A gatyánk is rámehet a betegségekre: kiderült, mennyit költünk gyógyszerekre

Pénzcentrum   
  Megosztom
A gatyánk is rámehet a betegségekre: kiderült, mennyit költünk gyógyszerekre

Egy-egy megfázáskor akár 8-10 ezer forintot is otthagyunk a patikában különböző gyógyszerekre. Rengetegen élnek azonban az országban, akik egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy ezreket hagyjanak a patikákban.

Nyakunkon az influenza és a felső légúti megbetegedések szezonja, ilyenkor megnő a forgalom a háziorvosi rendelőkben és a patikákban, ahol kisebb vagyonokat hagyunk ilyenkor orrspray-re, vitaminokra, meghűlés elleni készítményekre. Már aki megteheti. Nagyon sok családban ugyanis a gyógyszer olyan luxus, amit nem engedhetnek meg maguknak, pláne ha a hónap végén jelentkezik a betegség.

Hogy pontosan ez hány főt érint, nem tudjuk, de az biztos, hogy nemrég nagyon súlyos adatokat közölt az Eurostat az európai országokban tapasztalható gyermekszegénységről. A statisztikai hivatal adatai alapján 2021-ben az alacsony iskolázottságú szülők által vezetett háztartásokban élő magyar gyerekek több mint háromnegyede, 78% élt szegénységben.

Ennek mérésére egyébként számos indikátort használ a szociológia, de ez nem javít az eredményen: a 78 százalék csaknem a duplája az EU-átlagnak.

Azt láttuk az évek során, hogy nem mindegy, a hónap mely szakaszában érkezik a betegség: ha az elején, akkor még van a gyógyszerre pénz, ám ha a második felében, akkor gyakran már nem tudják kiváltani a családok, hiszen akkor a megélhetés is gondot jelenthet. Azt tudni kell, hogy ha ezek a betegségek nem kerülnek kikezelésre, akkor annak kórházi kezelés is lehet a vége

- mondta Veress Tamás a Pénzcentrumnak.

Az Igazgyöngy Alapítvány szociális területének vezetője szerint vannak olyan gyerekek, akik a kikezeletlen betegségek miatt hosszan elhúzódó tünetekben szenvednek. Éppen ezért Toldon a 18 év alatti gyermekeknek az antibiotikumát teljesen ingyenesen teszik hozzáférhetővé, és azt tapasztalták, hogy jelentősen csökkent a szövődmények miatt kórházba kerülő gyermekek száma a településen.

A gyógyszeres kezelés persze nagyon fontos, de önmagában még nem elég, hiszen komplex problémára komplex megoldás kell. Ha ugyanis a gyógyszer szedéséhez nem társul tudatosság, akkor hosszú távon nem oldódik meg az alapprobléma.

Éppen ezért az Alapítvány edukál is, mert azt is tapasztaljuk, hogy olykor a betegségek kikezelésének sikertelensége mögött tudatlanságból, tanulatlanságból eredő probléma van a leszakadó térségekben

- tette hozzá Veress Tamás.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

gyógyszer

betegség

kezelés