Úszik a szemétben Szeged és térsége: 30 érintett településen kellett beavatkozni

MTI   
  Megosztom
Úszik a szemétben Szeged és térsége: 30 érintett településen kellett beavatkozni

Uniós támogatással 7,5 milliárd forintból csaknem harminc települést érintő, regionális hulladékgazdálkodási projekt zárult le Szegeden és térségében - közölte Mihálik Edvin Szeged zöld város fejlesztésért felelős tanácsnoka csütörtökön.

A politikus a projekt eredményeit bemutató sajtótájékoztatón azt mondta, a Szeged mellett 27 települést érintő fejlesztés elsődleges célja az volt, hogy a lakosságnál keletkező hulladékból minél kevesebb kerüljön a lerakóba. A beruházás legjelentősebb eleme az 5300 négyzetméter alapterületű automata hulladékválogató-üzem építése volt. Itt a lakosságtól gyűjtött kommunálisan hulladék továbbválogatása zajlik, így az anyagában újrahasznosított hulladék aránya a térségben mintegy 40 százalékra emelkedik - közölte a tanácsnok. A projekt részeként Szegeden mintegy 30 ezer, a többi településen további 25 ezer a papír-, műanyag és fémhulladék szelektív gyűjtésére szolgáló kukát osztottak ki. Szeged-Szőregen új hulladékudvar épült, Röszkén és Balástyán hulladékszigeteket alakítottak ki, rakodógépeket, valamint öt új hulladékszállító járművet is vásároltak - ismertette a politikus.

Makrai László, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. ügyvezetője hangsúlyozta, Szeged mindig is élen járt a szelektív hulladékgyűjtésben, a városban az ezt segítő szemléletformálás már az 1990-es évek közepén elindult az általános iskolákban. Szegeden a lakosságtól, illetve a hulladékudvarokon begyűjtött szelektív hulladék, a visszagyűjtött csomagolóanyagok, valamint az építési hulladék aránya 18 százalék. Az új üzemben további 20 százaléknyi anyagot válogatnak ki, amely anyagában újrahasznosítható. Így már jelenleg is teljesítik a 2026-ban életbe lépő, 35 százalékos arányt előíró uniós szabályt - közölte a szakember.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szeged

hulladékgazdálkodás

szelektív hulladék

szelektív hulladékgyűjtés

hellovidek