Újra megjelenhet a súlyos betegség Magyarországon? Mutatjuk, mire számíthatunk

infostart.hu   
  Megosztom
Újra megjelenhet a súlyos betegség Magyarországon? Mutatjuk, mire számíthatunk

A környező országokban megjelent a betegség, és Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint hiába a hazai nyájimmunitás, behurcolhatják a fertőzést az országba is - számolt be róla az infostart.hu.

Szamárköhögés-járvány terjed Szerbia-szerte terjed, már az év végig csaknem ezer esetet jelentettek, de Horvátországban és Montenegróban is folyamatosan nő a betegek száma. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint:

a fertőzés Magyarországon is újra megjelenhet, elsősorban a legyengült immunrendszerű gyerekek lehetnek veszélyben, illetve az olyan felnőttek, akiknek a védettsége már csökkent.

A gyermekorvos emlékeztetett, hogy a szamárköhögés rendkívül súlyos betegség, ami olyan erőltetett, gyerek számára kínzó köhögéssel jár, ami sok esetben oxigénhiányhoz vagy akár az élet elvesztéséhez is vezethet.

Ezért jó ideje Magyarországon kötelező védőoltást kapnak a csecsemők, majd később még egy emlékeztető oltást. Hazánkban a betegség már évtizedek óta egyáltalán nem fordul elő, mert kialakult a nyájimmunitás, azokat sem fenyegeti a veszély, akiknél a védettség szintje csökkent, mert nincs olyan beteg, akitől elkaphatná a fertőzést

– magyarázta a szakember.

Azt is kiemelte, hogy azért van szükség a korai oltásra, mert a szamárköhögésnél a gyerekek a legveszélyeztetettebbek, minél kisebb kapja el, annál rosszabb a gyógyulás esélye. Hozzátette, a szamárköhögés hazánkban évtizedek óta nem szedett halálos áldozatot, de a gyermekorvos felidézte, a szakirodalmi adatokból tudják, hogy a védőoltás bevezetése előtt ez rendkívül gyakori halálok volt a kisgyermekek és a csecsemők körében.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szsamárköhögés

gyermekorvos

nyájimmunitás

fertőzés

gyerekek

betegség