Jó hír húsvétra: csak a sonka fog drágulni, a tojás ára marad

hvg.hu   
  Megosztom
Jó hír húsvétra: csak a sonka fog drágulni, a tojás ára marad

Bár a sonka drágul, a tojás ára várhatóan nem fog emelkedni. Az európai piacokat elárasztja az ukrán tojás, és ez aggasztja a hazai termelőket is, de egyelőre itthon ez nem okoz drágulást.

Pár hete a sajtóban végigfutott az a hír, hogy ismét jöhet egy drágulás még tavasszal, akár ötven forintért is adhatják a tojást. Legutóbb 2017 év végén szöktek fel az árak, akkor ez a drágulás egészen 2018 tavaszáig is eltartott. Akkor egész Európában tojáshiány volt a fipronil szennyezés miatt. Most az Ukrajna felől érkező dömping miatt aggódnak a termelők, de ahogy a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségétől megtudtuk, egyelőre nem lesz árrobbanás, írja a hvg.

Két éve lépett életbe az Ukrajnával kötött uniós szabadkereskedelmi egyezmény, ezért aggódnak a termelők, főként a gabonapiacon és a baromfitermékek terén volt érezhető ez a hatás. A megállapodás szerint az Európai Unió évről-évre növekvő mennyiség behozatalát engedélyezte Ukrajnának.

Tavaly egész évben változatlan áron kínáltuk a tojást, és ez maradt 2019-re is, 15 hónapja ugyanaz az ár.

– mondta a szegedi Mars téri piacon Kotogány János, tojáskereskedő.

A Szeged közeli Ruzsán termelő Kla-Man Farm vezetője sem gondolja, hogy még Húsvét előtt emelkednének a tojás árak.

Molnár Gyöngyi, a Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének titkára szerint tavaly már 13792 tonna érkezett az Unióba Ukrajnából, ráadásul, még a kedvezményes kvótán túl is hoztak be 1265 tonnát. A tavaly az uniós piacot elborító ukrán tojás aggasztotta a termelőket, de 2019 első hónapjaira csökkent az ukrán „tojásfrász”.

Az ukrán tojásdömping, ami az Unió importjának közel felét adja, az idei év első negyedére lecsökkent 38 százalékkal, és csökkent az uniós piacra behozott amerikai, és argentin tojás mennyisége is, míg az Unióban megtermelt tojás exportja nőtt.

Az 550 magyar farmon megtermelt 1,3 milliárd tojás nagyjából, de nem teljesen lefedi a hazai szükségleteket. Lengyelországból érkezik egy nem túl jelentős mennyiségű import. Az ukrán tojás a magyar piacokon még nem jelent meg számottevően, az csak az uniós piacon keresztül érezteti hatását, így annak az idei csökkenése is megnyugtatta a magyar tojástermelést, ez is közrejátszik abban, hogy nem szöknek az égig a hazai tojásárak húsvétra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tojás

húsvét