"Itt az ideje a bekuckózásnak": így készít vitaminbombát télire a Barátok közt sztárja

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Itt az ideje a bekuckózásnak: így készít vitaminbombát télire a Barátok közt sztárja

Beköszöntött az ősz, ilyenkor fogékonyabbak vagyunk a náthára, megfázásra, hisz nappal még meleg van, de reggel és este alaposan lehűl a levegő. Különösen fontos ebben az időszakban a megfelelő rost- és vitaminpótlás, valamint a bélflóra védelme, hiszen, bár elcsépelten hangzik, de igaz: az egészség a belekben kezdődik. A Barátok közt sztárja, Szabó Erika szerint az október a bekuckózás időszaka, amikor is legfőbb ideje fermentálni egy nagy adag zöldséget télire, hiszen ezeket így a boltban nem vásárolhatjuk meg, és a rengeteg jótékony hatásuk van. Nem ördöndősség, érdemes mepróbálkozni vele, mutatjuk, hogyan!

Gyakorlatilag bármilyen zöldséget fermentálhatunk

Gyakorlatilag a nyersen ehető zöldségek és gyümölcsök mindegyike fermentálható. A legkönnyebben elkészíthető zöldségek közé tartozik a káposzta (fehér, vörös, kínai kel), a sárgarépa, az uborka, a cukkini, a paprika, a brokkoli és a legtöbb retekféle, de a cékla is. Gyümölcsökkel is lehet próbálkozni, akár szilvával, almával, körtével vagy dinnyével is, de láttam már olyat, hogy valaki citromot vagy narancsot fermentált gyömbérrel.

Fermentálhatunk uborkát, cukkinit, de akár sárgarépát vagy hagymát is, de remek csalamádé készíthető fehér káposztából, póréhagymából céklából is vegyesen. Nincs szükség semmilyen adalékanyagra és tulajdonképpen fűszerre a són kívül, de ízlés szerint adhatunk hozzá mustármagot, köménymagot, borsot, kaprot, petrezselymet vagy fokhagymát is, ízlésvilágunknak megfelelően csípősre is készíthetjük, egy kis pirospaprikával vagy csípős zöldpaprikával, cseresznyepaprikával megbolondítva.

Ilyenek a zöldségárak most a vidéki piacokon

Az AKI PÁIR legfrissebb adatai szerint a 42. héten a fogyasztói piacokon így alakulnak a kilóárak vagy darabárak:

  • Sárgarépa: Debrecen: 300 Ft, Szeged: 580 Ft
  • Zeller: Debrecen: 750 Ft, Szeged: 880 Ft
  • Cékla: Debrecen: 480 Ft, Szeged: 480 Ft
  • Cukkini: Debrecen: 650 Ft, Szeged: 550 Ft
  • Uborka (kígyó és berakó fürtös): Debrecen: 600 és 500 Ft, Szeged: 550 Ft és 650 Ft
  • Karfiol: Debrecen: 550 Ft, Szeged: 750 Ft
  • Karalábé: Debrecen: 250 Ft/db, Szeged: 250 Ft/db
  • Vöröshagyma (barna héjú): Debrecen: 380 Ft, Szeged: 680 Ft
  • Fokhagyma: Debrecen: 2200 Ft, Szeged: 2500 Ft
  • Lecsópaprika: Debrecen: 380 Ft, Szeged: 450 Ft

Így kezdjünk hozzá a munkához

Szerezzünk egy vagy több jól záródó, esetleg csatos befőttesüveget, amit alaposan főzzünk ki forró vízben. Majd a fermentáláshoz szükséges eszközöket ecettel öblítsük át, és hagyjuk teljesen megszáradni, így lássunk munkához. Ezt követően forraljunk vizet, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre visszahűlni, majd ehhez adjuk hozzá az alaplét, ha van ilyenünk, de e nélkül is kiválóan működik a dolog.

Fermentálás lépésről lépésre

  • Az épp beszerezhető zöldséget vagy gyümölcsöt először szeleteljük fel, még jobb, ha legyaluljuk vagy reszeljük, aztán sózzuk meg, és tegyük egy tiszta, csíramentes üvegbe. Alaposan nyomkodjuk le az üvegben a zöldséget
  • A szobahőmérsékletre lehűtött vizet (ha volt alaplé, előbb adjuk hozzá) öntsük a zöldségre.
  • Fontos, hogy a lé teljes egészében befedje a zöldségeket, nyomkodjuk le őket nagyon alaposan, akár nehezéket is tehetünk a tetejére (tiszta kődarabot vagy bármit), nehogy nemkívánatos baktériumok is megtelepedhessenek az üveg falán vagy fedelén.
  • Figyeljünk, hogy sehol ne maradjanak légbuborékok, rázogassuk meg az üveget, hogy a maradék levegő is távozhasson.
  • Olyan helyre tegyük az üveget, ahol nem éri napfény, de az átlaghőmérséklet 20 Celsius fok fölött legyen.
  • Naponta 1, de ha kell, akár 2-3 alkalommal óvatosan nyissuk ki, hogy távozhasson belőle a szén-dioxid.
  • Az üveg zárva tartása is fontos, mert az erjedés során végig törekednünk kell az anaerob környezet fenntartására.

Így csinálja Szabó Erika, a Barátok közt sztárja

@szabo.erika_era Itt az október, ideje elkészíteni a fermentált finomságokat. ????? #fermentálás #énígykészítem #tehogyszoktad ♬ eredeti hang - Szabó Erika

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fermentálás

ősz

zöldségek

szabó erika

barátok közt