Ezek a legfinomabb alföldi ételek: itt vannak a profi háziasszonyok receptjei!

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a legfinomabb alföldi ételek: itt vannak a profi háziasszonyok receptjei!

Így főznek az Alföldön: a HelloVidék ínycsiklandó recepteket gyűjtött össze a legnagyobb tájegységünkről, melyről a legtöbb jellegzetes étel származik, amit a magyar gasztronómiában tartanak számon.

Az Alföld hazánk legnagyobb tájegysége, a teljes országterület 56 százalékát teszi ki. Ennek köszönhetően hatalmas eltérések vannak az Alföldön, nyelvjárásokat, szokásokat és gasztronómiát tekintve. A hatalmas területen nemcsak a felhasznált alapanyagok különböznek, hanem a készítési technika és az ételek elnevezése is, ugyanakkor a helyi konyha olyannyira megkerülhetetlen, hogy a magyar gasztronómia palettáján számon tartott ételek nagy része is erről a tájegységről származik.

Egy biztos, hogy a gulyás eredetileg borssal és hagymával készült, és csak később került bele a paprika, nagyjából 1830 környékén, a kolerajárvány idején, mivel jó ellenszernek bizonyult a betegséggel szemben. A paprika elterjedése előtt főként tárkonyt, szurokfűt és bazsalikumot használtak ízesítésként, ezek a piros fűszer elterjedésével visszaszorultak. A gulyást a kezdetek óta bográcsban készítették el. Később gyökérzöldség és burgonya is került bele – ez az oka annak, hogy más országokban gulyás néven ismerik a nálunk pörköltnek nevezett ételt.

Bár az Alföld egészén készítettek gulyáslevest, ha a különféle tájegységeket és megyéket nézzük, akkor eltérő ételekkel találkozhatunk. A Nyírségben például nagyon jó minőségű alma, szilva és burgonyatermés volt, így az ebből készült ételek és italok kerültek előtérbe. A szatmári szilva és a szabolcsi alma rendkívül híres, de az is jellemző, hogy a töltött káposztát paradicsomosan készítik el. A térségben nagyon népszerű volt a káposztás paszuly, mely a Hajdúságban is gyakran került az asztalra.

A Hajdúságban már sokkal nehezebb és húsosabb ételeket készítettek, a térség legfőbb alapanyaga a marhahús volt. A tájegységen nehéz, tésztás, testes leveseket fogyasztattok, mint például a pásztorok által készített slambuc. Nagyon népszerű volt az itt készült mézeskalács, valamint a rakott tészták.

A Jászságban főként a tejtermékek használata terjedt el, itt főként túrós ételek, lepények és tejtermékekkel készült tészták kerültek előtérbe. A környéken mesterien készítették az öreglebbencset, de számos kelt tésztát készítettek, például itt született a kullogó is.

Békés igazi pásztorétel-arzenál volt, ugyanis itt rengeteg paprikás és gulyáshúst ettek, de nagyon népszerűek voltak a különféle száraztésztából (pl. tarhonyából) készült ételek.

Csongrádban – a Tisza közelsége miatt – a halételek tudtak berobbanni, emellett sok zsíros, nehéz és fűszeres ételt ettek. A térségben a feldolgozóipar néhány lépéssel mások előtt járt, és nagy számú sertéstelepek alakultak ki a vidéken.

A kiskunsági gasztronómia arról volt híres, hogy itt szinte minden esetben előfordult a két fogásos étkezés, tehát levest és főételt is fogyasztottak, míg az Alföld többi területén gyakoriak voltak az egytálételek. A szegényebb rétegek főként kásákat ettek, a tejtermékek fontos szerepet játszottak a helyi gasztronómiában.

Via Mindmegette, Nosalty

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

alföld

étel

recept

gasztro

gasztronómia

receptek

ételek

főzés