Kiakadtak a szakszervezetek: rengeteg munkaválalló élete változhat meg

HelloVidék   
  Megosztom
Kiakadtak a szakszervezetek: rengeteg munkaválalló élete változhat meg

Nem ért egyet a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a legújabb törvénymódosító tervezettel, amellyel eltörölné a kormány a munkahelyi kötelező orvosi alkalmassági vizsgálatot. A szövetség arra kéri a kormányt, hogy tegyenek le változtatásról ugyanis véleményük szerint, munkavállalók százezreinek az egészségét, esetenként az életét kockázthatják.

Beláthatatlan következményekkel jár, ha a kormány nem sokkal a kötelező munkavédelmi oktatás eltörlése után most a munkaköri egészségügyi alkalmassági vizsgálatot is megszünteti – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség, miután nyilvánosságra került az újabb munkavédelmi tartalmú törvénymódosító tervezet.

A Covid járvány idején a cégek úgy kötelezték a dolgozóikat az oltásra, a maszk használatára és a tesztek elvégzésére, hogy arra a törvényi paragrafusra hivatkoztak, amely szerint „az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés követelményéhez hozzátartozik az is, hogy a munkáltató nem foglalkoztat betegséggel küszködő, egészségi állapotánál fogva alkalmatlan munkavállalót”. De még járvány sem kell ahhoz, hogy egészen egyértelmű legyen: továbbra is szükség van a munkahelyi orvosi vizsgálatokra, mert gyakran ezek során derülnek ki súlyos betegségek

– szögezte le Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke, majd kiemelte, hogy garantálni kell a biztonságos munkavégzés feltételeit.

A szövetség elnöke szerint, a változtatás nem indokolt abban az esetben sem, ha az állam ezzel szeretné megkönnyíteni a hazai cégek számára a külföldről érkező munkavállalók alkalmazását. Sőt, mivel egyre több harmadik országbeli ember dolgozik Magyarországon a munkahelyi közösségek érdekében most a korábbinál is lényegesen fontosabb az egészségügyi szűrés.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség közleményében azt írja, hogy kategorikusan visszautasítják a kormány tervezetét, és elvárják, hogy az illetékesek az ilyen fontos, életbevágó döntések előtt egyeztessenek a munkavállalók jogait képviselő szakszervezetekkel.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szakszervezet

szakszervezetek

törvényjavaslat

orvosi ellátás

munkavállalók

egészség

hellovidek