Itt a nagy pirospaprika-teszt: kiderült, melyikből érdemes főzni a karácsonyi halászlevet

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a nagy pirospaprika-teszt: kiderült, melyikből érdemes főzni a karácsonyi halászlevet

Nincs karácsony halászlé nélkül, a tradicionális leves pedig nincs fűszerpaprika nélkül. A Magyar Gasztronómiai Egyesület harmadszor tesztelte a magyar fűszerpaprikákat, a teszten pedig meglehetősen váratlan végeredmény született. Úgy tűnik, nagyon nem mindegy, hogy milyen pirospaprikát használunk a főzéshez.

Mint ahogyan azt korábban megírtuk, a halászlén nem lehet és ne is akarjunk spórolni, ugyanis minden az alapanyagon múlik. Fontos tehát, hogy a hal és a hagyma mellett a pirospaprika is jó minőségű legyen. A Magyar Gasztronómiai Egyesület nemrég 22 pirospaprikát tesztelt, az eredmény pedig mindenkit meglepett.

A Bűvös Szakács összefoglalója szerint fordulatos módon igen gyenge értékelést kaptak a korábbi teszteken kitűnt termékek. Ennek oka, hogy a paprika évjárataiban döbbenetes különbségek vannak: az időjárási körülmények jelentősen befolyásolhatják a termés minőségét. Idén a szegedi tájkörzet tarolt, azonban volt olyan terület, ahol a termés 60 százalékát elpusztították a betegségek.

Az idei teszt újdonsága, hogy idén nem csak a kiskereskedelemben részt vevő termékek képviseltették magukat, hanem a november 16-án tartott szatymazi paprikaverseny legjobbjai is bekerültek a kóstolásba, melyeknek egy része nem található meg a boltok polcain. Ennek a változtatásnak köszönhetően olyan „versenypaprikák” is részt vehettek a megmérettetésben, amiket direkt erre az alkalomra készítettek.

A teszten 22 fűszerpaprika vett részt, azonban három kizárásra került a versenyből – vagy későn érkezett, vagy nem tartozott bele az édes kategóriába. A minták számokat kaptak, így az értékelők csak a pontozás után tudták meg, hogy melyik termék melyik termelőhöz tartozik. A pontozás a francia húszpontos rendszerben történt: 8 pontot kaptak a leggyengébb minőségű paprikák, 9-10 pontot az éppen megfelelően, 11-12 volt az ajánlható kategória, 13-14 ponttal büszkélkedhettek a jók, 15-16 ponttal győzedelmeskedhettek a kiemelkedő minőségűek, 17-18 pontot a csúcsminőségűek vihettek el, 20 pontot pedig maga a tökéletesség kapott. Ezeket az értékeléseket átlagolták, így született meg a végeredmény.

Íme az első 10 helyezett:

  1. Dudás Ferenc (Sándorfalva): Bolero F1 fajta 16,875 pont
  2. Táborosi István (Sándorfalva): „Édes” 16,5
  3. Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft.: Fesztivál fajta 15,5
  4. Kócsó Imréné (Szatymaz): „Korai szedés, augusztus végi őrlés” 15,25
  5. Kajáriné Kocsó Ildikó (Szatymaz): Kései szedésű Bolero F1 15,125
  6. Sós János (Zákányszék): „Édes” 15,0
  7. Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft.: Szegedi fajták házasítása 14,5
  8. Mocsán Paprika Manufaktúra (Fadd): Édes 14,375
  9. Kobi Paprika (Deniel Kolar, Bezdán): Bolero fajta, fóliás 13,875
  10. Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft.: Szegedi OEM 13,75

Dudás Ferenc abszolút győzelme nem tartogatott meglepetéseket, mivel a szatymazi versenyen évről évre az élmezőnyben végeznek a termelő paprikái. Az összefoglaló szerint Dudás Ferenc csak otthoni használatra termeszt paprikát. A nevezett fajta egy szegedi nemesítésű hibrid fajta, ami a laboratóriumi adatok szerint brutális mennyiségű, 350 ASTA-s színanyagtartalmat képes produkálni. (Az ASTA egy nemzetközi mértékegység, az American Spice Trade Association mozaikszava.) A fűszerpaprika leglényegesebb minőségi jellemzője ez a színanyagtartalom, a magyar szabályok szerint a legmagasabb minőségű osztályba sorolt őrlemények minimális tartalma 120 ASTA, az I. osztályba sorolt pirospaprikák esetében ez a szám 100 ASTA, míg a II. osztályba sorolt termékek színanyagtartalma legalább 80 ASTA.

Az első két helyezett után nagyon leszakadt a mezőny: Dudás és Táborosi paprikája kiemelkedően teljesített, nagyon hasonló pontszámokat és jellemzőket kaptak. Ez nem véletlen: a két minta nem csak hogy ugyanarról a termőterületről származik, hanem ugyanabban az üzemben is őrölték őket.

Meglepő, hogy ezek a kommersz termékek sem számítanak olcsónak: a Szegedi Paprika Zrt. 80 grammos kiszerelésű terméke a Tescoban 399 forint, ami 4988 forintos árat jelent kilogrammonként. Az Auchanban található Kotányi még erre az árra is rákontráz: 899 forintért lehet kapni egy 160 grammos kiszerelést, ami 5619 forintot kóstál kilogrammonként.

A teszt alapján úgy tűnik, hogy érdemes figyelmen kívül hagyni a csomagoláson található minőségi tanúsítványokra és eredetmegjelölésekre vonatkozó logókat, ezek megtéveszthetőek lehetnek a fogyasztók számára, mivel valójában gyenge színvonalú termékekről van szó. Elgondolkodtató, hogy a teszten még egy no name „celofános” paprika is jobban szerepelt, mint a nagy fűszercégek termékei. A kalocsaiként árult paprika nemcsak minőségben, hanem a 2600 forint/kilogrammos árával is lekörözte a nagy fűszermultikat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gasztro

gasztronómia

teszt

paprika

pirospaprika

fűszerpaprika

halászlé

karácsony