Szegedi erdőirtás: három focipálya miatt akart kivágatni 6 hektár véderdőt az egyházmegye

HelloVidék   
  Megosztom
Szegedi erdőirtás: három focipálya miatt akart kivágatni 6 hektár véderdőt az egyházmegye

A Szeged-Csanádi Egyházmegye honlapján jelentette be, hogy a korábbi terveivel szemben mégsem irtatja ki a Szent Gellért Fórum stadion mellett lévő 6 hektáros erdőt. Nem ott épít iskolát és focipályákat, hanem a Szegedtől 20 kilométerre lévő Mórahalom városában - vette észre a Telex.


 

Mint ismert, a Szeged-Csanádi Egyházmegye egy katolikus, sporttagozatos általános- és középiskolát épített volna Szegeden, azonban az erre a célra választott terület az egyházmegye saját tulajdonú sportközpontja, a Szent Gellért Fórum mellett található erdő lett volna. Korábban nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánították ezt a beruházást, 2023 novemberétől kezdve pedig Magyarország Kormánya eddig két alkalommal akadályozta rendelettel Szeged Város Önkormányzatának az erdő megmaradása érdekében tett törekvéseit. Utóbb „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel” engedélyezték volna a fakivágást - írta az északhirnök.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye honlapján most egy közleményben tudatta, megváltoztatták a terveket:

Szeged Város Önkormányzata többször is kifejezte nemtetszését a beruházással kapcsolatban, a Szeged-Csanádi Egyházmegye más megoldást keresett. A projektet Mórahalmon valósítja meg, köszönhetően a helyi önkormányzat segítségének, mely ingyenesen felajánlott egy közel 10 hektáros területet a tervezett infrastruktúra felépítésére.

Ahogy a Telex cikkében emlékzetett rá, a 6 hektáros, állami tulajdonú szegedi erdőt tavaly ősszel ajándékozta a kormány az egyháznak, azóta folyik róla a vita.

A Szegedre tervezett általános- és középiskolával egybekötött sportközpont megépítésével szemben erős lakossági ellenállás alakult ki. Az erdő fennmaradása érdekében nemrég több százan tüntettek Szegeden, és már több ezren írták alá azt a petíciót, amely szintén az erdő kiirtása ellen tiltakozik. Egy szegedi lakossági fórum résztvevői pedig az ígérték, élőlánccal védik meg az erdőt, ha megjelennek a favágók.

Az egyházmegye közleménye szerint megtisztítják és gondozni fogják az eddig elhanyagolt szegedi erdőterületet, ahol futófolyosókat, sétálóösvényeket alakítanak ki.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szeged

szegedi erdő

lakossági tiltakozás

egyházmegye