Egyre többen veszik ezt a különleges ízű zöldséget: ezért jó rendszeresen fogyasztani

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre többen veszik ezt a különleges ízű zöldséget: ezért jó rendszeresen fogyasztani

A gyökérzöldségek királynője a gumós zeller, amelyet rendkívül változatos módon illeszthetünk be az étrendünkbe. A különleges ízvilággal rendelkező zöldségféle előnyeit egyre többen ismerik fel. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint a zeller iránti kereslet folyamatos és stabil, így a gazdálkodóknak is kiváló perspektívát jelenthet a zöldségnövény termesztése.

Jól tárolható és sokoldalú szuperélelmiszer a gumós zeller. A gyökérzöldségek királynőjeként is gondolhatunk a zellerre, hiszen fogyasztható nyersen salátákban, illetve krémlevesekben, ízéletes zöldségköretként, vagy akár fűszeresen pürésítve, mártásként is megállja a helyét a tányérunkon. A zeller kiválóan illik a modern, egészségtudatos étrendbe.

Miért fogyasszuk?

A zellergumó nagy értéke a magas nátriumtartalom, melynek jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása, de megtalálható benne a foszfor, a vas, a kálium, a magnézium is, továbbá gazdag folsavban, és C-vitamin-tartalma is magas: 100 grammjában akár 30-50 milligramm is található. Magas ásványianyag tartalmánál fogva egyrészt kiváló alkotóeleme a diétás-, illetve az általában vitaminszegényebb téli étrendnek. Emellett a zellernek nagyon magas a rosttartalma, ezáltal gyorsítja az emésztést és az anyagcserét. Vízhajtó hatásának köszönhetően a sejtek között megrekedt fölösleges vizet is segít kimosni a szervezetből.

Egyre többen veszik

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint a hazai zellerfogyasztás emelkedő tendenciát mutat. A kereslet folyamatos és stabil, így a gazdálkodóknak is kiváló perspektívát jelent a termesztése. Magyarországon a területalapú támogatásra bejelentett területek alapján összesen 176 hektáron termesztettek zellert 2023-ban, a két fő termőterület Pest vármegyében (88 ha) és Csongrád-Csanád vármegyében (66 ha) található. Zellerből nettó importőrök vagyunk: míg 2022-ben összesen 2019 tonna zellert exportáltunk, a külpiacokról ennél több, mintegy 2502 tonna zeller érkezett a hazánkba. Az arányok ugyanakkor az elmúlt évben sokat javultak, korábban ugyanis jellemzően a kivitt mennyiség dupláját importáltuk.

Amit a bolti zellerről tudni érdemes

A zellergumókat késő ősszel, október-novemberben takarítják be, ezt követően 0,5C-on, 98%-os páratartalom mellet tárolják ömlesztve faládákban. Természetesen közvetlenül a betakarítás után is értékesítik friss termékként. A gumós zellert alapvetően kétféle módon értékesítik: darabonként, levelekkel együtt leveles zellerként, illetve kilós zellerként levelek nélkül.

A zeller esetében üzemi termesztésre egyre inkább hibrid zellerfajtákat forgalmaznak, ezek a konstans fajtáknál számottevően jobban teljesítenek forma, hozam, uniformitás, illetve lombszerkezet tekintetében. Ennek megfelelően egyre elterjedtebbek a hibrid zellerfajták, Nyugat-Európában szinte kizárólag ezeket használják. Ugyanakkor ezek a hibrid fajták a kevésbé tolerálják a technológiai hiányosságokat, a legjobb eredmény érdekében meghatározó szerepe van az optimalizált termesztéstechnológiának.

A termelők nemrég zeller fajtabemutatón és szakmai napon vehettek részt Bugyin a Novisem BV és a Csizmadi kertészet közös szervezésében. A rendezvény rendkívül nagy érdeklődés mellett, sok résztvevővel zajlott, a hazai termelési tapasztalatok mellett macedón, szlovák és szerb termelők is beszámoltak az eredményeikről.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

zeller

zeller gumó

zellerfogyasztás

egészség

zöldségek

életmód