Embertelen összeg üti a hallgatók markát: többszáz milliós ösztöndíjprogram indul

MTI   
  Megosztom
Embertelen összeg üti a hallgatók markát: többszáz milliós ösztöndíjprogram indul

Éves szinten 580 millió forintos keretösszeggel indul ösztöndíjprogram októbertől a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) a doktori képzésben részt vevők anyagi megbecsülésének javítása érdekében - írja az MTI.


 

Közleményükben azt írták: a munkaerőpiacon elérhető jövedelemmel való versenyképesség elérése a célja az egyetem új, úgynevezett Kiegészítő Doktori Hallgatói Ösztöndíjának, amelynek finanszírozását fele-fele arányban vállalta az intézmény és annak fenntartója, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány.

A kommünikében Bódis Józsefet, az UQA elnökét idézve azt írták: azért szánnak jelentős forrást a PhD-képzésben részt vevők támogatására, hogy pusztán anyagi okokból a fiatal tudós palánták ne hagyják el a pályát. Az elnök szerint emellett a "modellváltás alapgondolata a teljesítmény, ezért a tudományt magas szinten művelő fiatalok számának növelését" célozták meg.

Miseta Attila, a PTE rektora közölte: a doktori képzések vonzerejének növelése érdekében induló ösztöndíjprogram az egyetem és a fenntartó alapítvány együttműködésének egyik szép példája, az az oktatás és a kutatás peremterületén munkálkodókat szolgálja.

Komócsi Andrást, a PTE tudományos rektorhelyettesét idézve közölték: az elmúlt évek gazdasági tendenciái mentén feszültség alakult ki a piacon elérhető kereset és a doktoranduszok juttatásai között, emiatt pedig - elsősorban a műszaki és az orvostudományok területén - csökkent az érdeklődés a PhD-képzései iránt. A rektorhelyettes szavai szerint ezt szeretnék a kiegészítő doktoranduszi ösztöndíjjal orvosolni.

Az ösztöndíj-rendszer kételemű. Az egyikre a már beiratkozott PhD-hallgatók pályázhatnak, a képzés kutatási és képzési szakaszában havi 60 ezer, a kutatási és disszertációs szakaszban havi 100 ezer forint ösztöndíjra. Létrehoztak egy olyan kategóriát is, mely kapcsán a legkiemelkedőbb teljesítményt mutató PhD-hallgatókat díjazzák, itt az összeg 100 ezer forint az adott tanév 12 hónapjára - olvasható a PTE közleményében.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

pécs

ösztöndíj

pte

doktori

hellovidek