Egyre tragikusabb a helyzet: életveszély miatt fűtés nélkül tengődnek a győri társasházakban

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre tragikusabb a helyzet: életveszély miatt fűtés nélkül tengődnek a győri társasházakban

Hetek óta fűtés és melegvíz nélkül küszködnek a győri Stadion utca két tömbjének 30 lakásában élők. A gázalapvezeték elöregedett, gázszivárgás miatt kikapcsolták a társasházakat a szolgáltatásból - számolt be róla a Telex.  Ennyi ember, ennyi ideig fűtés nélkül télvíz idején, hogy lehet ezt?!


 

Siralmas a helyzet a győri Stadion utcában – írta a Telex olvasója, jelezvén, hogy hónap elején gázszivárgás miatt lekapcsolták a gázszolgáltatást a 16-os számú társasházban, nem sokkal később pedig a mellette lévő 14-esben is. A képviselő január 17-ére hirdetett rendkívüli közgyűlést: ekkor már 12 napja nem volt fűtés a 16-osban. A közgyűlés napján a szolgáltató a 14-es házban is lekapcsolta a gázt. Azt mondták, hogy

"Sok az idős ember, a társasházban rettenetes a hangulat, mindenki köhög és betegeskedik” – állt többek között a levélben.

Ennyi ember, ennyi ideig fűtés nélkül marad télvíz idején?!

Egy másik érintett is arról panaszkodott, hogy nála se melegvíz, se fűtés, csupán egy kis hősugárzót kapott a Győr-Szoltól, azzal egy helyiséget – úgy-ahogy – tud befűteni. Kénytelen volt egy indukciós főzőlapot venni, „mikrohullámúban nem lehet főzni”, de ha a hősugárzóval egyszerre megy, levágja az áramot. Lakása többi része „jégverem”, jól beöltözve telnek a napjai, vastag pulóverben várja a tavaszt. Mivel bérlő, neki nem kell a felújítás költségeihez hozzájárulnia, ellenben kénytelen volt venni egy villanybojlert, hogy legalább melegvize legyen. Heteken, hónapokon keresztül hová járjak fürödni?- panaszolta.

Állítólag van, aki kéthetes kisgyermekkel él ilyen körülmények között, más magántulajdonos pedig már kijelentette, biztosan nem fizeti ki a közel félmilliós költséget, a javítás rá eső részét.

A 14-es társasházban sem jobb a helyzet

A 14-esben három hete nincs gázfűtés, a lépcsőházban mi más is lehetne a téma, dühös lakók osztják meg egymás között, mit tudnak a felújításról és a költségeikről.

Olyan villanyszámlánk lesz gáz híján, mivel a fűtést hősugárzókkal oldjuk meg, hogy a gatyánk is rámegy. Négyszeres a fogyasztásom

– mondta a Telexnek egy a negyediken élő férfi.

Mi lesz így, mire számíthatnak a lakók?

Ahogy a Telex riportjában megjegyezte, a felújítási munka kivitelezésére egyelőre a 16-os lépcsőháznál van árajánlat, ez 7,24 millió forintról szól. A 14-es lépcsőházra árajánlatok még nem érkeztek, de hasonló nagyságrendű összegre lehet számítani. A Győr-Szol Zrt. csak a kezelésében lévő önkormányzati tulajdonú albetétekre tudja kifizetni a felújítást, a többi lakásra nem. De a felújítás mihamarabbi elkezdése érdekében vállalták is, hogy a kezelésükben lévő tíz lakásra eső összeget egyben és azonnal befizetik, így a munka még januárban elkezdődhet. A többi tulajdonos két részletben tudja befizetni a rá eső összeget.

Mivel a társasházi lakóközösségnek nincs jelentős megtakarítása, így csak rendkívüli közös költség befizetésével lehet meg a felújítási munka pénzügyi fedezete. A tulajdonosok a társasházi közgyűlésen a résztvevők teljes egyetértésével ezt meg is szavazták. Aki nem fizeti be a tulajdonosi közösség által elfogadott összeget, az fizetési felszólítást kap (a társasház tulajdonosi többsége dönthet úgy, hogy anyagi lehetőségein belül, külön kérésre és megfelelő indokkal további részletfizetési lehetőséget biztosít egy-két tulajdonos számára.)

Ennek és a visszaszerelésének költsége lakásonként kb. 30 ezer forint, ezt a társasház a közös költségből finanszírozza. A munkálatok végén a technológiai előírásoknak megfelelően kerül sor a nyomáspróbára, költségeit a közös épületrészeken a közösképviselet, a lakásokban a lakás tulajdonosa fizeti.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

telex

fűtés

győr

életveszély

szolgáltató