Kiderült az eredmény: neves pincészet tulajdonosa nyerte el az év borásza címet

MTI   
  Megosztom
Kiderült az eredmény: neves pincészet tulajdonosa nyerte el az év borásza címet

A 2020-as Borászok borásza verseny első díját Áts Károly, a tokaj-hegyaljai Áts Családi Pincészet tulajdonosa nyerte el, akit az év borászának választott az ország 50 legjobb borásza.

Áts Károlyt, a tokaj-hegyaljai Áts Családi Pincészet tulajdonosát választotta meg az év borászának az ország 50 legjobb borásza. A 2020-as Borászok borásza verseny első díját Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója adta át az etyeki Rókusfalvy Birtokon.

A borverseny megnyitóján Nagy István agrárminiszter azt mondta, hogy a szőlő- és borágazat tekintetében idén a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben nem volt elég a megszokott támogatási rendszerben gondolkodni, mivel a járvány okozta gazdasági hatások alól a borágazat sem mentesült. Ezért az agrártárca a következő hónapokban uniós és nemzeti források felhasználásával több mint 9 milliárd forintnyi forrást biztosít a magyar szőlőtermesztők és bortermelők koronavírus okozta gazdasági kárainak enyhítésére.

A miniszter közölte, hogy a járvány miatt a borfogyasztás is jelentős mértékben visszaesett, ezért a borászok és a szakmai szervezetek együttműködése a tárcával lehetővé tette, hogy már most megkezdődhessen a támogatások igénylése. Nagy István szólt arról, hogy a kárenyhítés keretében az eladhatatlanná vagy nehezen értékesíthetővé vált borászati termékek készleteinek csökkentését is támogatja a tárca a krízislepárlási intézkedés keretében, amellyel csökkenthető a borpiacon érvényesülő kínálati nyomás. Hozzátette, hogy ennek a támogatásnak az összértéke 2,5 milliárd forint.

Kitért arra, hogy a tavaly bevezetett zöldszüreti támogatás idén is igényelhető, ezzel a felesleges szőlőmennyiségek kivonása mellett biztonsági háló nyújtható azoknak a szőlőtermelőknek, akik nem tudják időben elhelyezni az idei termésüket. Hozzáfűzte, hogy a korábbi évek hozamait és az átlagos szőlőárat figyelembe véve a támogatás mértéke hektáronként 439 ezer és 968 ezer forint között alakul. A támogatási keret összege 5,1 milliárd forint.

Nagy István azt mondta, hogy döntés született a minisztériumban egy új támogatási formáról, amely kizárólag azoknak a jellemzően közepes és kisméretű borászatoknak szól, amelyek a saját maguk által megtermelt szőlőt dolgozzák fel. Hozzátette, hogy ezt azért tartják kiemelten fontosnak, mert az elmúlt hónapok legnagyobb bevételkiesése éppen a közepes és kisméretű borászatokat érintette, amelyek leginkább a gasztronómiai szektorban, helyben, közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik termékeiket.

Az év borásza Áts Károly tokaj-hegyaljai borász lett, aki saját bevallása szerint a szőlőben nőtt fel, és édesapjától leste el a fogásokat. Családi pincészetüket 2012-ben alapították Mád meghatározó dűlőiben. A termést tarcali pincékben dolgozzák fel.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

bor

borászat

év borásza