Ezt biztosan nem tudtad a szaunázásról: gyógyírt hozhat ezekre a betegségekre

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt biztosan nem tudtad a szaunázásról: gyógyírt hozhat ezekre a betegségekre

A szaunázásnak sokféle jótékony hatása ismert, ilyen például, hogy endorfin szabadul fel a testünkben, miközben a melegben lazítunk. Emellett a közösségépítés és a szociális kapcsolatok erősítésének is kiváló eszköze ez az északi népektől származó szokás, hiszen teret ad a közös relaxációnak és a meghitt beszélgetésnek. Az alábbiakban szaunamester segítségével mutatjuk be a három legismertebb típust, és azt, hogy kinek melyik a legjobb választás.

A szaunázásnak többféle változata létezik, és a különböző típusok eltérő egészségi állapotban lehetnek ideálisak számunkra. Fontos, hogy ez a több ezer éve kialakult szokás nem csupán egy kellemes formája a pihenésnek, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, amelyekre érdemes odafigyelnünk. A három legismertebb típushoz kapcsolódó jótékony hatásokat most a bükfürdői Greenfield Hotel szaunamesterének, Horváth Lászlónak a segítségével tekintjük át.

Infraszauna: a visszafogott változat

Az infraszauna alacsonyabb hőmérséklete (általában 35-50 fok) ideális lehet azoknak, akik nehezen tolerálják a magas hőfokot. A mérsékelt meleg sokak számára elérhetővé teszi a szaunázás élményét, hiszen akár fél órát is tartózkodhatunk egyhuzamban a kellemes melegben.

Ízületi fájdalom

Az infravörös sugarak mélyen behatolnak a szövetekbe, melegítve az izmokat és ízületeket, így elősegítve az izomlazítást és a fájdalomcsillapítást. Az infraszauna kiváló választás azoknak, akik ízületi fájdalommal vagy mozgásszervi problémákkal küzdenek, ezáltal ideális kiegészítő kezelés lehet az idősebb korosztály számára.

Bőrproblémák

Az infraszauna kiváló a pórusok mélytisztításában, mivel a hő hatására ezek kitágulnak, és a fokozott izzadás támogatja a bőr tisztulását. Ezek a sugarak serkentik továbbá a kollagéntermelést, ami elengedhetetlen a bőr rugalmasságának és fiatalos megjelenésének fenntartásához. A rendszeres infraszaunázás hozzájárulhat ráncaink csökkenéséhez, hiszen bőrfeszesítő hatású.

Finn szauna: a nagy klasszikus

A finn szaunában a hőmérséklet magas, a páratartalom pedig alacsony. Ez segíthet a vérkeringés fokozásában, a méregtelenítésben és az immunrendszer erősítésében. A szaunamester hangsúlyozza, hogy elsősorban azoknak ajánlott ez a klasszikus típus, akik jó egészségi állapotban vannak, hiszen akár 90 fok fölötti hőség is lehet a kabinban. 10-15 perc után javasolt egy hidegvizes merülőfürdőt vagy zuhanyt venni, és ezt maximum kétszer-háromszor ismételni.

Testmozgás utáni regeneráció

A finn szauna alkalmazása sportolás után segíthet a gyorsabb regenerációban. A fokozott izzadás támogatja a méregtelenítést, a hő izomlazító hatása pedig elősegíti az igénybevétel után a gyors helyrerázódást.

Anyagcsere

Ez a szaunatípus hozzájárulhat a kalóriafelhasználás növekedéséhez, és így a fogyáshoz. A meleg hatására felgyorsul a nyirokkeringés, ami elősegíti a méregtelenítést, mivel a nyirokrendszer fontos szerepet játszik a szervezetben lévő felesleges anyagok távozásában.

Immunrendszer

A magas hőmérséklet növeli a szervezet ellenállóképességét a különböző fertőzésekkel és betegségekkel szemben, mivel serkenti a test fehérvérsejtjeinek, például a T-limfocitáknak a termelését. Ezek a sejtek fontos szerepet játszanak a szervezet kórokozók elleni védelmében.

Aromaszauna: minden érzékünkre hat

Az aromaszaunázással nemcsak a magas hőmérséklet által kínált előnyöket, hanem az illóolajok jótékony hatását is megtapasztalhatjuk

– mondja a hotel szaunamestere. Az átlagosan 55-65 fokos kabinban az illóolajok kellemes és megnyugtató légkört teremtenek.

Stressz és szorongás

Az aromaszaunázás során használt illóolajok, mint például a cédrus-, jázmin-, vagy bergamottolaj, segíthetik a stressz és szorongás csökkentését, így ez a fajta eljárás ideális lehet, ha távolodni szeretnénk a mindennapi élet kihívásaitól.

Alvás

Bizonyos illóolajok, például a levendula vagy a kamilla, ismertek nyugtató hatásukról, tehát segíthetnek alvásminőségünk javításában. Az aromakamra esti használata kiváló módja a nap zárásának és a pihentető alvás elősegítésének.

Bőrproblémák

Néhány illóolaj, mint a szantálfaolaj vagy a grapefruitolaj antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, ami segíthet a bőrproblémákkal küzdőknek például a narancsbőr vagy a pattanások elleni harcban. Az aromaszaunázás összességében kíméletes módja lehet bőrünk tisztításának és megnyugtatásának.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szauna

aromaterápia

életmód

egészség

betegségek

wellness