Színpompás őrület hódít a henteseknél: mégis, ki vesz ilyen kolbászt?

Koszta Bernadett   
  Megosztom
Színpompás őrület hódít a henteseknél: mégis, ki vesz ilyen kolbászt?

Mivel egyre nagyobb teret hódítanak az egészséges ételek, manapság mindenki azon gondolkodik, hogyan csempészhetne lemondások nélkül minél több zöldséget az étrendjébe. Bár sok szakács töri a fejét a tradicionális ételek egészséges verzióin, egy fiatal amerikai hentes, Cara Nicoletti kitűnik a különleges ételeivel: a zöldségekkel felturbózott színes kolbászain keresztül szeretné felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a fenntartható állattenyésztés fontosságára.

Cara Nicoletti fiatal kora ellenére figyelemre méltó hatással van a kulináris világra: nemcsak hentes, hanem pék, szakácskönyvíró, gasztronómiai híresség és TV-show házigazda. Már gyermekkorában bepillantást nyert a húsfeldolgozás világába, és mivel a hentes lányaként sokáig csak húst hússal evett, mára már félig-meddig vegetáriánus lett. Amikor átvette a családi vállalkozást, a saját személyiségére szabta a kínálatot, az eredmény pedig egyszerre lett szemet gyönyörködtető és ízletes: megszülettek az egyedi, tarka és egészséges kolbászok.

Az élénk színek és a kinézet azonban másodlagos: a készítő a kolbászok minőségét és a fenséges ízeket helyezi előtérbe. Cara készítményei fele annyi hússal készülnek, mint a hagyományos változatok, az "űrt" pedig zöldségekkel és fűszerekkel tölti ki.

A húskészítmények színét természetes alapanyagok adják: míg a vöröset a cékla, a zöld színt a spenót kölcsönzi az ínyenc falatoknak

- írja a riportjában a Modern Farmer.

Cara folyamatosan kísérletezik olyan rendhagyó kombinációkkal, mint a vietnámi pho leves, a csirke tikka masala és a pulled pork ízű kolbász. A trendi fúziók nagy sikert aratnak a közösségi média platformokon is: Cara ritkaságait már több mint 22 ezren követik az Instagramon.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Here's a picture of my sausages from the June issue of @bonappetitmag just to say this: I've been getting a lot of shitty and downright aggressive DMs from people who are pissed off about the lack of #sausagegrids on here lately. Here's the thing. A) calm down. And B) give a girl a minute. I've been doing this shit for other people and barely making a living for my entire adult life. I'm working on doing my own thing and that's a long road. So keep your dang panties on and quit trolling me. Ps pictured here are Thai curry, chicken kale pesto, beet and dill, chorizo verde, togarashi, lamb charred eggplant chermoula and chicken harissa mint. Bye.

Cara Nicoletti (@caranicoletti) által megosztott bejegyzés,

A gasztronómiai híresség a szivárvány minden színében pompázó hentesáruin keresztül szeretné ösztönözni az embereket az egészséges életmódra és a fenntartható globális állattenyésztésre. A fiatal hentes szerint eljött az ideje, hogy az emberiség kicsit visszavegyen a nagy húsimádó mentalitásból.

Magyarországon is feltörekvőben van a vegetáriánus étrend

A magyaroknál is hatalmas problémát jelent a nem megfelelő táplálkozás, túlságosan sok állati eredetű zsírt és húskészítményt, valamint megdöbbentően kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Az elhízottak aránya elkeserítő: felnőttek kétharmada, a gyerekeknek pedig az egyharmada túlsúlyos.

A szalámi és a kolbász ízét főként a hozzáadott fűszerek adják, ezért a húsmentes készítmények meglepő módon majdnem tökéletesen reprezentálják a húsos verziók ízvilágát. Akik először kóstolnak húsmentes kolbászt, azoknak általában pozitív csalódásban van részük.

Hazánkban már nem csak bioboltokban és webáruházakban lehet kapni vegetáriánus és vegán "húskészítményeket": a legnagyobb élelmiszerláncok is próbálják magukhoz csalogatni a speciális étrendet követő vásárlókat. A Spar, az Aldi és a Tesco kínálatában egyaránt találhatunk húsmentes kolbászokat és felvágottakat, melyekhez egyre kedvezőbb áron juthatnak hozzá a vásárlók.

Nemrég az IKEA is felvette a kínálatába a vegetáriánus hotdogot, melyből a bevezetés napján közel 300 darab fogyott el. A cég közleménye szerint a vállalat célkitűzése az, hogy minél több olyan növényi eredetű és pénztárcabarát étel kerüljön a választékba, amely hozzájárul a fenntarthatóbb és egészségesebb élethez. A végleges receptet két év tesztelés és kóstolás előzte meg, a húsmentes virslit pedig a kelkáposzta, a vörös lencse, a sárgarépa és a gyömbér egyvelege alkotja.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gasztro

gasztronómia

életmód

színes kolbász

kolbász

húskészítmény

húsipar

hús

egészség

egészséges életmód

vegán

vegetáriánus

zöldség

fenntarthatóság