Ezek a legfinomabb alföldi ételek: itt vannak a profi háziasszonyok receptjei!

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a legfinomabb alföldi ételek: itt vannak a profi háziasszonyok receptjei!

Így főznek az Alföldön: a HelloVidék ínycsiklandó recepteket gyűjtött össze a legnagyobb tájegységünkről, melyről a legtöbb jellegzetes étel származik, amit a magyar gasztronómiában tartanak számon.

Az Alföld hazánk legnagyobb tájegysége, a teljes országterület 56 százalékát teszi ki. Ennek köszönhetően hatalmas eltérések vannak az Alföldön, nyelvjárásokat, szokásokat és gasztronómiát tekintve. A hatalmas területen nemcsak a felhasznált alapanyagok különböznek, hanem a készítési technika és az ételek elnevezése is, ugyanakkor a helyi konyha olyannyira megkerülhetetlen, hogy a magyar gasztronómia palettáján számon tartott ételek nagy része is erről a tájegységről származik.

Egy biztos, hogy a gulyás eredetileg borssal és hagymával készült, és csak később került bele a paprika, nagyjából 1830 környékén, a kolerajárvány idején, mivel jó ellenszernek bizonyult a betegséggel szemben. A paprika elterjedése előtt főként tárkonyt, szurokfűt és bazsalikumot használtak ízesítésként, ezek a piros fűszer elterjedésével visszaszorultak. A gulyást a kezdetek óta bográcsban készítették el. Később gyökérzöldség és burgonya is került bele – ez az oka annak, hogy más országokban gulyás néven ismerik a nálunk pörköltnek nevezett ételt.

Bár az Alföld egészén készítettek gulyáslevest, ha a különféle tájegységeket és megyéket nézzük, akkor eltérő ételekkel találkozhatunk. A Nyírségben például nagyon jó minőségű alma, szilva és burgonyatermés volt, így az ebből készült ételek és italok kerültek előtérbe. A szatmári szilva és a szabolcsi alma rendkívül híres, de az is jellemző, hogy a töltött káposztát paradicsomosan készítik el. A térségben nagyon népszerű volt a káposztás paszuly, mely a Hajdúságban is gyakran került az asztalra.

A Hajdúságban már sokkal nehezebb és húsosabb ételeket készítettek, a térség legfőbb alapanyaga a marhahús volt. A tájegységen nehéz, tésztás, testes leveseket fogyasztattok, mint például a pásztorok által készített slambuc. Nagyon népszerű volt az itt készült mézeskalács, valamint a rakott tészták.

A Jászságban főként a tejtermékek használata terjedt el, itt főként túrós ételek, lepények és tejtermékekkel készült tészták kerültek előtérbe. A környéken mesterien készítették az öreglebbencset, de számos kelt tésztát készítettek, például itt született a kullogó is.

Békés igazi pásztorétel-arzenál volt, ugyanis itt rengeteg paprikás és gulyáshúst ettek, de nagyon népszerűek voltak a különféle száraztésztából (pl. tarhonyából) készült ételek.

Csongrádban – a Tisza közelsége miatt – a halételek tudtak berobbanni, emellett sok zsíros, nehéz és fűszeres ételt ettek. A térségben a feldolgozóipar néhány lépéssel mások előtt járt, és nagy számú sertéstelepek alakultak ki a vidéken.

A kiskunsági gasztronómia arról volt híres, hogy itt szinte minden esetben előfordult a két fogásos étkezés, tehát levest és főételt is fogyasztottak, míg az Alföld többi területén gyakoriak voltak az egytálételek. A szegényebb rétegek főként kásákat ettek, a tejtermékek fontos szerepet játszottak a helyi gasztronómiában.

Via Mindmegette, Nosalty

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

alföld

étel

recept

gasztro

gasztronómia

receptek

ételek

főzés