5 extra mézeskalácsos süti recept: ha már unod a klasszikus verziót

HelloVidék   
  Megosztom
5 extra mézeskalácsos süti recept: ha már unod a klasszikus verziót

A mézeskalács a karácsony egyik slágerédessége: nagyon egyszerűen elkészíthető, sokáig eláll, és a gyerekek is élvezettel szaggatják ki a kicsi tésztaformákat. A HelloVidék összegyűjtött 5 különleges receptet azoknak, akiknek már a könyökükön jön ki a klasszikus mézeskalács. Ezekkel a speckó mézeskalács-ízű sütikkel garantáltan elkápráztatod a rokonokat!

Mézeskalácsos piskótatekercs

Hozzávalók:

  • 3 tojás (kettéválasztva)
  • fél bögre (125 ml) méz
  • 1 evőkanál (15 ml) olvasztott vaj
  • negyed bögre (50 gramm) cukor
  • 1 bögre (250 gramm) liszt
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • fél teáskanál fahéj
  • fél teáskanál gyömbérpor
  • fél teáskanál szegfűszeg
  • egy csipet só
  • 1-2 evőkanál porcukor.

A töltelékhez:

  • másfél bögre (375 ml) magas zsírtartalmú habtejszín
  • 1/3 bögre (75 gramm) porcukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • egy késhegynyi szegfűszeg

Elkészítés:

  • Még mielőtt hozzálátnánk a sütésnek, a tojásokat vegyük ki a hűtőből, hogy 30 percig szobahőmérsékleten lehessenek.
  • Egy 38x26 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egy nagy keverőedényben kézi habverővel magas fokozaton felverjük a 3 tojás sárgáját. Körülbelül 3 perc után elkezd habosodni, akkor beledobjuk a vajat és a mézet. Egy másik tálban a tojásfehérjéhez hozzáadjuk a cukrot, kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojássárgás keverékhez. A liszthez hozzáadjuk a szódabikarbónát, a fűszereket és a sót, majd hozzáöntjük a tojásos keverékhez.
  • A tésztát elegyengetjük a formában, majd 190 fokon 9-12 percig sütjük. A tésztát még 5 percig hűtjük a tepsiben, mielőtt lehúznánk róla a sütőpapírt. Tegyük tiszta, kissé nedves konyharuhára, és így tekerjük fel a konyharuhával együtt. Hagyjuk így kihűlni.
  • Eközben a töltelék hozzávalóit kemény krémmé dolgozzuk össze. Letekerjük a tésztát, majd eltávolítjuk a konyharuhát és a töltelék felével megkenjük kb. 1 cm vastagon a tésztát. Miután visszatekertük, a megmaradt krémmel beborítjuk a tekercset. Fahéjjal díszítjük, majd hűtőben tároljuk fogyasztásig.

Mézeskalácsos fánk

Hozzávalók:

  • 1 bögre (2,5 dl) forró víz
  • másfél teáskanál szárított élesztő
  • 1/3 bögre cukor
  • 1/3 bögre olvasztott vaj
  • 1/3 bögre méz
  • 1 nagy tojás
  • 4 bögre liszt
  • 3 evőkanál tejpor
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a tetejére

Elkészítés:

  • Összekeverjük a vizet, az élesztőt és cukrot, 5 percig állni hagyjuk. Amikor felfutott az élesztő, hozzáadjuk a tojást, a vajat, és a mézet. Miután összekevertük, jöhet bele a liszt, a tejpor, a só és a mézeskalács fűszerkeverék. Fedjük le a tésztát és szobahőmérsékleten 1-1,5 óráig kelesszük.
  • A megkelt tésztát 1,5 cm vastagságra nyújtjuk egy lisztes felületen, majd kiszaggatjuk, melyhez egy kb. 7,5 centi és egy 2,5 centi átmérőjű kör alakú szaggató a legalkalmasabb. Hagyjuk, hogy a fánkok álljanak még egy kicsit a szobahőmérsékleten kb. 30 percig, ilyenkor már nem kell lefedni őket.
  • Felhevített bő olajban kisütjük a fánkot, mindét oldalát kb. 1 percig kell sütni. Miután kihalásztuk az olajból a kész fánkokat, papírtörlővel felitatjuk a felesleges zsiradékot, majd megszórjuk porcukorral. Narancslekvárral és étcsokoládéval ajánljuk fogyasztani.

