Ez nem a Mr. Funk: 4 recept vidékről, amit a pestiek nem ismernek

HelloVidék   
  Megosztom
Ez nem a Mr. Funk: 4 recept vidékről, amit a pestiek nem ismernek

A farsangi időszak jellegzetes étele, a fánk többféle néven is előfordul hazánkban. Egyes helyeken pánkónak, huppancsnak, kreplinek, siskának vagy pampuskának hívják, azonban sokszor nem csak a név, hanem az alaprecept is eltérő. A HelloVidék összegyűjtötte, mi a különbség a herőce, a tarkedli, a kelett gömbőke és a cigenudli között, és hogy mi kerül az ország különböző térségeiben farsangkor az ünnepi asztalra.

A nyakunkon a farsangi időszak: idén extra hosszú lesz az ünnepi szezon, számos városban már most elkezdték a készülődést és gazdag programkínálattal várják a látogatókat. Az ünnep 2019-ben éppen 2 hónap, január 6-tól március 6-ig tart a télűzés időszaka. A farsang leghíresebb magyar eseménye a busójárás, de nemcsak a bálok és az önfeledt szórakozás időszaka ez, hanem a kulináris élvezeteké is, hiszen a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszakot egy kiadós böjt követi.

A fánk a legtipikusabb étel, ami ilyenkor az ünnepi asztalra kerülhet: ahhoz képest, hogy hazánkban csak a XIX. században terjedt el ez a porcukros kalóriabomba, mára már egyre több vidéki város rendez különböző eseményeket a fánk köré, Nagykanizsán, Zalaegerszegen és Pilisszentkereszten például rendszeresen tartanak fánkfesztivált.

Abban mindenki egyetért, hogy az év ezen időszakában kötelező a fánkkészítés, a farsangi finomság elnevezése és alapreceptje azonban nagyon eltérő az ország egyes részein. A HelloVidék összegyűjtött négy farsangi fánkreceptet az ország különböző pontjairól, így bárki elkészítheti otthon a szentendrei kelett gömbőkét, a kőszegfalvi cigenudlit, a csákvári tarkedlit vagy az alföldi herőcét.

Kelett gömbőke Szentendréről, Pest megyéből

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál zsír
  • csipetnyi só
  • a tetejére fahéjas, vagy kakaós porcukor

Elkészítés

  • A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  • A lisztet tálba tesszük, beleborítjuk a megkelt élesztőt, és a megmaradt langyos tejet apránként adagolva meggyúrjuk a tésztát.
  • Amikor már szép simára kidolgoztuk, akkor konyharuhával letakarjuk, és egy órán át kelesztjük.
  • Ekkor két cm vastagra kinyújtjuk, és nagy kerek formával kiszaggatjuk. További 15 percet állni hagyjuk.
  • Egy lábasban zsírt olvasztunk, beletesszük a gömbőkéket, és egyik felét pirosra sütjük. Ezután átforgatjuk, öntünk alá egy merőkanál forró vizet, és azonnal lefedjük. Addig pároljuk, amíg a víz teljesen elfő. Közben nézegetni, a fedőt levenni nem szabad.
  • Amikor már nem gőzölög a lábas, kiszedjük az átpárolódott gömbőkéket, és azonnal megszórjuk fahéjas, vagy kakaós porcukorral. Lekvárt is kínálhatunk hozzá, mint a fánkhoz.

Forrás: Ízőrzők

Cigenudli Kőszegfalváról, Vas megyéből

Hozzávalók

  • 0,5 kg liszt
  • 3 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg margarin
  • 3 db tojássárgája
  • 2 db tojás fehérje
  • 1 dl tejszín
  • negyed dl rum
  • 5 dkg mazsola
  • 2 csipet só
  • 0,5 l tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál házi vaníliás cukor
  • 1 l étolaj
  • porcukor

