Brutálisan megnőttek a várólisták a magyar kórházakban: ennyit kell várni ezekre a műtétekre

HelloVidék   
  Megosztom
Brutálisan megnőttek a várólisták a magyar kórházakban: ennyit kell várni ezekre a műtétekre

Egy év alatt hét ezerrel nőtt azoknak a száma Magyarországon, akik valamilyen tervezett műtétre várnak.

Jelenleg az államilag finanszírozott egészségügyben 47.071 beteg várakozik valamilyen műtéti beavatkozásra - írja az economx.hu.

Erről a Magyar Kórházszövetség konferenciáján beszélt Pálosi Mihály, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főosztályvezetője. Mint ahogy a portál emlékeztet, tavaly április végén 40 ezren vártak műtéti beavatkozásra.

Pálosi Mihály szerint azért fontos a várólisták ügye, mert az egészségügy megítélésében a várólista kérdése az első három legfontosabb téma között szerepel. Ez idáig 70 milliárd forintot költöttek azokra az elektív (terezett) műtétekre, ahol nagyon sokan várakoznak, az idei költségvetésben is 5,2 milliárd forint áll rendelkezésre várólistacsökkentésre, sorolta a főosztályvezető.

A várólista élén a következő műtétek szerepelnek az Economx szerint:

  • térdprotézisre (15,1 ezer beteg)
  • szürkehályog-műtét (13,7 ezer beteg)
  • csípőprotézis (8,7 ezer beteg).

A térdprotézisnál másfél év az átlagos várakozási idő, a szürkehályognál néhány hónap a főosztályvezető szerint. A NEAK felmérése szerint, amit tíz kórházban végzett el, 2023-ban mintegy 972 orvos végzett nagy ízületi protézis műtétet. Az orvosok negyede, 250 orvos végezte a műtétek 80 százalékát.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

várólista

kórház

műtét