llyet is ritkán látni! Nem akármilyen állatot kaptak lencsevégre a Börzsönyben

HelloVidék   
  Megosztom
llyet is ritkán látni! Nem akármilyen állatot kaptak lencsevégre a Börzsönyben

Fél év után előkerült a börzsönyi hiúz, az állatról karácsony előtt készült új felvétel, amikor megjelent a Börzsöny Alapítvány egyik kameracsapdája előtt.

Az elmúlt években időről időre sikerül a kameracsapdáknak megörökítenie az erdők fantomjának is tartott hiúzt a Börzsönyben, de ezúttal több mint fél évig nem adott jelet magáról a köztudottan a hegységben élő állat. A kameraképet most közölték a Börzsönyi Természetvédők Facebook-oldalán - írja a 24.hu.

Hazánkban főként a kíméletlen vadászat, másodsorban pedig az élettér csökkenése következtében 1915 és az 1980-as évek eleje között egyáltalán nem fordult elő hiúz. Az, hogy a faj ismét megjelent, a vadászat korlátozásának köszönhető, ennek ellenére illegális elejtésére sajnos még ma is van példa.

A hiúz kiválóan alkalmazkodott az erdei élőhelyekhez, hatalmasat képes ugrani és a fára mászás sem okoz neki problémát. Főként kisebb rágcsálókkal és patás vadfajokkal táplálkozik. Szabad szemmel kimondottan nehéz észlelni, mert a rejtőzködés nagymestere.

Az emberekre nem veszélyes, de a háziállatokat sem kell félteni tőlük, mert nem merészkedik lakott területre.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

börzsöny

hiúz

vadkamera