Elképesztő, milyen csodát alkottak vidéki üvegművészek: ezt neked is látnod kell!

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő, milyen csodát alkottak vidéki üvegművészek: ezt neked is látnod kell!

Számos nemzetközi sikert értek a magyar üvegművészek az elmúlt időszakban. Koós Daniella HILO Collection projektjével elnyerte az idei Big See Product Design Awardot, míg Deák Zsuzsanna és Koleszár Stella megkapta a design szakma Oscar-díját, az EDIDA-t. A Bohus-Lugossy Alapítvány és Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa együttműködésében a magyar üvegművészet sikerrel mutatkozott be Velencében. Hamarosan pedig új, üveg szakirányú továbbképzés indulhat el a Pannon Egyetemen.

A Venice Glass Week keretében megvalósuló, a magyar üvegművészetet bemutató Glass Art NOW! kiállítás kétezernél több látogatót vonzott az Ateneo Venetóba, míg a fesztivál központi helyszínére, a The HUB-ba, ahol hat magyar üvegművész is kiállított, 15 000-en látogattak el.

A tárlat egyedülálló lehetőséget teremtett arra, hogy a magyar üvegmegmunkálás kultúrájáról, és ezen belül Veszprém vármegyéről, mint a magyarországi üvegművesség egyik központjáról határokon átívelő viszonylatban lehessen beszélni. Ugyanakkor újranyitott az ajkai Kristály Múzeum is, amely a múlt értékeinek, a térség üvegművészetének állít emléket

- mondta el a kiállítás kapcsán Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a Glass Art NOW! kiállítás fővédnöke.

Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora oktatási együttműködési keretszerződés írt alá a veszprémi Pannon Egyetem és a Bohus-Lugossy Alapítvány között egy új, üveg szakirányú továbbképzés elindításáról. Az együttműködésnek köszönhetően 2023 őszén Borbás Dorka üvegművész alkotása, az egyetem friss grafikai arculatát ábrázoló op-art jellegű installációja kerül az egyetem főbejárata elé. Az köztéri alkotás felavatására a régi mozaik logó elbontásának helyszínén kerül sor, mely a campus megújulását és az egyetem nagy múltú üvegipari utánpótlásképzését és az újonnan induló üveg szakirányú képzését is szimbolizálja majd.

A 2020-ban alapított Bohus-Lugossy Alapítvány legfőbb célkitűzése, hogy nemzetközi kontextusban mutassa meg a magyar üvegművészet történeti és kortárs értékeit, valamint, hogy a magyar üvegművészetet a nemzeti kulturális idenentitástudat szintjére emelje.

A kiállítások sikere mellett hatalmas elismerés a szakmának, hogy idén a Prima Primissima díj képző- és iparművészeti kategóriájában Lukácsi László üvegművészt is jelölték. Emellett nagyon jó visszajelzés nekünk, hogy Koós Daniella az alapítvány közreműködésével a SALON Budapest 2022 kiállításra megvalósított és az ajkai Varga Crystal által kivitelezett HILO Collection projektjével elnyerte az idei Big See Product Design Awardot. Ezzel párhuzamosan pedig Deák Zsuzsanna és Koleszár Stella megkapta a design szakma Oscar-díját, az EDIDA-t, Deák Zsuzsanna Re-built Glass Doors munkája, ami a Pannon Egyetemmel közös kutatásának eredményeként készült

- emelte ki Bohus Eszter a Bohus-Lugossy Alapítvány alapítója.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

művészet

üvegművészet

díjak

kiállítások

hellovidek