Így készíthetsz isteni sóletet: sólet recept, csülkös sólet készítése római tálban

HelloVidék   
  Megosztom
Így készíthetsz isteni sóletet: sólet recept, csülkös sólet készítése római tálban

Mi az a sólet, mi a különbség a sólet és a babfőzelék között? Az eredeti sólet recept jó sok hússal és tojással készül, eláruljuk azt is, a sólet hány fokon és milyen edényben sül.

Ha egy igazán laktató ebédre vágyunk, érdemes megismerkednünk a sólet recept rejtelmeivel. Ez egy hagyományos, zsidó eredetű étel, amit leggyakrabban marhából, libából, és sokszor disznóhúsból készítenek; a magyarok kifejezetten kedvelik a sóletet füstölt csülökkel, de akár pulykacombot is tehetünk bele, mert az is illik a babhoz. A sólet recept lényege, hogy akkor kapunk igazán finom ételt, ha legalább kétféle húst kombinálunk: az egyik lehetőleg füstölt legyen, hogy átadhassa sósságát ennek a laktató egytálételnek.

Mi a sólet története?

A zsidó hagyományok szerint a szombat az a nap, amikor az Úr is megpihent, így a vallási hagyományokat tiszteletben tartva, ezen a napon semmilyen munkát nem végezhetnek. Mi számít munkának? Bármi olyan cselekvés, ami nem a pihenést szolgálja, mint például a kertészkedés, a mosás, a borotválkozás vagy az utazás, sőt, még a szerszámok megmozdítása is tilos. Szabad szombaton főzni? De nem ám! A sólet recept pont ezért lett kitalálva. A zsidó háziasszonyok megoldották, hogy ne dolgozzanak szombaton, mégis meleg ételt tehessenek az asztalra.

A sólet mi az? Igazából egy gyűjtőnév, ami lassú tűzön készült ételt jelent. Mivel szombaton hagyományosan tüzet gyújtani sem szabad, így a sóletet készítése péntekre esik: egy tűzálló edényben sül az étel péntek estétől szombatig, míg a család el nem zárja a lángot, hogy elfogyaszthassa az ételt.

Mi a különbség a sólet és a babfőzelék között?

Sok mindenkiben felmerül a kérdés, hogy mi a különbség a sólet és a babfőzelék között? Valójában két teljesen más ételről van szó, annyi benne a közös, hogy mindkettő babból készül és a babfőzelékhez is illik a füstölt hús. Míg a babfőzeléket főzik, a sóletet sütik, a babfőzelékhez a végén rántást adunk, habarhatjuk tejföllel is.

Miben készül a sólet?

A sólet készítése mindenképpen egy erős, tűzálló tálat igényel; ez lehet római tál vagy vasedény is, de ha nincsenek otthon ilyen konyhai eszközök, egy jóminőségű fazékban is elkészíthetjük. A lényeg, hogy megfelelően le tudjuk fedni az ételt.

A sólet hány fokon sül?

Régen a sólet készítése nagyon alacsony lángon történt, akár egy egész éjszakán keresztül is sülhetett, de nekünk nem kell vele ennyit bajlódnunk. Római tálban 160°-on 3 óra alatt elkészül. Ha meg akarjuk gyorsítani a folyamatot a sólet hány fokon süljön? 2 óra alatt is végezhetünk 180-200°-ra előmelegített sütővel.

Sólet recept

Hozzávalók

  • 1,5 kg füstölt csülök
  • 1 libacomb (0.5 kg)
  • 800 g tarkabab (száraz)
  • 200 g árpagyöngy
  • 3 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 ek liszt
  • 1 ek őrölt pirospaprika
  • 3 db babérlevél
  • 2 ek zsír vagy olaj
  • 6 db tojás
  • bors
  • víz

A sólet készítése

  1. A sólet recept előkészületeként éjszakára beáztatjuk a babot és a füstölthúst.
  2. Egy nagyobb római tálat veszünk elő, amit kizsírozunk vagy kiolajozunk. A babról, húsról leöntjük a vizet. A hagymát, fokhagymát felaprítjuk. A füstölt csülök húsát levágjuk a húsról, a libacombot egyben hagyjuk. A tojásokat alaposan megmossuk!
  3. A hagymát és a fokhagymát olajon vagy zsíron megdinszteljük, majd liszttel és pirospaprikával megszórjuk. Kevergetve pirítjuk, majd a római tál aljára borítjuk. Ezután a sólet készítése a következő: rétegezzük egymásra a babot, a hússzeleteket, az árpagyöngyöt, a libacombot pedig tegyük a közepére, ízlés szerint borsozzunk, de sót ne használjunk, mert a füstölt hús sós!
  4. Tegyük bele a babérlevelet és a megmosott tojásokat (héjastól). Öntsük fel annyi vízzel, akár a bab áztatóvizével, amennyi éppen ellepi és tetővel lefedve mehet is a sütőbe!
  5. A sólet tálalása egyszerű: vegyük ki a tojásokat, pucoljuk meg, majd félbevágva helyezzük őket a sólet tetejére. Remekül kiegészíti a húsok és a bab ízét!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sólet

sólet recept

csülök

gasztro

recept

receptek

római tál

főzés