Lencseleves recept: lencseleves füstölt hússal, lencseleves kolbásszal, lencseleves virslivel

HelloVidék   
  Megosztom
Lencseleves recept: lencseleves füstölt hússal, lencseleves kolbásszal, lencseleves virslivel

Év végén nem árt, ha kéznél van egy jól bevált lencseleves recept. Mindegy, hogy lencseleves kolbásszal vagy lencseleves virslivel, a gazdagodás jegyében ilyenkor a lencse kerül a fókuszba. Mutatjuk a legjobbakat!

Az eredetileg a Földközi-tenger vidékéről származó növény rendkívül gazdag tápanyagokban, a szója után a második legnagyobb növényi fehérjeforrás. Nem sok hasonlóan tápláló, jól emészthető zöldségünk van. További pozitívumnak számít, hogy egyáltalán nem allergén és több hasznosítható aminosavat is tartalmaz. Nem érdemes megijedni a magas tápanyagtartalomtól: törekedjünk minél gyakrabban valamilyen kiadós lencsés étel fogyasztására.

Kerüljön az asztalra újévi lencse!

Lencsesaláta, lencsefasírt, lencsefőzelék vagy lencseleves: számos recept segít, hogy a lehető legfinomabb lencsés fogások kerüljenek az asztalunkra. Újév napján fogyasztva a lencse gazdagságot ígér. Sokféle elkészítési módja közül válogatva, akár mint főzelék, lencseleves vagy egy ízletes saláta, az új esztendőre ígért pénzen kívül az egészségünkre is kiemelkedően jó hatással van, ezért egész évben kiváló választás lehet például egy tál meleg lencse leves vacsorára.

Miért pont a lencseleves?

A levesek kiemelten fontos szerepet töltenek be a mindennapi étkezésben, hiszen támogatják a szükséges napi folyadékbevitelt és elkerülhetővé teszik a kellemetlen telítettségérzetet, ami a főétel hirtelen elfogyasztásánál következhet be. A különböző ízléseknek, sok éves hagyományoknak köszönhetően számos típus, íz és elkészítési mód közül válogathatunk. A lencse készítésénél általában a főzelék a legnépszerűbb, de ha unalmassá vált a vasárnapi ebédek főszereplője, a húsleves és a cérnametélt, feldobhatja a hétvégét egy lencseleves recept.

A legfinomabb lencseleves recept

Forrón, gazdagon fűszerezve nincs is jobb ebéd, mint egy adag lencseleves füstölt hússal és ropogós házi veknivel. Egy fazék lencseleves füstölt hússal bonyolultabb fogásnak tűnhet egy kezdő háziasszony számára, mint amilyen valójában. Pedig a legegyszerűbb és legfinomabb lencse leves elkészítése, a szükséges hozzávalók beszerzése után már nem nehéz feladat.

Lencseleves füstölt hússal

Az első lépés mindenképpen a lencse átválogatása és alapos megmosása. Ezt követően az apróra vágott hagymát egy lábosba, kevés olajon pároljuk üvegesre, majd adjunk hozzá fehér- és sárgarépát. Miután pár percig kevergetve sütöttük, hozzáadhatjuk a lencsét, a húst és öntsük fel vízzel. A fűszerezés után rakjunk bele húsleveskockát és főzzük közepes lángon fedő alatt kb. 40 percen keresztül. Friss kenyérrel és tejföllel tálalva a legfinomabb a lencse leves.

A lencseleves hozzávalói

  • 50 dkg lencse
  • 25 dkg füstölt hús
  • fokhagyma
  • 2 db krumpli
  • babérlevél
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 db vöröshagyma
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • húsleveskocka
  • bors

Lencseleves kolbásszal vagy lencseleves virslivel

A téli disznóvágások idején az egyik legcsábítóbb húsféle a kolbász. Egyszerűen variálhatjuk a lencseleves elkészítését, ha felturbózzuk a füstölt hús mellett egy szál karikára vágott kolbásszal vagy éppen a füstölt húst helyettesítjük a pikáns fűszerezésű ínyencséggel. A szilveszteri összejöveteleken megmaradt virsli szintén egyedi eleme lehet ételünknek és így az ünnepek alatti pazarlással is leszámolva elkészülhet a lencseleves virslivel. A fantáziánk szabadon szárnyalhat és megszülethet az ízlésünknek és a hűtőnk tartalmának leginkább megfelelő lencseleves recept.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gaszto

gasztronómia

étel

lencse

lencseleves

recept

receptek

főzés

leves

újév

szerencse