Elkészítés

  • A cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ezt a liszthez adjuk, és egy kis ideig hagyjuk még tovább kelni. A margarint mikróban vagy gőz fölött felolvasztjuk, és a tésztaalaphoz adjuk.
  • Ezt követi a tojássárgája, a tejszín, a rumba áztatott mazsola, valamint a só. Ezeket jól összedolgozzuk.
  • Végül hozzáadjuk a felvert tojások habját. Még egyszer összedolgozzuk, amíg a kezünktől el nem válik a tészta.
  • Ezt követően egy-másfél órát meleg helyen kelni hagyjuk, amíg háromszorosára nem kel a tészta. Meglisztezett gyúródeszkára, vagy szilikonlapra egy evőkanállal kiszaggatunk tésztaadagokat, megsodorjuk, patkó formájúra meghajlítjuk.
  • Az így kapott cigenudlikat egy belisztezett tálcára tesszük, letakarjuk, és még egyszer kelesztjük. Mély serpenyőbe olajat öntünk. A sütést magas hőfokú étolajban végezzük folyamatosan. Hasonlóan sütjük ki, mint a fánkot.A cigenudlit mindkét oldalára átfordítjuk a forró olajban.
  • Akkor lesz szép és mutatós, amikor sütés közben a cigenudli közepén kb. 1 cm-es világos szalag (ránfli) keletkezik körbe-körbe. Papírtörlővel bélelt tálcára szedjük. A kihűlt cigenudlikat vaníliás porcukorral megszórjuk, vagy cukorban meghempergetjük.

Forrás: Szeretlek Magyarország

Herőce, a csöröge alföldi rokona

Hozzávalók

  • 25 dkg finomliszt
  • 3 db tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej (langyos)
  • 1 dl tejföl
  • 1 ek rum
  • 1 csipet só

A sütéshez

  • 7.5 dl napraforgó olaj

A tálaláshoz

  • 4 ek porcukor
  • 10 dkg sárgabaracklekvár

Elkészítés

  • Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
  • A lisztet a csipet sóval összekeverjük és elmorzsoljuk a vajjal. A liszthez adjuk az élesztős tejet és a többi hozzávalót (tojássárgája, rum, tejföl). Jól kidolgozzuk gépi dagasztó segítségével (kb. 10 perc alatt).
  • Letakarva, langyos helyen fél órán át kelesztjük.
  • Lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát. 6 x 10 cm-es rombuszokra vagdossuk. A rombuszok belsejében hosszanti irányban két vágást ejtünk (vigyázva, hogy a széleket ne vágjuk át). A végeket a vágásokon keresztülhúzzuk.
  • Bő, forró olajban, több adagban, mindkét oldalukat pirosra sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felitassa.
  • Porcukorral meghintve, azonnal tálaljuk.

Forrás: Nosalty

Tarkedli Csákvárról, Fejér megyéből

Hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 4-5 dl tej
  • csipetnyi só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • a sütéshez étolaj
  • a tálaláshoz lekvár és porcukor

Elkészítés

  • A tojásokat szétválasztjuk. A lisztet tálba szitáljuk, csipetnyi sót, és vaníliás cukrot szórunk rá. Közepébe fészket alakítunk, beletesszük a cukrot, ráöntünk 2 dl langyos tejet, és belemorzsoljuk az élesztőt.
  • A tojások sárgáját a liszt szélére tesszük. Amíg az élesztő megkel, a tojások fehérjét felverjük habbá.
  • Amikor feljött az élesztő, akkor a tálban lévő anyagokat összekeverjük, közben apránként adagolunk még hozzá annyi tejet, hogy palacsintatésztánál sűrűbb, nokedlinél hígabb anyagot kapjunk. Végül óvatosan belekeverjük a tojások habját is.
  • Ezt a tarkedli tésztát fél óráig langyos helyen kelesztjük. Olajozott, előmelegített tarkedli sütőformába egy-egy evőkanálnyi masszát teszünk, és mindkét oldalukon aranyló pirosra sütjük a tésztát. Amennyiben gázlángon dolgozunk, az edény alá tegyünk vaslapot.
  • Porcukorral megszórjuk, és lekvárral fogyasztjuk.

Forrás: Ízőrzők

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fánk

farsang

recept

receptek

herőce

tarkedli

kelett gömbőke

cigenudli