Embertelen összeg üti a hallgatók markát: többszáz milliós ösztöndíjprogram indul

MTI   
  Megosztom
Embertelen összeg üti a hallgatók markát: többszáz milliós ösztöndíjprogram indul

Éves szinten 580 millió forintos keretösszeggel indul ösztöndíjprogram októbertől a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) a doktori képzésben részt vevők anyagi megbecsülésének javítása érdekében - írja az MTI.


 

Közleményükben azt írták: a munkaerőpiacon elérhető jövedelemmel való versenyképesség elérése a célja az egyetem új, úgynevezett Kiegészítő Doktori Hallgatói Ösztöndíjának, amelynek finanszírozását fele-fele arányban vállalta az intézmény és annak fenntartója, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány.

A kommünikében Bódis Józsefet, az UQA elnökét idézve azt írták: azért szánnak jelentős forrást a PhD-képzésben részt vevők támogatására, hogy pusztán anyagi okokból a fiatal tudós palánták ne hagyják el a pályát. Az elnök szerint emellett a "modellváltás alapgondolata a teljesítmény, ezért a tudományt magas szinten művelő fiatalok számának növelését" célozták meg.

Miseta Attila, a PTE rektora közölte: a doktori képzések vonzerejének növelése érdekében induló ösztöndíjprogram az egyetem és a fenntartó alapítvány együttműködésének egyik szép példája, az az oktatás és a kutatás peremterületén munkálkodókat szolgálja.

Komócsi Andrást, a PTE tudományos rektorhelyettesét idézve közölték: az elmúlt évek gazdasági tendenciái mentén feszültség alakult ki a piacon elérhető kereset és a doktoranduszok juttatásai között, emiatt pedig - elsősorban a műszaki és az orvostudományok területén - csökkent az érdeklődés a PhD-képzései iránt. A rektorhelyettes szavai szerint ezt szeretnék a kiegészítő doktoranduszi ösztöndíjjal orvosolni.

Az ösztöndíj-rendszer kételemű. Az egyikre a már beiratkozott PhD-hallgatók pályázhatnak, a képzés kutatási és képzési szakaszában havi 60 ezer, a kutatási és disszertációs szakaszban havi 100 ezer forint ösztöndíjra. Létrehoztak egy olyan kategóriát is, mely kapcsán a legkiemelkedőbb teljesítményt mutató PhD-hallgatókat díjazzák, itt az összeg 100 ezer forint az adott tanév 12 hónapjára - olvasható a PTE közleményében.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

pécs

ösztöndíj

pte

doktori

hellovidek