Kiakadtak a szakszervezetek: rengeteg munkaválalló élete változhat meg

HelloVidék   
  Megosztom
Kiakadtak a szakszervezetek: rengeteg munkaválalló élete változhat meg

Nem ért egyet a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a legújabb törvénymódosító tervezettel, amellyel eltörölné a kormány a munkahelyi kötelező orvosi alkalmassági vizsgálatot. A szövetség arra kéri a kormányt, hogy tegyenek le változtatásról ugyanis véleményük szerint, munkavállalók százezreinek az egészségét, esetenként az életét kockázthatják.

Beláthatatlan következményekkel jár, ha a kormány nem sokkal a kötelező munkavédelmi oktatás eltörlése után most a munkaköri egészségügyi alkalmassági vizsgálatot is megszünteti – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség, miután nyilvánosságra került az újabb munkavédelmi tartalmú törvénymódosító tervezet.

A Covid járvány idején a cégek úgy kötelezték a dolgozóikat az oltásra, a maszk használatára és a tesztek elvégzésére, hogy arra a törvényi paragrafusra hivatkoztak, amely szerint „az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés követelményéhez hozzátartozik az is, hogy a munkáltató nem foglalkoztat betegséggel küszködő, egészségi állapotánál fogva alkalmatlan munkavállalót”. De még járvány sem kell ahhoz, hogy egészen egyértelmű legyen: továbbra is szükség van a munkahelyi orvosi vizsgálatokra, mert gyakran ezek során derülnek ki súlyos betegségek

– szögezte le Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke, majd kiemelte, hogy garantálni kell a biztonságos munkavégzés feltételeit.

A szövetség elnöke szerint, a változtatás nem indokolt abban az esetben sem, ha az állam ezzel szeretné megkönnyíteni a hazai cégek számára a külföldről érkező munkavállalók alkalmazását. Sőt, mivel egyre több harmadik országbeli ember dolgozik Magyarországon a munkahelyi közösségek érdekében most a korábbinál is lényegesen fontosabb az egészségügyi szűrés.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség közleményében azt írja, hogy kategorikusan visszautasítják a kormány tervezetét, és elvárják, hogy az illetékesek az ilyen fontos, életbevágó döntések előtt egyeztessenek a munkavállalók jogait képviselő szakszervezetekkel.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szakszervezet

szakszervezetek

törvényjavaslat

orvosi ellátás

munkavállalók

egészség

hellovidek