a figyelmet végül a régész.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

felfedezés

balatom

régészet