Egyre több háziasszony vásárol így Magyarországon: tényleg sokat spórolnak

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre több háziasszony vásárol így Magyarországon: tényleg sokat spórolnak

A legfrissebb információk és kutatások szerint nagyon kevés időnk maradt arra, hogy megállítsuk a környezetszennyezés okozta károkat a Földön. Mindenki számára rengeteg lehetőség adott, hogy tegyünk valamit az ügy érdekében, és a legtöbb, ami könnyedén megvalósítható, a napi bevásárlásunkhoz kapcsolódik. Megvizsgáltuk a legfontosabbakat.

Rendkívüli módon terheli a környezetet, mondhatni feleslegesen, amikor távoli országokból importálnak zöldségeket és gyümölcsöket. A hosszú út, amit megtesznek, mindegy, hogy hajón, teherautón vagy repülőn, mind-mind erősen környezetszennyező. Sőt, sok esetben ezeknek a növényeknek a tápértéke sem megfelelő, hiszen még éretlen állapotban szedik le, hogy túlélje a szállítást és vegyszerekkel érik el mesterségesen, hogy beérjenek.

KATT! Itt a szezonális zöldség-gyümölcs naptár!

Erre a problémára a legjobb megoldás, ha mindig igyekszünk olyan zöldséget és gyümölcsöt venni, aminek éppen szezonja van Magyarországon, ezek általában olcsóbak is és jó eséllyel rövidebb időn belül az asztalunkra kerülnek a leszedést követően. Keressünk kistermelőket, járjunk piacra és kerüljük el a hiperek színtelen-szagtalan-ízetlen kínálatát.

Kevesebb csomagolás = kevesebb szemét

Szerencsére egyre inkább elterjedőben van, hogy a műanyag zacskók helyett más alternatívát keressünk a csomagolásra és a szállításra. Az Európai Parlament tavaly ősszel elfogadta, hogy 2021-től megszűnjön az olyan egyszer használatos műanyag eszközök gyártása, mint a műanyag zacskó, a szívószál, a fültisztító pálcika, stb. Ez egy szuper kezdeményezés és mutatja, hogy globális összefogásra van szükség.

KATT! Magyar cég forradalmasíthatja a bevásárlást

A bevásárlásaink tekintetében a legjobb, ha vászontáskákat viszünk magunkkal, amit újra és újra használhatunk és kezdésnek az is hasznos már, ha az otthon tartogatott vékony műanyag zacskókat is magunkkal visszük, amiben a különféle zöldséget és gyümölcsöt hazavihetjük. A legnagyobb baj a zöldségpultoknál kihelyezett ingyenes zacskókkal van, amelyeket az esetek nagytöbbségében egyetlen egyszer használunk.

Nincs könnyű dolgunk, ha egyszerre szeretnénk egészséges, finom, a Földet a lehető legkevésbé terhelő és könnyen elérhető zöldséget és gyümölcsöt beszerezni. A probléma nem egyedi, de szerencsére jó néhány kezdeményezés indult már az ügyben. Korábban írtunk egy ilyen kezdeményezésről, amely ezeket a szempontokat veszi figyelembe elsősorban, célkitűzésük, hogy háztáji, vegyszermentes zöldséget és gyümölcsöt szállítsanak minden héten minél több háztartás asztalára.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szezonális

élelmiszer

piac

zöldség

zöldség-gyümölcs

gyümölcs

kistermelő

őstermelő