Szilvalekvár sütőben? Lehetséges! A klasszikus szilvalekvár főzése és sütése

HelloVidék   
  Megosztom
Szilvalekvár sütőben? Lehetséges! A klasszikus szilvalekvár főzése és sütése

A szilvalekvár főzés tipikus nyárvégi program: a szilvalekvár főzés mellett próbálj ki egy újdonságot, ugyanis a szilvalekvár sütőben sülve is fantasztikus édesség lesz!

A szilvalekvár készítés a szilva felhasználásának leggyakoribb módja, természetesen a klasszikus szilvapálinka mellett. Mindannyiunknak korogni kezd a gyomra, ha eszünkbe jut az igazi házi szilvalekvár íze a Nagyi konyhájából, emellett éppen szilvaszezon van: a kertünkben álló fák roskadásig vannak lédús, hamvas gyümölcsökkel, amelyek alig várják, hogy lekvár legyen belőlük és végül megízesítsenek egy kis házi süteményt. Cikkünkben leírjuk a szilvalekvár főzés hagyományos útját, emellett bemutatunk egy egészen új megközelítést is, ugyanis a szilvalekvár sütőben is elkészíthető, sőt, nagyon finom is!

A szilvalekvár hozzávalói

  • 5 kg szilva
  • 650g kristálycukor (készíthetjük kevesebbel is, sőt, ha jó édes a szilva, ki is hagyhatjuk!)
  • 1 citrom leve
  • 1 dl almaecet
  • 1-2 ek őrölt fahéj (ízlés szerint)
  • szükség szerint 1-2 tasak dzsemfix

A szilvalekvár főzése

Elsőként a szilvalekvár készítés hagyományos útját mutatjuk be: a szilvalekvár főzése így garantáltan pofonegyszerű feladat, sőt, remek szórakozás is! A következő lépéseket kell követnünk:

  1. Mossuk meg a szilvákat, majd magozzuk ki és szeleteljük viszonylag kisebb darabokra.
  2. Tegyük a szilvát az ecettel, a citromlével, a fahéjjal és a cukorral egy nagy lábasba és kis tűzön főzzük pépesre, ez 5-6 órát biztosan igénybe vesz, de eltarthat akár 8 órán keresztül is! Néha keverjük meg!
  3. Ha túl folyékonynak találjuk, adhatunk hozzá dzsemfixet a végén!
  4. Hagyjuk a szilvalekvárt félig kihűlni, majd adagoljuk befőttes üvegekbe. Hűljön fedő nélkül langyosra, majd csavarjuk rá a tetőket, állítsuk egy időre fejre az üvegeket és már kész is a finom szilvalekvár!

Szilvalekvár sütőben

A szilvalekvár főzése mellett a szilvalekvár sütőben is készülhet: ez is elterjedt formája a lekvárkészítésnek. Ha valami újdonságot szeretnénk bevinni szakácsművészetünkbe, próbáljuk ki ezt a nagyszerű szilvalekvár receptet!

  1. Az alaposan megmosott szilvákat vágjuk félbe és helyezzük egy nagy tepsibe héjukkal lefelé.
  2. Szórjuk meg a szilvákat cukorral, öntsük rájuk a citromlevet és az ecetet, majd a legvégén ízlésünkhöz mérten hintsük meg fahéjjal.
  3. 200°-ra előmelegített sütőben süssük lefóliázva 1 órán keresztül, majd távolítsuk el az alufóliát és keverjük meg a készülő szilvalekvárt.
  4. 150°-on süssük tovább, félóránként keverjük meg, míg pépes nem lesz, majd el is készült a szilvalekvár sütőben sütve!
  5. Adagoljuk befőttes üvegekbe még melegen, majd helyezzük rájuk a fedőt és fordítsuk őket fejjel lefelé, végül már mehet is a kamrába!

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szilvalekvár

szilvalekvár recept

lekvár

főzés

recept

receptek

szilva

sütés