A legfinomabb püspökkenyér tojásfehérjéből: püspökkenyér recept egyszerűen

HelloVidék   
  Megosztom
A legfinomabb püspökkenyér tojásfehérjéből: püspökkenyér recept egyszerűen

Püspökkenyér tojásfehérjéből, püspökkenyér forma használatával: így készül a lefinomabb püspökkenyér a legegyszerűbb püspökkenyér recept alapján, amit tényleg könnyű elkészíteni!

A püspökkenyér egy igazi gazdag karácsonyi fogás: csupa gyümölcs, kellemes, friss tészta és ünnepi hangulat; egy karácsonyi harapnivaló ennél nem is kívánhat többet. Sokan azonban nem tudják, hogy a tökéletes püspökkenyér tojásfehérjéből is készülhet: ha egy másik ételhez, édességhez elhasználtuk a tojások sárgáját, nem kell kidobnunk a maradék fehérjét, ugyanis nagyszerű finomságot készíthetünk belőle. Nézzük, hogyan készül a püspökkenyér tojásfehérjéből!

Klasszikus karácsonyi püspökkenyér recept

A püspökkenyér hozzávalói

  • 7 db tojásfehérje
  • 120 g porcukor
  • 120 g búza finomliszt
  • 100 g mazsola
  • 200 g vegyes aszalt gyümölcs (szilva, barack, áfonya, papalya)
  • 1 citrom héja
  • ízlés szerint 2 ek zúzott mandula
  • a püspökkenyér forma kenéséhez vaj és liszt

A püspökkenyér recept elkészítése

  1. Aprítsuk fel az aszalt gyümölcsöket, hogy a darabok ne legyenek nagyobbak a mazsoláknál, majd keverjük hozzájuk a zúzott mandulát.
  2. Egy tálban verjük fel a tojásfehérjéket, majd a porcukrot hozzáadagolva verjük őket addig, míg kemény hab nem jön létre. Ekkor keverőlapáttal óvatosan forgassuk hozzá a lisztet, végül az aszalt gyümölcsöket is.
  3. Vajazzuk ki a püspökkenyér forma oldalait, hintsük meg egy kevés liszttel, majd öntsük bele a püspökkenyér masszáját; egyengessük el benne.
  4. 170°-ra előmelegített sütőben süssük készre 40 perc alatt, hőlégkeveréssel. Amikor kész, hagyjuk a sütőformában kihűlni, majd egyszerűen borítsuk ki. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Püspökkenyér tojásfehérjéből? Könnyebb, mint gondolnád!

Sokan nem tudják, hogy maradék tojásfehérjéből püspökkenyér is készíthető, pedig igaz! Az ünnepi sütés-főzés során rengeteg tojásfehérje marad meg (számos recept csak a tojás sárgáját kéri), éppen ezért, ha nem szeretnénk, hogy a tojás másik, értékes része kárba vesszen, ez egy remek útja a fehérje felhasználásának. Nézzük, hogyan készül a püspökkenyér tojásfehérjéből!

Hozzávalók

  • 7 db tojásfehérje
  • 120 g kristálycukor
  • 120 g búza finomliszt
  • 1 dl olívaolaj
  • 40 g vegyes asztalt gyümölcs (pl. mazsola, aszalt sárgabarack, áfonya)
  • 2 ek kandírozott narancshéj
  • 2 ek mandulaszirom
  • 1 ek vaj (a püspökkenyér forma kenéséhez)

A tojásfehérjés püspökkenyér készítése

  1. A püspökkenyér sütőformát vajazzuk ki, majd hintsük meg egy kevés liszttel. Az asztalt gyümölcsöt aprítsuk egyforma méretűre.
  2. Robotgéppel verjük a tojásfehérjét kemény habbá, apránként adjuk hozzá a cukrot, majd ha kész a fehér tojásfehérjekrém, forgassuk hozzá spatulával az átszitált lisztet, az olívaolajat és az aszalt, illetve kandírozott gyümölcsöket.
  3. Kanalazzuk a püspökkenyér gyümölcsös masszáját a sütőformába, majd szórjuk meg a tetejét a mandulaszirommal (opcionálisan kihagyható).
  4. 170°-ra előmelegített sütőben, hőlégkeveréses üzemmódban süssük a süteményt aranybarnára. Miután langyosra hűlt, vegyük ki, szeleteljük fel és tálaljuk porcukorral meghintve.

Hogy néz ki a püspökkenyér forma?

A püspökkenyér forma egy egyszerű sütőforma, ami készülhet fémből és hőálló szilikonból is; alakja mély és hosszúkás, leginkább az őzgerincre emlékeztet. A legtöbb háztartási boltban, áruházban kapható.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

püspökkenyér

püspökkenyér recept

karácsony

ünnepek

sütemény

recept

receptek

gasztro

tojásfehérje