Felejtsd el a méregdrága drogériás szappanokat: így készítheted el otthon fillérekből

HelloVidék   
  Megosztom
Felejtsd el a méregdrága drogériás szappanokat: így készítheted el otthon fillérekből

Bármennyire is furcsának hangzik a szappanfőzés praktikus, és bárki által könnyen elsajátítható. Ha unjuk már a boltokban kapható tucatárukat, és valami különlegesre vágyunk, akkor a legjobb választás lehet számunkra, ha saját magunk látunk hozzá a szappanfőzéshez.

Érdekel a szappankészítés, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? A hagyományos szappankészítési formák, mint a hideg,- vagy meleg eljárás veszélyes kémiai reakciók sorából áll. Ahhoz, hogy sikerrel járjunk nem árt észben tartanunk pár fontos dolgot. Magához a szappankészítéshez is számos módszer közül választhatunk. Természetesen minden módszernek megvannak az előnyei, és a hátrányai is. Az alábbiakban bemutatjuk a legnépszerűbb eljárásokat.

A hideg eljárásos folyamat

Ennél az eljárásnál fontos, hogy megfelelő arányban mérjük ki a folyadékot, lúgot és olajokat. A folyadékhoz lassan hozzáöntjük a lúgot majd a folyamatos hűtés mellett rázogatjuk az edényünket, amíg az összes lúg fel nem oldódik. Utána beleállítjuk hideg vízbe, és néha megkavarjuk. Közben kimérjük az olajokat, és vízgőz fölött elkezdjük melegíteni. Amikor az olajok feloldódtak akkor a lúgoldatot hozzáöntjük az olajokhoz. Egy botmixer segítségével elkeverjük. Addig keverjük, amíg el nem kezd a massza egy kész puding állagára hasonlítani. Ekkor belekeverhetünk valamilyen színező, illetve illatanyagot.

Célszerű ezután hozzáadni ekkor az adalékanyagokat (illatanyag, színezőanyag, gyógynövények), mert ilyenkor a lúg már elkezdett dolgozni az olajokkal, több értékes hatóanyag marad a szappanban. A következő lépésként formába öntjük a szappanmasszát, és egy jól szellőző helyiségben elhelyezzük, hadd dolgozzon a lúg az olajokkal.

A szappanokat 48 óra elteltével fel lehet szeletelni. A kisebb formákból is ki lehet venni 24-48 óra elteltével a szappanokat. Ezek után egy jól szellőző dobozba eltesszük a szappanokat 4-6 hétre. Ennyi idő kell a hideg eljárással készült szappannak, hogy rendesen kiszáradjon.

A meleg eljárásos folyamat

Ha sikeresen előkészítettük az alapanyagokat, eszközöket, akkor bekapcsoljuk a sütőt, amit 70-80 fokra már előmelegítettünk.

Elkészítjük a szappanmasszát úgy, mint a hideg eljárás során. Elkészítjük a lúgoldatot, hűtjük, összemelegítjük az olajokat, amikor azonos hőfokon vannak az olajokhoz öntjük a lúgoldatot. Botmixerrel addig keverjük amíg egy kész pudingra nem hasonlít az állaga. Ekkor mehet az előmelegített sütőbe.

Fontos, hogy az edény magas falú legyen, mert előfordulhat, hogy a massza megemelkedik. Ezután 20-30 percenként kivesszük, és jól átkeverjük. Közben figyeljük az állagát a masszának. 2-2,5 óra alatt eléri a megfelelő állagot, ekkor kivesszük, és tehetünk hozzá még extra olajokat, illetve természetes illóolajat, esetleg színezhetjük. Ezután rövidesen formába elegyengetjük, és amikor kihűlt, már használható is.

Az újra keverés

Ennél a folyamatnál elsősorban olyan szappant kell keresnünk, ami már befejezte az elszappanosítást, rossz állapotban van. Az újra keverés során ezeket az elhasznált rossz szappanokat felaprítjuk, és megolvasztjuk. Ezután megformázzuk, hagyjuk kihűlni és megszilárdulni, majd, ha szükséges, szeletekre vágjuk.

A lereszelt szappanokat felöntve kevés vízzel (vagy növényi főzettel) olvasszuk fel. Ha már összeolvadt és forr, kapcsoljuk ki a mikrót (mennyiségtől, mikrótól függően 20-40 másodperc elegendő, ne hevüljön túl!). A masszát keverjük össze. Az olvasztás gőz felett is megoldható: a szappanreszelékkel teli hőálló edényt tegyük forró víz fölé és olvasszuk fel. A sűrű masszát keverjük össze.

Olvasztás után kísérletezhetünk a szappannal: adhatunk hozzá színezőanyagot, pár csepp illóolajat, növényi szirmokat, szárított narancsot, darált kávét, mákot, kókuszreszeléket stb.). A színezőanyaggal is lehet játszani: más-más színeket keverhetünk a masszába. Ha többféle színű szappant szeretnénk, több részletben töltsük fel a színezett masszával a szappanformát, mindig várjuk meg, míg az előző réteg megdermed. Alaposan nyomkodjuk bele a masszát az öntőformába, majd simítsuk el, hogy a szappan ne legyen buborékos. Érdemes az öntőformából kiemelt szappanokat 1-2 napig szárítani csomagolás, felhasználás előtt.

(forrás: thesprucecrafts.com)

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

szappankészítés

szappan recept