Piskótatekercs recept: piskótatekercs töltelék variációk és piskótatekercs torta

HelloVidék   
  Megosztom
Piskótatekercs recept: piskótatekercs töltelék variációk és piskótatekercs torta

Piskótatekercs recept, piskótatekercs töltelék és piskótatekercs torta: hogyan készül a piskotatekercs, miért törik szét a piskótatekercs? Mutatjuk, miért törik a piskótatekercs!

A piskótatekercs egy könnyűnek tűnő, letisztult desszert, aminek különlegessége az étel egyszerűségében rejlik, azonban kevesen tudják, hogy a piskótatekercs készítése nem olyan egyszerű, mint az elsőre gondolnák! A piskóta kényes a sütésre, érzékeny a hirtelen hőmérsékletváltozásra, a piskótatekercs tésztája pedig könnyen összetörik, ha nem megfelelő módszerrel tekerjük fel. Cikkünkben leírjuk, hogyan zajlik a finom piskótatekercs készítése, hogyan végezzük a tészta szakszerű feltekerését és hogyan gondoljuk tovább a receptet egy nagyszerű piskótatekercs torta elkészítéséhez!

A piskótatekercs tésztája

A piskótatekercs alapja egy egyszerű vizes piskóta, amit nem nehéz elkészítenünk, ha rendelkezünk néhány konyhai alapismerettel. Két dologra kell figyelnünk: szakszerűen keverjük össze az alapanyagokat az utasításoknak megfelelő sorrendben és ne nyitogassuk a sütő ajtaját, míg készül a piskóta, ugyanis a sütemény összeeshet!

A piskótatekercs alap hozzávalói

  • 8 ek búza finomliszt
  • 6 db tojás
  • 6 ek kristálycukor
  • 6 ek víz

A piskóta tekercs alap elkészítése

  1. Válasszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját. A sárgákat keverjük habosra a kristálycukorral és a vízzel. A fehérjét robotgéppel verjük kemény habbá.
  2. Szitáljuk a lisztet hozzá a tojássárgás keverékhez, majd keverjük össze alaposan. A lisztes masszához óvatosan, keverőlapáttal forgassuk hozzá a felvert tojásfehérjét, vigyázva, hogy ne törjük össze.
  3. Nagy méretű, lapos tepsiben süssük ki a piskótatekercs tésztáját, amelyet sütőpapírral kibéleltünk. 180°-on, 15 perc alatt süssük készre, majd villapróbával ellenőrizzük.
  4. A készre sült piskótatekercset néhány percig hűlni hagyjuk, majd még melegen feltekerjük a töltelékkel megkenve, egy konyharuha segítségével. Konyharuhába tekerve pihentessük fél órán keresztül.
Sponge (biscuit) cake roll filling whipped cream and berries decorated strawberry, blueberry and red currants on white wooden background. Soft focus. Summer food concept
Piskótatekercs tejszínes töltelékkel, gyümölcsökkel

Miért törik szét a piskótatekercs?

A piskótatekercs feltekerését a megfelelő időben kell elvégeznünk: a piskóta ne legyen túl forró, de ne is hűljön ki. A célunk, hogy a még meleg piskótatekercs csigaformában feltekerve, konyharuhában hűljön le, így a tészta ruganyos marad, megtartja állagát. Ha hagyjuk a piskótát a tepsiben kihűlni és nem tekerjük fel időben, a piskótánk törékennyé válik – figyeljünk oda!

Piskótatekercs töltelékek

A piskótatekercs töltelék megítélése családonként változik: vannak, akik a hagyományos, baracklekváros piskótatekercs mellett teszik le a voksukat és vannak, akik különböző csokoládés, tejszínes krémekkel töltik meg ezeket az ínycsiklandó süteményeket. Ajánljuk olvasóink figyelmébe az egyszerű csokipudingos vagy vaníliapudingos, vajas krémeket, a felvert, cukros habtejszínen alapuló finomságokat friss gyümölcsökkel, például eperrel és barackkal, de a különböző tortákhoz tartozó krémvariációk is maradandó ízélményt okoznak.

Piskótatekercs torta
Piskótatekercs torta

Piskótatekercs torta

A piskótatekercs recept nagyon könnyen tovább gondolható, nincs más dolgunk, mint kitalálnunk hozzá egy finom tölteléket, amit egy kis zselatinfix-szel összefogunk. A mi verziónk egy finom, barackos, baracklekváros piskótatekercs torta, ami után vendégeink garantáltan megnyalják mind a tíz ujjukat!

A piskótatekercs torta krémjének hozzávalói

  • 300 g konzerv őszibarack
  • 2 ek baracklekvár
  • 250 g mascarpone
  • 1 kis pohár barackos joghurt
  • 1 csomag zselatinfix

A piskótatekercs torta elkészítése

  1. Készítsük el a piskótatekercs alapját a fent leírt receptet követve. Kenjük meg vékonyan baracklekvárral, majd a pihentetés után vágjuk kb. 1 cm vastagságú szeletekre.
  2. Keressünk egy megfelelő, szélesedő peremű edényt, béleljük ki fóliával, majd helyezzük bele a piskótatekercs szeleteket úgy, hogy azok az edény egész felületét, mintegy bölcsőt formázva lefedjék.
  3. Aprítsuk finomra a konzerv barackot, majd keverjük össze a mascarponéval, a joghurttal és a lekvárral. Adjunk hozzá dzsemfixet, hogy később megkössön a töltelék és a piskótatekercs torta szeletelhető legyen.
  4. Kanalazzuk a jól elkevert barackos krém felét a piskótatekercs szeletekkel kibélelt formába, majd helyezzünk bele néhány piskótatekercs szeletet. Rétegeljük rá a maradék krémet, majd zárjuk le az utolsó piskótatekercs szeletekkel.
  5. Fóliázzuk be az egész piskótatekercs tortát és tegyük be a hűtőbe néhány órára. Tálaláskor a fóliának köszönhetően egyszerűen ki tudjuk borítani az edényből az édességet. A szeleteket szórjuk meg porcukorral, kínáljunk hozzá tejszínhabot.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

piskótatekercs

piskóta

vizes piskóta

sütés

desszert

édesség

recept

receptek

gasztro

lekvár

sütemény