Nem hétköznapi felfedezés: többszáz éves leleteket találtak a somogyi falu határában

HelloVidék   
  Megosztom
Nem hétköznapi felfedezés: többszáz éves leleteket találtak a somogyi falu határában

Folytatódott Bárdudvarnokon az egykor premontrei prépostság feltárása, ahol a Rippl-Rónai Múzeum régészei egy temető maradványait hozták felszínre - írja a Sonline.

Bárdudvarnok kaposszentbendedeki településrészén - ahol egyjoron Premontrei Prépostság állt - csontvázak, gombok, és érmék is előkerültek. A dombtetőre felkapaszkodva már távolról látszottak a több méter mély gödrök, melyek egyikében egy csontváz alakja rajzolódott ki. Amint egyre mélyebbre ástak a régészek egyre több emlék került elő a régmúltból. A Rippl-Rónai múzeum régészei 2014-ben kezdték az egykor itt álló épületegyüttes és egykori falu feltárását, az idei így már az ötödik ásatási évad.

2019-ben kezdtük el a prépostság egyéb épületeit feltárni, a templomtól délre kutakodtunk, ott, ahol az előzetes georadaros mérés mutatott épületeket. Találtunk kettőt is, mindkettőről megállapítottuk, hogy még a prépostság idején, tehát a középkorban elpusztulhattak

– mondta Molnár István ásatást vezető régész.

Mivel csak egy-egy falszakaszra leltünk, ebben az évben az volt a célunk, hogy próbáljuk ezeket az épületeket kiszerkeszteni, legalább a befordulásukat megtalálni, hogy lássuk, mekkorák lehettek

- folytatta a régész.

A középkori törvények szerint a templomok közelében kellett lenniük a temetőknek is, ennek megfelelően a régészek most több sírt is találtak, számos rétegben. Molnár István szerint akár több száz vagy ezer sír is lehet a területen. – Amikor lepusztult egy épület, sírokkal rombolták szét az alapozás maradványait is – tette hozzá a régész. – Sok sírt találtunk egymáson, amiket ki kell bontani ahhoz, hogy elérjük azt a mélységet, ahol az alapfalak megvannak.

A korábbi ásatások során került elő pápai bulla, kemencék maradványai és török kori hajtűk is.A most feltárt leletek restaurálás után a vármegyei múzeumba kerülnek.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

régészet

bárdudvarnok

rippl-rónai múzeum

maradványok

feltárás

hellovidék