Valóban ártalmas a késő esti nassolás? Itt a válasz!

HelloVidék   
  Megosztom
Valóban ártalmas a késő esti nassolás? Itt a válasz!

Gyakran hajlamosak vagyunk arra, hogy a kedvenc sorozatunk, vagy filmünk közben még késő este is nekiálljunk nassolni. Arról nem is beszélve, hogy sokunknak talán nincs is ideje napközben megfelelően táplálkozni. Egy hosszú nap után természetesen nem meglepő, ha az ember egy kis finomságra vágyik. A késő esti majszolásnak egy friss felmérés szerint ugyanakkor súlyos következményei lehetnek.

Egy nemrégiben készül tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy komoly kapcsolat van a késő esti étkezés a szívbetegségek kialakulása mögött. Az étkezés időzítése nagyban meghatározza a biológiai óránkat, ami meghatározza cirkadián ritmusunkat is. A cirkadián ritmusok segítenek, hogy a szervezet tudja, mikor kell enni, aludni és felébredni.

Fontos szerepe van tehát a vérnyomás szabályozásában, az anyagcserében, és a hormonális rendszer szerveződésében. Bernard Srour a párizsi Sorbone Egyetem epidemiológia professzora beszélt. A szakértő korábbi tanulmányában már felvázolta, hogy komoly összefüggés lehet a reggeli kihagyása, és az anyagcsere között - idézte a goodhousekeeping.com.

Az egészségünk a tét

A lap szerint a kutatók most 103 ezer felnőtt egészségügyi szokásait vizsgálták meg azért, hogy felmérjék, hogy a különböző étkezési szokások ideje összefüggésben van a szív, és érrendszeri betegségek kockázatával. A szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy a kutatásban részt vevők közül a reggeli utáni első étkezés délelőtt, és este 9 óra után kezdődött. Mint írták, a felmérésben résztvevő nőknél azt tapasztalták, hogy náluk sokkal nagyobb esély van szívinfarktus kialakulására, vagy sztrókra.

Természetesen, ha valaki délután 5 órakor evett, és este 21 órára már megéhezik nyugodtan ehet - hívta fel a figyelmet a lapnak Deborah Cohen a Rutgers Egyetem docense.

A szakértő szerint inkább az számít, hogy mennyit és hogy mit eszik az ember a késő esti órában. A szakértők úgy vélik, hogy sok esetben nem is azért esznek az emberek, mert valóban szükségük lenne rá, hanem azért, hogy így vonják el a figyelmüket másról, vagy szimplán azért, mert unatkoznak.

De akkor mit ehetünk?

Mindezek függvényében joggal merül fel a kérdés mindannyiunkban, hogy akkor melyek azok az ételek, amelyeket nyugodt szívvel fogyaszthatunk. A szakértők szerint ha tehetjük kerüljük a rágcsálni valókat este már, legyen szó a chipsről, süteményekről stb. Ezek helyett inkább a következő ételeket javasolják:

  • pattogatott kukorica
  • zsírszegény, lágy mozzarella sajt
  • gabonapehely
  • görög joghurt
  • dió
  • dióvajjal megkent banán vagy alma

Ami az italokat illeti, a szakértők szerint érdemes lefekvés előtt kerülni már az alkoholos italokat, a kávét, kólát, cukros italokat és helyette inkább citromos vízet inni, hozzáadott cukor nélkül, de ugyanúgy jó választás lehet a koffeinmentes gyógynövény tea is.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

táplálkozás

étkezés

egészség