Mézeskalácsos amerikai palacsinta

Hozzávalók:

  • 150 gramm liszt
  • fél evőkanál sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • fél evőkanál méz
  • 2 dl 2,8%-os tej
  • 1 csipet só
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

  • A lisztet, a sütőport, a citromhéjat, a mézeskalács fűszerkeveréket és a cukrot egy tálban összekeverjük, megszórjuk a csipet sóval. A tojást, a mézet, a tejet és a citromhéjat egy külön tálban összekeverjük, majd apránként hozzáadjuk a száraz lisztes keveréket.
  • Felhevítjük a teflonserpenyőt, és közepes lángon kisütjük a palacsintákat. Bármivel tálalhatjuk, például juharsziruppal, gyümölcsökkel, lekvárral vagy tejszínhabbak megpakolva.

Zabpelyhes szilvás mézeskalácsos morzsasüti

Hozzávalók:

  • 140 gramm vaj
  • 100 gramm barna cukor
  • 100 gramm méz
  • 6 db szilva (kb. 250 gramm)
  • 1 kiskanál só
  • 140 gramm liszt
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér
  • 85 gramm zabpehely
  • 2 nagy tojás

A tetejére:

  • 25 gramm liszt
  • 25 gramm zabpehely
  • 2 púpos evőkanál reszelt gyömbér

Elkészítés:

  • Kenjük ki a 17x23 cm-es tepsit vajjal, vagy béleljük ki sütőpapírral. Melegítsük fel a sütőt 160 fokra, majd összekeverjük a megolvasztott vajat, a cukrot és a mézet. Amikor már habosra vertük, akkor belerakjuk a lisztet, a sütőport, a sót, a zabot és a tojásokat, majd homogén masszává keverjük.
  • 2 evőkanálnyi tészta kivételével mindet beleöntjük a formába, majd a kimagozott és negyedelt szilvával kidekoráljuk a tészta tetejét. A megmaradt tésztához hozzáadjuk a lisztet, a zabpelyhet és a gyömbért, majd megszórjuk vele a sütemény tetejét, hogy „morzsás” legyen.
  • Betesszük a sütőbe, majd addig sütjük, amíg meg nem emelkedik és aranyszínű nem lesz a tészta, ez kb. 30 perc. Amikor megsült, akkor egy kicsit pihenni hagyjuk, majd kihűlés után lehet is szeletelni.

Sütés nélküli vegán mézeskalács-energiafalatok

Hozzávalók:

  • 330 gramm datolya
  • 1 evőkanál vaníliaaroma
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 2 evőkanál víz
  • 80 gramm mandulaliszt
  • fél evőkanál fahéj
  • fél evőkanál gyömbér (por, vagy reszelve)
  • 80 gramm egész/felezett mandula
  • 80 gramm pekándió kissé összetörve

Elkészítés:

  • Botmixerrel dolgozzuk össze a datolyát a vanília aromával,a juharsziruppal és a vízzel. Adjuk hozzá a mandulát és a fűszereket, és addig kevergetjük, amíg egységes massza nem lesz belőle.
  • Dekoráljuk ki a tepsi alját pekándióval és az egész mandulával, majd öntsük rá a datolyás masszát. Miután elegyengettük, mehet a hűtőbe pihenni.
  • Amikor összeállt, egy vágódeszka segítségével kifordítjuk a tepsiből, így felülre kerül a pekándiós-mandulás rész. Végezetül apró falatokra vágjuk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

recept

receptek

mézeskalács

mézeskalácsos

süti

sütemény

édes

édesség

karácsony

karácsonyi

tészta

tekercs

fánk

vegán

zabpehely

egészséges

palacsinta